Zweryfikowane przez eksperta

Imbir – jak go spożywać? Dowiedz się jak jeść imbir na surowo, marynowany i kandyzowany

lek. Magdalena Mroczek

lek. Magdalena Mroczek

19.05.2021

Aktualizacja: 09.08.2021

Imbir często wykorzystywany jest jako dodatek do herbat i naparów. Świetnie komponuje się z przyprawami korzennymi i nadaje charakterystyczny smak potrawom. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak można przyrządzić ciekawe potrawy z imbiru? Jak jeść imbir marynowany i kandyzowany? Czy chodziło ci po głowie smoothie z imbiru? Dowiedz się więcej o tym, jak najlepiej spożywać imbir.


imbir-jak-jesc-na-surowo-marynowany-kandyzowany
unsplash.com

Imbir – właściwości

Dodanie imbiru do potraw lub napojów zwiększa ich wartość odżywczą i nadaje bardziej wyrazisty smak. Imbir ma też właściwości zdrowotne: zawiera niacynę, kwas foliowy, witaminy C, E, A, B6 i K oraz cynk. Ceniony jest za właściwości przeciwzapalne i zmniejszające nudności. Przeciwutleniacze oraz inne składniki odżywcze imbiru mogą pomóc w zapobieganiu lub leczeniu zapalenia stawów i różnego rodzaju infekcji.

Ile imbiru dziennie można jeść?

Nie powinno się przekraczać 4 g imbiru dziennie. W badaniach nad reumatycznym zapaleniem stawów dolegliwości bólowe zmniejszało przyjmowanie do 2 g imbiru w trzech podzielonych dawkach dziennie. Imbir można również spożywać w herbacie – do 4 filiżanek dziennie. W zwalczaniu nudności imbir był skuteczny w dawce jednej czwartej łyżeczki mielonego imbiru na dobę.

Imbir – jak można go spożywać?

Chociaż imbir najczęściej jest dodawany do dań i napoi jako przyprawa, może być też jedzony na surowo. Z czym zatem jeść imbir? Nie zaleca się łączenia go z klasycznymi ziołami, bo nie zawsze komponują się one z jego smakiem i aromatem. Świetnie pasuje za to do przypraw korzennych i pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych. Ponieważ imbir jest silną przyprawą, najlepiej dodawać go do innych potraw. Jak należy jeść imbir na przeziębienie? Imbir łączy w sobie cechy najlepszych leków na przeziębienie. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco, wykrztuśnie i pomaga na zatkany nos. Na przeziębienie najczęściej podawane są napary z imbiru, miodu i cytryny oraz herbata z dodatkiem imbiru. Można wmasowywać napar z imbiru w klatkę piersiową – ma działanie rozgrzewające i wykrztuśne. Eksperymentuj z różnymi sposobami jedzenia imbiru, aż znajdziesz ten najlepszy dla Ciebie. Spróbuj świeżego soku z imbiru i smoothie

Imbir na surowo

Czy to bezpieczne, żeby jeść surowy imbir? Czy można jeść surowy korzeń imbiru? Oczywiście! Pamiętaj, żeby przed spożyciem obrać go z brunatnej skórki. Możesz żuć surowy imbir, aby zwiększyć apetyt. Niektóre związki imbiru wzmagają produkcję soków trawiennych.

Imbir marynowany

Imbir marynowany jest popularny w kuchni japońskiej. Gari, czasami nazywany imbirem do sushi, to różowy, marynowany imbir. Różowy kolor jest charakterystyczny dla młodego imbiru, najlepszego do marynowania, ponieważ ma cienką skórkę i delikatny miąższ.Jak samemu zrobić marynowany imbir? Imbir należy obrać i pokroić w cienkie paski na krajalnicy. Następnie trzeba włożyć je do zakręcanego pojemnika. W małym rondelku doprowadzamy do wrzenia mieszaninę octu, cukru, wody i soli i zalewamy nią paski z imbiru. Nakładamy pokrywkę na pojemnik i wstawiamy do lodówki. Marynowany imbir należy przechowywać w lodówce przez co najmniej 2 godziny i maksymalnie do 2 dni. Z czym można jeść marynowany imbir? Można użyć go do sosów do makaronów, sałatki, dodać do lemoniady i koktajli lub do duszonych dań mięsnych na krótko przed podaniem.

