Jakie zastosowania ma herbata koperkowa? Kiedy warto ją pić?

Paulina Kłos-Wojtczak

30.10.2021

Aktualizacja: 30.10.2021

Napary z kopru włoskiego znane są już od czasów starożytnych. Herbatę koperkową przyrządza się obecnie z suszonych owoców kopru, dostępnych w formie granulowanej, sypanej lub w saszetkach. Spożywana w rozsądnej ilości, wykazuje szereg działań prozdrowotnych i może być wykorzystywana jako remedium na kolki dla niemowląt.


herbata-koperkowa-na-co-pomaga
unsplash.com

Herbata koperkowa - z czego powstaje?

Herbata koperkowa często mylona jest z naparem z koperku. W rzeczywistości jednak pod tą nazwą kryje się ciepły napój sporządzony z kopru włoskiego, inaczej określanego fenkułem. Roślina zaliczana jest do rodziny selerowatych, została odkryta w rejonie Morza Śródziemnego. Była znana już w starożytności, a następnie zyskała popularność m.in. w Chinach. Cechą charakterystyczną kopru włoskiego są grube korzenie o kremowej barwie i zdolność do tworzenia rozłożystych baldachimów w okresie kwitnienia. Mają one postać drobnych, żółtych kwiatów. Roślina może osiągać nawet 2 metry wysokości. Jej drogocenne właściwości znaleźć można w gorzkiej odmianie byliny. Co ciekawe, dojrzałe owoce, czyli nasiona, zawierają cenny olejek eteryczny i to jego właściwości od wielu lat wykorzystywane są w ziołolecznictwie. Ponadto koper włoski jest stosowany również w kuchni, głównie francuskiej i włoskiej.

Co zawiera herbata koperkowa?

Napar z kopru włoskiego można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, np. do przemywania skóry. Jej właściwości doceni przede wszystkim cera tłusta. Nasiona kopru włoskiego to źródło:

  • flawonoidów, w tym przede wszystkim pochodnych kwercetyny i kemferolu (mają one działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne),

  • fosforu,

  • potasu,

  • sodu,

  • wapnia,

  • błonnika pokarmowego,

  • witamin z grupy B,

  • witaminy C,

  • kwasu rozmarynowego i chloragenowego,

  • olejków eterycznych, w tym limonenu i anetolu.

Specyficzny, lekko anyżowy zapach kopru włoskiego jest wynikiem olejku eterycznego, na który składa się aż z 87 związków lotnych.

Na co można stosować herbatkę koperkową?

Herbata z kopru włoskiego ma szereg właściwości. Do najważniejszych zaliczamy:

  • poprawę procesów trawienia,

  • łagodzenie zaburzeń związanych z perystaltyką jelit, np. wzdęć, bólu brzucha,

  • zwiększenie wydzielania żółci,

  • pobudzenie laktacji u kobiet karmiących piersią,

  • zmniejszenie objawów towarzyszących kaszlowi (działanie wykrztuśne),

  • wzmożenie apetytu,

  • zmniejszenie napięcia mięśni gładkich budujących układ pokarmowy.

Napar z kopru włoskiego dzięki zawartości błonnika pokarmowego i niskiej kaloryczności dobrze radzi sobie również z nadwagą.

Wyniki licznych badań naukowych wykazały, że herbata z fenkułu sprzyja przede wszystkim kobietom. Okazuje się bowiem, że skutecznie łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, ból towarzyszący krwawieniu miesięcznemu, a także zespołowi policystycznych jajników. Co więcej, randomizowane badania wykazały, że kobiety cierpiące na nowotwory ginekologiczne były hospitalizowane znacznie krócej i wymagały znacznie krótszego czasu żywienia pozajelitowego.

Herbatka koperkowa dla niemowlaka - czy jest bezpieczna?

Na rynku dostępny jest duży wybór produktów dla niemowląt z koprem włoskim w składzie. Mają one na celu łagodzenie kolek. Warto jednak stosować je w ograniczonych ilościach, ponieważ najnowsze badania wykazały, że substancje estrogenne obecne w ziarnach kopru mogą powodować przedwczesne dojrzewanie i nie powinno się ich stosować u chłopców. Bez konsultacji z pediatrą nie zaleca się podawać ich dzieciom do 4. roku życia. Nie oznacza to jednak, że herbata z kopru włoskiego nie jest skuteczna w walce z kolkami. Co zatem zrobić? Wybieraj produkty, których producenci zadbali o niskie stężenie substancji estrogenowych. Taka informacja powinna być podana na opakowaniu herbaty. Są one na ogół nieco droższe, jednak na bezpieczeństwie dziecka nie warto oszczędzać.

