account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Jakie mają właściwości igły sosny?

Paulina Kłos-Wojtczak30.07.2021Aktualizacja: 07.10.2022

Herbata z igieł sosny znana jest ze swoich właściwości łagodzących stany zapalne dróg oddechowych. Ekstrakt z tej rośliny jest dostępny również w postaci syropu, tabletek i innych produktów wspomagających odporność. Przeczytaj, dlaczego warto je mieć w swojej domowej apteczce.


igly-sosny-jakie-maja-wlasciwosci-i-zastosowanie
pexels.com

Polecane

syrop-z-bialego-bzu-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak przygotować syrop z białego bzu i kiedy warto go stosować?
17.09.2021
durian-owoc-jak-wyglada-pachnie-i-smakuje
Odżywianie
1 min.
Durian owoc - jak wygląda, pachnie i smakuje?
24.01.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
platki-jaglane-jak-je-ugotowac-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Płatki jaglane - jak je ugotować? Co warto wiedzieć?
27.07.2021
Spis treści
  1. Sosna pospolita – czym jest, jak rośnie?
  2. Właściwości produktów z sosny
  3. Jak zrobić herbatkę z igieł sosny?
  4. Przepisy na preparaty z sosny

Sosna pospolita – czym jest, jak rośnie?

Jednym z najbardziej popularnych drzew iglastych w Polsce jest sosna. Cała rodzina sosnowatych obejmuje niemal 115 gatunków. To rośliny zimozielone, tworzące całe zespoły borów sosnowych. Gatunkiem dominującym w Polsce jest sosna zwyczajna (Pinus sylvestris L.), której drewno jest źródłem żywicy – terpentyn i kalafonii. Rośnie na glebach o lekko kwaśnym odczynie w warunkach dużego nasłonecznienia. Jest wyjątkowo odporna na zmieniające się warunki atmosferyczne, w tym mrozy i wahania temperatur.

Igły sosnowe są jednym z surowców pozyskiwanych z tych drzew. Równie dużą popularnością cieszy się kora. Sosna od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej i na jej bazie przyrządza się nalewki, napary, syropy i wywary. Są one wskazane do spożycia przede wszystkim w celu łagodzenia stanów zapalnych górnych dróg oddechowych (działają wykrztuśnie i przeciwskurczowo). Olejek pozyskiwany z sosny wykazuje również działanie antyseptyczne, moczopędne i bakteriobójcze.

Właściwości produktów z sosny

Cenne właściwości sosny znane są już od wieków. W tradycyjnej medycynie ludowej od setek lat są symbolem odwagi i witalności. W starożytności gałązki sosny były ważnym elementem pochówku zmarłych, gdyż symbolizowały życie wieczne.

Zioła lecznicze od wielu lat stosowane są w profilaktyce i przy wspomaganiu leczenia wielu schorzeń, również dermatologicznych. Produkty na bazie ekstraktów z sosny wykorzystuje się w przypadku takich problemów jak:

Co takiego znajduje się w igłach sosny, że coraz więcej osób sięga po gotowe herbatki lub samodzielnie w domu robi napary? Przede wszystkim bardzo dużo witaminy C, znacznie więcej niż w popularnych cytrusach. Składnik ten jest bardzo silnym antyoksydantem i skutecznie zwalcza wolne rodniki, które przyczynią się do szybszego starzenia się komórek i powstawania zmarszczek. Tym, co szczególnie silnie oddziałuje na układ odpornościowy, są olejki eteryczne sosny – monoterpeny, terpeny i seskwiterpeny. Igły sosny zawierają również lepiącą się maź, czyli żywicę, a także wiele rodzajów kwasów. Są ponadto źródłem minerałów, fitoestrogenów i bioflawonoidów. Napary z igieł sosny stosowane są przede wszystkim w łagodzeniu objawów zapalenia płuc i innych drobnych schorzeń układu oddechowego. Na rynku dostępnych jest wiele produktów na bazie naturalnych ekstraktów z sosny, przy czym najbardziej skoncentrowany jest syrop (najczęściej na bazie miodu). Ma on właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Jak zrobić herbatkę z igieł sosny?

Herbatkę z igieł sosny można zakupić w formie suszu w aptece lub w sklepach zielarskich. Wybieraj jednak te produkty, które opatrzone są odpowiednimi certyfikatami lub pochodzą z organicznych upraw. Zyskujesz wówczas pewność najwyższej jakości. Wolisz przygotować herbatkę z igieł sosny we własnym domu? Zbierz wierzchołki młodych gałązek (poznasz je po jasnozielonym kolorze). Zanim przystąpisz do zaparzenia herbaty, koniecznie pozbądź się woskowego nalotu. W tym celu zanurz gałązki na chwilę we wrzącej wodzie. Następnie posiekaj je, wrzuć do niewielkiego garnuszka i zalej wodą. Całość gotuj ok. 10 minut i odcedź. Do tak przygotowanego naparu możesz dodać ulubiony miód, plasterki pomarańczy, cytryny, pigwy lub imbiru.

Przepisy na preparaty z sosny

Spośród wielu preparatów na bazie ekstraktów z sosny warto wybrać gęsty i bogaty w cenne składniki syrop oraz olejek.

Do przygotowania syropu potrzebny jest duży słój i młode pędy sosny, a także cukier (możesz wybrać trzcinowy lub brzozowy). Na dnie słoja układaj naprzemiennie warstwy pokrojonych pędów i zasypuj je cukrem. Następnie dokładnie zakręć nakrętkę i odłóż słój w ciepłe miejsce. Cukier sprawi, że młode pędy sosny puszczą aromatyczny i drogocenny syrop.

Przygotowanie olejku sosnowego trwa nieco dłużej. Będzie on gotowy do użycia po upływie miesiąca. Świeże igły sosny (uprzednio rozdrobnione w moździerzu) należy zalać 80 proc. alkoholem, tak by przykryć igliwie. Słoik z taką miksturą należy umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu i od czasu do czasu (raz w tygodniu) potrząsać. Po miesiącu tak powstały olejek można przelać do mniejszej buteleczki.

Źródła
  1. S. Hyobin, L. Nam-Ho i R. Sungpil, Antioxidant and antiapoptotic effects of pine needle powder ingestion and endurance training in high cholesterol-fed rats, „Journal of Exercise Nutrition & Biochemistry” 2014, t. 8, nr 3, s. 301–309.
  2. P. Yong Soo, J. Min Hee, H. Jung Hwang, P. Mi Ra, L. Sang-Hyeon, K. Sung Gu i K. Mihyang, Antioxidant activity and analysis of proanthocyanidins from pine (Pinus densiflora) needles, „Nutrition Research and Practice” 2011, t. 5, nr 4, s. 281–287.
Author Paulina Kłos-Wojtczak picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
niedobor-bialych-krwinek-co-jesc-co-wlaczyc-do-diety
Odżywianie
2 min.
Niedobór białych krwinek - co jeść? Co włączyć do diety?
28.10.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.