Jakie właściwości zdrowotne ma bazylia?

Angelika Janowicz

14.05.2021

Aktualizacja: 16.09.2021

Bazylia jest jednym z najchętniej wykorzystywanych ziół w kuchni. Sprawdza się zarówno w formie świeżych, jak i suszonych liści. Nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat. Na tym jednak nie kończą się jej zalety. Roślina ta wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Zobacz, jakie właściwości ma bazylia.


Zioła są wykorzystywane w lecznictwie od wielu lat. Dawniej tylko w medycynie ludowej, dziś także w konwencjonalnej. Są składnikami leków, suplementów diety, a także kosmetyków. Wiele roślin ma bardzo dobrze przebadane właściwości. Są bezpieczne, a ryzyko wystąpienia działań niepożądanych po ich zastosowaniu jest niskie. Mimo to należy je stosować zgodnie z zaleceniami producenta lub lekarza. Jednym z najbardziej znanych ziół używanych na co dzień jest bazylia. Właściwości zdrowotne, które wykazuje, mogą być zaskakujące.

bazylia-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze
unsplash.com

Czym właściwie jest bazylia?

Bazylia jest rośliną, która rośnie przede wszystkim w ciepłym klimacie. W Europie spotkać ją można głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Osiąga wysokość 30–60 cm. Ma błyszczące, zielone liście o kształcie rombu. Kwitnie w lipcu i sierpniu (kwiaty różowe) oraz wydaje owoce (brązowe niełupki).

Istnieje kilkaset gatunków bazylii. Wśród najbardziej znanych odmian wymienić można bazylię:

  • słodką – o słodkim (niekiedy słodko-pikantnym) smaku i charakterystycznym zapachu;

  • cytrynową – o lekko cytrusowym smaku i zapachu;

  • grecką – z bardzo drobnymi i gęsto rosnącymi liśćmi;

  • czerwoną – przypominającą bazylię słodką, ale w purpurowym kolorze;

  • eugenolową – mającą gorzki smak i korzenny aromat.

Każda wymieniona wyżej bazylia ma właściwości, dzięki którym wpływa pozytywnie na organizm człowieka.

Jakie właściwości ma bazylia?

Właściwości bazylii to nie tylko charakterystyczny smak i aromat, które wzbogacają potrawy (zwłaszcza należące do kuchni włoskiej). Dzięki obecnym w niej substancjom można poprawić funkcjonowanie organizmu. Mowa przede wszystkim o olejku eterycznym, który jest pozyskiwany z jej kwiatów, a niekiedy także z całej rośliny. Jest to olejek bazyliowy.

Olejek bazyliowy zawiera linalol, metylochawikol, cyneol, eugenol, limonen i cytren. Obecne są w nim również witaminy (A, C, E, K, kwas foliowy), sole mineralne (wapń, potas, sód, cynk, magnez), oksykwasy tłuszczowe, flawonoidy i garbniki. Ma żółtą barwę, rzadką konsystencję oraz korzenno-kwiatowy zapach (bardzo intensywny).

Bazylia wpływa przede wszystkim na układ pokarmowy. Dzięki niej poprawia się trawienie, a pokarm jest lepiej i szybciej przyswajany. Roślina zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i śliny oraz działa przeciwskurczowo. Mówi się także o jej działaniu wiatropędnym i przeciwbólowym. Jeżeli chodzi o zioła na zmniejszenie apetytu, bazylia nie powinna być do nich zaliczana, mimo że wiele osób przypisuje jej taką właściwość.

Bazylia ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne (są one jednak słabe). Może być natomiast wykorzystywana w łagodzeniu bólu migrenowego. Dużo mówi się również o jej działaniu uspokajającym, przeciwdepresyjnym, poprawiającym pamięć i koncentrację oraz wzmacniającym.

Zastosowanie bazylii

Właściwości zdrowotne bazylii powodują, że znalazła ona zastosowanie w łagodzeniu lekkich i umiarkowanych problemów ze strony układu pokarmowego (głównie niestrawności i wzdęć). Możesz stosować ją w celu wyciszenia organizmu lub uspokojenia się (zamiast melisy). Roślina ta sprawdza się również w sytuacji fizycznego lub umysłowego zmęczenia, ponieważ wspomaga regenerację i wzmacnia organizm.

Bazylię możesz wykorzystać przy problemach skórnych, szczególnie przy trądziku pospolitym, ma bowiem właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wiele osób stosuje też okłady z olejkiem bazyliowym na ukąszenia lub drobne rany.

Mimo że bazylia wykazuje działanie przeciwzapalne, nie znalazła zastosowania we wspomaganiu leczenia chorób przewlekłych związanych z zapaleniem stawów. W ich przypadku lepiej wspomóc się innymi ziołami. Kurkuma na stawy sprawdzi się znacznie lepiej. Jej naturalna substancja – kurkumina – jest najmocniejszym środkiem przeciwzapalnym.

Bazylia świeża czy suszona?

Bazylię możesz wykorzystywać w świeżej lub suszonej postaci. Liście zerwane prosto z krzewu dodawaj do potraw tuż przed ich podaniem. Możesz je także żuć, gdy pojawią się dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub poczujesz się zestresowany

Możesz uprawiać bazylię samodzielnie w domu. Wystarczy doniczka, odrobina ziemi oraz nasiona, które kupisz niemal w każdym sklepie ogrodniczym. Musisz jednak pamiętać, że potrzebuje ona dużo światła. Powinna także przebywać w ciepłym pomieszczeniu i mieć stale wilgotne podłoże. Bazylia kiełkuje po około 14 dniach. Gdy osiągnie wysokość kilkunastu centymetrów, możesz zbierać jej liście. Dobrym pomysłem jest także ich suszenie.

Źródła
  1. M. Wyszkowska-Kolatko, P. Koczurkiewicz, K. Wójcik, E. Pękala, Rośliny lecznicze w terapii chorób skóry, Postępy Fitoterapii, 2015, nr 3, s. 184–192.

  2. E. Kuryłowicz, Olejki eteryczne i aromaterapia Jak bezpiecznie wyeliminować powszechne dolegliwości i naturalnie podkreślić swoje piękno, Wydawnictwo Vital, Białystok 2019.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Popularne w kategorii Odżywianie
Ad

Najchętniej czytane

igly-sosny-jakie-maja-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Igły sosny - jakie mają właściwości i zastosowanie?
30.07.2021
czystek-na-co-pomaga-jakie-ma-wlasciwosci-i-dzialanie
Odżywianie
2 min.
Czystek - na co pomaga? Jakie ma właściwości i działanie?
27.07.2021
awocado-jakie-ma-witaminy-i-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
2 min.
Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma awokado?
27.07.2021
imbir-w-ciazy-jakie-ma-dzialanie-jak-stosowac
Odżywianie
1 min.
Jak stosować imbir w ciąży? Jakie jest jego działanie?
17.09.2021

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.