Imbir kandyzowany

Imbir kandyzowany to rodzaj rozgrzewającego deseru. Możesz przygotować go sam w domu. Korzeń imbiru obierz, pokrój w kosteczkę i gotuj przez mniej więcej 45 minut, aż stanie się miękki. Następnie zważ, dodaj taką samą ilość gramów cukru, zalej wodą i gotuj przez około 60 minut. Imbir kandyzowany jest już gotowy – możesz go odcedzić!

Imbir – kto nie powinien go jeść?

Chociaż imbir jest uważany za bezpieczny, w niektórych przypadkach zachowaj ostrożność. W żadnej postaci nie spożywaj więcej niż 4 g imbiru w ciągu dnia. Kto nie może jeść imbiru? Osoby z chorobami serca, cukrzycą i kamieniami żółciowymi powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem imbiru. Ma on działanie rozrzedzające krew, dlatego nie jedz go przed zabiegami operacyjnymi. Imbir u niektórych osób może powodować zgagę, biegunkę i dolegliwości żołądkowe. Unikaj imbiru, jeśli jesteś na niego uczulony.

Czy dzieci mogą jeść imbir?

Tak, ale ostrożnie, bo jest to ostra i drażniąca przyprawa. Najwcześniej można go podawać po ukończeniu przez dziecko 12. miesiąca życia.

Czy w ciąży można jeść imbir?

Imbir często przynosi ulgę w porannych mdłościach, dlatego jest chętnie spożywany przez kobiety w ciąży. Zmniejsza też opuchliznę nóg, która jest częstą przypadłością w trzecim trymestrze ciąży. Nie zaleca się jedzenia imbiru w pierwszym trymestrze ciąży. W drugim i trzecim trymestrze nie powinno się stosować więcej niż 2 g sproszkowanego imbiru dziennie. Spożycie większej dawki może powodować skurcze macicy, a nawet wywołać przedwczesny poród.Imbir to przyprawa o bardzo charakterystycznym smaku. Najczęściej stosowany jest na przeziębienie ze względu na właściwości rozgrzewające, przeciwkaszlowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Tak naprawdę niewiele osób wie, że jest skuteczny także w leczeniu niestrawności, nudności i wymiotów. Poza tym może być stosowany przez osoby cierpiące na reumatyczne zapalenie stawów. Jak jeść imbir? Eksperymentuj i nie ograniczaj się do schematycznych przepisów.

    Źródła
    1. F Khorasani i in., A systematic review of the efficacy of alternative medicine in the treatment of nausea and vomiting of pregnancy, „Journal of Obstetrics and Gynaecology” 2020, nr 40, s. 10–19.

    2. M. Park i in., Antibacterial activity of [10]-gingerol and [12]-gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria, „Phytother Res.” 2008, nr 11, s.1446–1449.

    Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

    Popularne w kategorii Odżywianie
    Ad

    Najchętniej czytane

    igly-sosny-jakie-maja-wlasciwosci-i-zastosowanie
    Odżywianie
    1 min.
    Igły sosny - jakie mają właściwości i zastosowanie?
    30.07.2021
    czystek-na-co-pomaga-jakie-ma-wlasciwosci-i-dzialanie
    Odżywianie
    2 min.
    Czystek - na co pomaga? Jakie ma właściwości i działanie?
    27.07.2021
    awocado-jakie-ma-witaminy-i-wlasciwosci-zdrowotne
    Odżywianie
    2 min.
    Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma awokado?
    27.07.2021
    imbir-w-ciazy-jakie-ma-dzialanie-jak-stosowac
    Odżywianie
    1 min.
    Jak stosować imbir w ciąży? Jakie jest jego działanie?
    17.09.2021

    © 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.