Jak przygotować napar z kopru włoskiego?

Wiesz już, ile cennych właściwości ma herbata koperkowa. Zobacz, jak ją zaparzyć, aby zatrzymać w napoju wszystkie najważniejsze składniki odżywcze. Najbezpieczniej jest kupić nasiona kopru włoskiego w sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością. Równie dobre będą świeże liście tej byliny zebrane na łące.

Łyżeczkę nasion kopru należy rozgnieść w moździerzu lub zmiksować. W ten sposób dojdzie do uwolnienia naturalnych olejków eterycznych, przypominających w zapachu anyż. Tak rozgniecione nasiona należy umieścić w sitku i zalać wrzącą wodą. Pamiętaj o tym, aby szklankę lub kubek przykryć za pomocą spodeczka. W ten sposób ograniczysz uwalnianie się aromatycznych olejów i zatrzymasz ich więcej w środku naparu. Czas parzenia powinien wynosić około 8 minut.

W przypadku świeżych liści kopru pierwszym krokiem jest ich umycie pod bieżącą wodą. Następnie postępujemy dokładnie tak samo jak z nasionami tej rośliny. Czas parzenia liści musi być odpowiednio dłuższy i wynosi około 20 minut. Przed wypiciem herbaty należy pozbyć się liści.

Picie herbaty koperkowej - zasady bezpieczeństwa

Nasiona i liście kopru włoskiego mogą mieć działanie uczulające. Szczególną ostrożność zachowaj, jeśli masz alergię na seler lub marchew. Fenkuł zaliczany jest bowiem do tej samej rodziny bylin. Objawami reakcji alergicznej mogą być obrzęk skóry, pokrzywka i świąd.

Jeżeli przyjmujesz jakieś leki przewlekle, przed wypiciem herbaty koperkowej koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Dotyczy to przede wszystkim pacjentów, którzy mają problem z krzepliwością krwi.

Źródła
  1. A. Raffo, S. Nicoli, C. Leclercq, Quantification of estragole in fennel herbal teas. Implications on the assessment of dietary exposure to estragole, „Food and Chemical Toxicology” 2011, t. 49, nr 2, s. 370-375.

  2. H.W. Ma, J.T. Zhao i X. Zhao, The Effect of Fennel Tea Drinking on Postoperative Gut Recovery after Gynecological Malignancies Operation, „Sichuan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban” 2015, t. 46, nr 6, s. 940–943.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Popularne w kategorii Odżywianie
Ad

Polecane

kora-wierzby-jakie-ma-wlasciwosci-i-dzialanie
Odżywianie
2 min.
Kora wierzby – właściwości i działanie. Jak stosować korę wierzby?
14.05.2021
sprawdzony-przepis-na-zdrowe-sniadanie
Odżywianie
2 min.
Sprawdzony przepis na zdrowe śniadanie
27.07.2021
dieta-na-watrobe-co-jesc-a-czego-unikac
OdżywianieZdrowie
1 min.
Dieta na wątrobę – co jeść, a czego lepiej unikać?
14.05.2021
nadwaga-jakie-sa-rodzaje-jak-z-nia-walczyc
ZdrowieOdżywianie
2 min.
Co to jest nadwaga i jak ją ocenić? Jak walczyć z nadmierną masą ciała?
19.05.2021

Najchętniej czytane

dlaczego-sniadanie-jest-wazne-i-nie-powinno-sie-go-pomijac
OdżywianieZdrowie
1 min.
Dlaczego śniadanie jest ważne i nie powinno się go pomijać?
30.08.2021
niedobor-bialych-krwinek-co-jesc-co-wlaczyc-do-diety
Odżywianie
2 min.
Niedobór białych krwinek - co jeść? Co włączyć do diety?
28.10.2021
niedozywienie-co-to-jest-jakie-sa-rodzaje-i-skutki
Odżywianie
2 min.
Niedożywienie - co to jest? Jakie są rodzaje i skutki?
30.07.2021
sok-z-jezyn-wlasciwosci-oraz-sprawdzony-przepis
Odżywianie
2 min.
Sok z jeżyn - właściwości oraz sprawdzony przepis
29.10.2021

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.