Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів
cykoria-fit-przepisy-na-salatke-zapiekanke
pexels

Jakie są właściwości cykorii?

Cykoria zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy B1, B2 i C. Dostarczy twojemu organizmowi kwasu foliowego, manganu, potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu i cynku.

Wpływ cykorii na organizm człowieka jest bardzo korzystny. Dzięki niej:

  • będziesz mieć lepszy apetyt i lepsze trawienie,

  • Twój organizm będzie produkował więcej czerwonych krwinek,

  • Twoje nerki będą lepiej pracowały,

  • obniży się poziom Twojego cholesterolu,

  • będziesz mieć wsparcie w cukrzycy,

  • jeśli karmisz piersią, zwiększy się produkcja mleka.

Cykoria najlepiej będzie działać na Twój organizm, gdy będziesz jeść ją na surowo. Jeśli jednak chorujesz na wrzody żołądka albo zmagasz się z jego zapaleniem, to lepiej nie sięgaj po to warzywo. W przypadku nadwagi też zachowaj ostrożność, bo cykoria pobudza apetyt.

Jaki jest przepis na sałatkę z cykorią?

Możesz samodzielnie przygotować pyszną sałatkę z cykorii.

Składniki:

Sposób przygotowania: Umyj cykorię i wysusz papierowym ręcznikiem. Obierz ją z brzydkich liści i wykrój głąby, które przyczyniają się do gorzkiego smaku warzywa. Pokrój na małe kawałki. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kosteczkę. Polej sałatkę sokiem z cytryny. Dodaj podprażone orzechy włoskie. W miseczce dobrze wymieszaj śmietanę, sól, pieprz, musztardę i ocet jabłkowy. Polej sałatkę. Wszystko posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Cykoria na ciepło z patelni

Najzdrowsza jest cykoria jedzona na surowo. Jednak bardzo wiele walorów smakowych ma przygotowana na ciepło, na patelni.

Składniki:

  • 2 oczyszczone cykorie z wykrojonymi głąbami, pokrojone na plastry,

  • 100 g masła,

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,

  • sól i pieprz,

  • łyżeczka cukru pudru,

  • ¾ szklanki wody (ok. 190 ml wody).

Sposób przygotowania: Rozpuść masło na patelni. Wrzuć cykorię i dobrze wymieszaj, a następnie posól i popieprz. Dodaj łyżeczkę cukru pudru i sok z cytryny. Dolej wodę i wymieszaj. Duś pod przykryciem przez około 20 minut. Pamiętaj o tym, aby od czasu do czasu potrawę przemieszać. Tak przygotowaną cykorię możesz podawać jako samodzielne danie albo jako przystawkę do obiadu.

Przepis na surówkę z czerwonej cykorii

Cykoria czerwona jest jedną z odmian cykorii. Możesz przygotować z niej pyszną surówkę. 

Składniki:

  • średnia cykoria,

  • ogórek kiszony,

  • biała części średniego pora,

  • ⅕ szklanki oliwy (40 ml),

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • sól i pieprz,

  • łyżka musztardy,

  • łyżeczka cukru,

  • słodkie jabłko.

Sposób przygotowania: Umyj cykorię i osusz jej liście. Pokrój na drobne kawałeczki. Obierz jabłko i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Pokrój pora na drobne kawałeczki. Zetrzyj ogórka na tarce. W jednym naczyniu wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, musztardą i cukrem. Polej sałatkę z czerwonej cykorii powstałym sosem. Posól i popieprz, a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki, by sałatka się przegryzła.

Przepis na zapiekankę z cykorii

Z cykorii możesz też przygotować zapiekankę.

Składniki:

  • cykoria,

  • 4 duże plastry szynki,

  • 2 łyżki masła,

  • 1 szklanka mleka,

  • ser żółty w plastrach,

  • 2 łyżki mąki,

  • sól, pieprz,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • szczypta gałki muszkatołowej,

  • ząbek czosnku,

  • kostka bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania: Umyj cykorię, odkrój głąba i brzydkie liście. Zagotuj wodę, posól ją i dodaj sok z cytryny. Wrzuć cykorię na 5 minut do wrzątku. Gdy ostygnie i ocieknie z wody, będzie gotowa do dalszej obróbki.

Przygotuj w rondelku sos beszamelowy. Roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj przez cały czas. Poczekaj, aż zasmażka osiągnie jasny kolor. Dolewaj powoli zimne mleko i mieszaj sos. Gdy zacznie wrzeć, dodaj kostkę bulionową i przyprawy – sól, pieprz i gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj sos przez kilka minut na wolnym ogniu. Nie zapomnij o tym, by mieszać go przez cały czas.

Do naczynia żaroodpornego nalej trochę sosu beszamelowego. Cykorię zawiń plastrami szynki i żółtego sera. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej pozostałym sosem beszamelowym. Na wierzch połóż plastry sera, które ci zostały. Zapiekankę powinieneś piec w 180 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.

Źródła
  1. H. Kunachowicz i in., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2017.

  2. D. Włodarek i in., Dietoterapia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2015.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się
Popularne w kategorii Odżywianie

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.