Rosół w diecie cukrzyka – czy diabetyk może jeść rosół?
Mam cukrzycę i znalazłem sprzeczne informacje dotyczące jedzenia niektórych potraw. Czy cukrzyk może jeść rosół? Bardzo go lubię i nie wiem, czy koniecznie trzeba z niego rezygnować.
Odpowiedź
Odpowiedź
Rosół, zwłaszcza czysty, nie wpływa znacząco na poziom glukozy we krwi, ponieważ zawiera stosunkowo mało węglowodanów. Jeśli wybieramy wersję z makaronem, warto dodać ten pełnoziarnisty, który dla diabetyka jest korzystniejszy. Natomiast cukrzyca typu II często wiąże się z nadmierną masą ciała, a rosół zrobiony na tłustych mięsach bywa wysokokalorycznym daniem, które nie ułatwia redukowania masy ciała. Nie trzeba rezygnować z tej zupy, natomiast jeśli borykasz się z nadwagą czy otyłością, warto ją przygotować w nieco lżejszej wersji, czyli na chudszym mięsie.
Na pytanie odpowiada: Agnieszka Falborska
Masz podobny problem?
Umów się na konsultacjędzięki konsultacji
online
- specjalistyczna porada
- przedłużenie recepty
- skierowanie na badania