account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 2 min.

Przepis na puszyste i chrupiące bułeczki bezglutenowe – najprostsze sposoby na pyszne wypieki

Monika Nowakowska21.01.2022Aktualizacja: 28.09.2022

Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań. Poznaj proste przepisy na bułeczki bez glutenu, które będą doskonałym dodatkiem do każdego posiłku, zarówno w wersji na słono, jak i na słodko oraz odpowiedniej dla wegan.


buleczki-bezglutenowe-prosty-i-szybki-przepis
pexels

Polecane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
brazowy-ryz-jak-go-gotowac-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Brązowy ryz - jak go gotować? Właściwości
24.01.2022
zupa-dyniowa-z-jakimi-dodatkami-ja-podawac
Odżywianie
2 min.
Zupa dyniowa - z jakimi dodatkami ją podawać?
27.07.2021
przepisy-na-zdrowe-dania-z-kasza-gryczana
Odżywianie
3 min.
Przepisy na zdrowe dania z kaszą gryczaną
24.01.2022
Spis treści
  1. Dieta bezglutenowa – podstawowe zasady
  2. Produkty bezpieczne i zakazane w diecie bezglutenowej
  3. Przepis na słodkie maślane bułeczki bez glutenu i drożdży
  4. Przepis na wegańskie drożdżowe bułki bez glutenu
  5. Przepis na najprostsze bezglutenowe bułeczki na zakwasie

Dieta bezglutenowa – podstawowe zasady

Dieta bezglutenowa cieszy się sporym zainteresowaniem, szczególnie wśród osób, które dbają o zdrowie lub piękną sylwetkę. Największe znaczenie ma jednak u chorych na celiakię oraz uczulonych na gluten, umożliwia bowiem skuteczne leczenie ich dolegliwości. Unikanie glutenu, który może być jednym z alergenów pokarmowych, łagodzi nieprzyjemne objawy zwłaszcza ze strony przewodu pokarmowego. Pamiętaj jednak, że decyzję o wprowadzeniu takiej diety podejmuje lekarz po wykonaniu odpowiednich badań i testów.

Polecamy

gluten-co-to-jest-kto-nie-powinien-jesc-glutenu
Odżywianie

Gluten - co to jest i jak wpływa na organizm? Kto nie powinien jeść glutenu?

Gluten to niejednorodna grupa białek występujących w jęczmieniu, pszenicy, owsie, życie oraz we wszystkich ich odmianach. Pomimo obecnie panującej mody na produkty bezglutenowe, warto zaznaczyć, że to białko jest dobrze tolerowane przez większość ludzi. Według statystyk, osoby rezygnujące z glutenu, często robią to bez wyraźnych wskazań zdrowotnych. Kto zatem nie powinien go jeść i dlaczego?

Redakcja01.12.2021

Produkty bezpieczne i zakazane w diecie bezglutenowej

Największe ilości glutenu występują w ziarnach wybranych zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia, dlatego musisz wyeliminować ze swojej diety niektóre rodzaje pieczywa, kasz i makaronów. Podczas gotowania i pieczenia możesz je zastąpić produktami naturalnie bezglutenowymi (np. mąką ryżową, owsianą, gryczaną czy kukurydzianą) oraz tymi, które są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, by mieć pewność, że nie zostały zanieczyszczone glutenem.

Przepis na słodkie maślane bułeczki bez glutenu i drożdży

Składniki (na 8 bułeczek):

  • 300 g dowolnej bezglutenowej mąki,

  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,

  • 1 łyżeczka sody,

  • sól,

  • 400 ml jogurtu naturalnego,

  • 4 łyżki miodu,

  • 4 łyżki masła (roztopionego),

  • żółtko do posmarowania wierzchu bułeczek,

  • dżem do nadziewania (np. dżem z jagód).
    Sposób przygotowania:Wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj masło, miód i jogurt. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki za pomocą łyżki, aż do połączenia składników. Wyłóż ciasto na blat posypany mąką i delikatnie je w niej obtocz, ale nie ugniataj. Powstałą masę podziel na osiem części i do każdej z nich nałóż łyżeczkę dżemu jagodowego. Złącz brzegi ciasta i uformuj bułeczki, a następnie ułóż je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch bułeczek roztrzepanym żółtkiem i wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ok. 35 minut (funkcja góra–dół). Na koniec wyjmij tortownicę z piekarnika i przestudź gotowe bułeczki.

