account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.
Zweryfikowane przez eksperta

Co to jest allicyna i gdzie występuje?

Angelika Janowiczlek. Agnieszka Widera30.10.2021Aktualizacja: 30.09.2022

Allicyna jest substancją wydzielaną przez niektóre rośliny. Nie tylko odpowiada za ich charakterystyczny zapach, ale także wykazuje właściwości prozdrowotne. Dzięki temu może być wykorzystywana w leczeniu infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Zobacz, co to jest allicyna i gdzie występuje.


Substancje pochodzenia roślinnego są z powodzeniem wykorzystywane w leczeniu wielu chorób od tysięcy lat. Często są jednym ze składników leków lub suplementów diety. Niektóre z nich zostały wpisane do oficjalnej Farmakopei, czyli urzędowego spisu leków i surowców służących do ich sporządzania. Dzieje się tak, ponieważ wykazują właściwości, dzięki którym wpływają pozytywnie na organizm człowieka. Ich działanie potwierdzają badania. Jedną z takich substancji jest właśnie allicyna.

allicyna-co-to-jest-gdzie-wystepuje-dzialanie
unsplash.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
jaki-kefir-jest-najzdrowszy-i-kiedy-powinno-sie-go-pic
Odżywianie
1 min.
Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
25.05.2022
nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
Odżywianie
1 min.
Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
21.01.2022
Spis treści
  1. Czym jest allicyna?
  2. Właściwości i działanie allicyny
  3. Gdzie występuje allicyna?
  4. Ile allicyny jest w czosnku?
  5. Czy warto spożywać czosnek?

Czym jest allicyna?

Allicyna jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do fitoncydów. Są to naturalne substancje wydzielane przez różne rośliny, aby hamować rozwój mikroorganizmów. Ma ona charakterystyczny, ostry zapach, który możesz kojarzyć z wonią pojawiającą się po rozcięciu lub zmiażdżeniu czosnku.

Warto, abyś zdawał sobie sprawę, że czosnek nie zawiera allicyny. Substancja ta powstaje dopiero po połączeniu się dwóch substratów. Są nimi enzymy alliina i allinaza. Jeden z nich znajduje się w cytoplazmie, a drugi w wakuolach. Kiedy kroisz, miażdżysz, zgniatasz lub kruszysz ząbki czosnku, powodujesz ich uwolnienie, a tym samym połączenie. Dopiero wtedy powstaje allicyna.

Właściwości i działanie allicyny

Właściwości allicyny sprawiają, że czosnek jest uznawany za jedną z roślin leczniczych. Wykazuje ona działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Potrafi zwalczać drobnoustroje, które są obecne w organizmie człowieka. Tym samym może wspierać go w radzeniu sobie z różnego rodzaju infekcjami. Warto dodać, że allicyna ma właściwości, które pozwalają jej wnikać przez ścianę komórkową do wnętrza komórki, a następnie działać bezpośrednio na enzymy i składniki cytoplazmy.

Allicyna może wpływać pozytywnie na śródbłonek naczyń wieńcowych. Chodzi przede wszystkim o jego funkcje obronne. Na podstawie obserwacji i badań klinicznych wysnuto teorię, że dieta bogata w czosnek sprzyja profilaktyce chorób układu krążenia.

Allicynie przypisuje się działanie przeciwzapalne. Ma ona zdolność do hamowania aktywacji czynnika genów prozapalnych (natural factor-kappa B). Badano także jej wpływ na parametry gospodarki lipidowej. Prawdopodobnie allicyna przyczynia się do ograniczenia biosyntezy cholesterolu, a tym samym do obniżenia jego stężenia we krwi.

Gdzie występuje allicyna?

Warto, abyś wiedział, gdzie występuje allicyna. Jej najważniejszym źródłem jest czosnek. Znaleźć możesz ją także w cebuli i porze. Pamiętaj jednak, że substancja ta jest wydzielana dopiero po uszkodzeniu rośliny. Jeżeli połkniesz ząbek czosnku w całości, nie zostanie ona wydzielona, a tym samym nie odczujesz żadnego wpływu na organizm.

Musisz wiedzieć, że allicyna ulega szybkiemu rozpadowi. Oznacza to, że jej źródłem powinien być świeży czosnek (cebula lub por). Najlepiej, gdy przygotujesz go zaraz przed spożyciem i nie poddasz obróbce termicznej.

Ile allicyny jest w czosnku?

Po zmiażdżeniu lub pokrojeniu czosnku w jednym ząbku powstaje 3-5 mg allicyny. Możesz spotkać się też z informacjami, że jest jej nawet trzykrotnie więcej.

Czy warto spożywać czosnek?

Allicyna nie jest jedynym składnikiem, który wpływa na prozdrowotne działanie czosnku. Warzywo to jest bogatym źródłem wielu innych substancji. Należy do nich ajoen. Ten związek chemiczny również powstaje na skutek rozpadu alliiny. Wykazuje działanie bakteriobójcze, a do tego antykrzepliwe. Zapobiega agregacji (zlepianiu się) płytek krwi.

Czosnek jest cennym źródłem przeciwutleniaczy - związków chemicznych, wspierających naturalne procesy obronne komórek i zapobiegających powstawaniu wolnych rodników w organizmie. Obecne są w nim także: flawonoidy, kwasy fenolowe, witamina C, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, potas, fosfor, fitosterole. Świeże ząbki czosnku zawierają również niewielką ilość białka i węglowodany.

Czosnek jest powszechnie dodawany do potraw, dzięki czemu wzbogaca ich smak. Spotkać go możesz w wielu gotowych mieszankach. Zalecane jest jednak spożywanie świeżych ząbków czosnku, ponieważ w takiej postaci ma więcej korzystnych właściwości. Dopuszczalne jest dostarczenie organizmowi około 3-5 gramów czosnku dziennie.

Na rynku dostępne są gotowe preparaty, które zawierają alliinę i alliinazę, z których w przewodzie pokarmowym powstanie allicyna. Są to suplementy diety. Ich stosowanie powinieneś zawsze skonsultować z lekarzem.

Źródła
  1. M. Matysiak, K. Gaweł-Bęben, K. Rybczyńska, J. Gmiński, S. Surma, Porównanie wybranych właściwości biologicznych czosnku pochodzącego z Polski i Chin, Żywność. Nauka, Technologia. Jakość 2015, nr 2, s. 160-169.
  2. A. Kędzia, Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku, Postępy Fitoterapii 2010, nr 1, s. 46-52.
  3. I. Lis, P. Bogdański, G. Nowak, Zastosowanie czosnku w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 4, 210–215.
Author Angelika Janowicz picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
niedobor-bialych-krwinek-co-jesc-co-wlaczyc-do-diety
Odżywianie
2 min.
Niedobór białych krwinek - co jeść? Co włączyć do diety?
28.10.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.