Przepis na wegańskie drożdżowe bułki bez glutenu

Składniki (na 10 bułeczek):

  • ½ szklanki mąki owsianej bezglutenowej,

  • ½ szklanki mąki ryżowej,

  • ½ szklanki mąki gryczanej,

  • ½ szklanki mąki z tapioki,

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,

  • 2 łyżeczki drożdży (suszonych),

  • 2 łyżki łusek babki jajowatej,

  • ¾ łyżeczki soli,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • 3 łyżki dowolnego oleju,

  • ok. 1,5 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody.
    Sposób przygotowania:Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj babkę, drożdże sól, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie wlej 2 łyżki oleju, 1 szklankę wody i wyrabiaj ciasto łyżką przez kilka minut, dopóki nie zgęstnieje. Następnie wlewaj stopniowo pozostałą część wody. Uważaj, by ciasto nie zrobiło się zbyt luźne i cały czas nie przerywaj mieszania.Pod koniec wyrabiania wlej ostatnią łyżkę oleju. Ciasto powinno uformować się w jednolitą, gładką masę i bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wymieszaj je, a następnie uformuj bułeczki. Gotowe rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i natnij ostrym nożem. Jeszcze raz odstaw do wyrośnięcia na 10–15 minut.Po tym czasie wstaw bułeczki do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez ok. 20 minut (funkcja z termoobiegiem). Gotowe bułeczki pozostaw do ostudzenia.

Przepis na najprostsze bezglutenowe bułeczki na zakwasie

Składniki (na 8 bułeczek):

  • 150 g mąki gryczanej,

  • 100 g mąki kukurydzianej,

  • 50 g mąki ziemniaczanej (opcjonalnie skrobi z tapioki),

  • 6 łyżek zakwasu kukurydzianego lub ryżowego,

  • 200 ml letniej wody,

  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego,

  • ½ łyżeczki soli,

  • 1 łyżeczka syropu klonowego,

  • wybrane ziarna (opcjonalnie, do posypania).
    Sposób przygotowania:Do miski wsyp wszystkie suche składniki. Zakwas dokładnie rozrób z wodą. Następnie połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto, by miało jednolitą i gładką konsystencję. Tak przygotowaną masę nałóż do silikonowych foremek (do około ¾ wysokości, by pozostawić im miejsce do wyrośnięcia). Wygładź powierzchnię uformowanych bułeczek i posyp wybranymi ziarnami, np. dyni. Przykryj foremki z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1–4 godziny, aż wypełnią foremki.Piekarnik nagrzej do temperatury 200˚C i wstaw do niego formy z bułeczkami. Piecz ok. 25 minut (funkcja góra–dół), a kiedy się upieką i lekko przestygną, wyjmij je z foremek i ostudź.

Źródła
  1. Dieta bezglutenowa – produkty dozwolone i zabronione, <a href="https://celiakia.pl/produkty-dozwolone/">https://celiakia.pl/produkty-dozwolone/</a>, dostęp 29.07.2021 r.
  2. Przepis na bułeczki bezglutenowe na zakwasie, <a href="http://www.alezakwas.pl/2014/07/bueczkibezglutenowe-na-zakwasie-oto.html">http://www.alezakwas.pl/2014/07/bueczkibezglutenowe-na-zakwasie-oto.html</a>, dostęp 29.07.2021 r.
  3. P. Gajewski i in., Interna Szczeklika, Medycyna Praktyczna, Kraków 2017, s. 999–1004.
Author Monika Nowakowska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
jak-zrobic-nalesniki-z-maki-kukurydzianej
Odżywianie
2 min.
Jak przygotować smaczne i zdrowe naleśniki kukurydziane? Sprawdzone przepisy
19.05.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.