około 2 lata temu
Siemię lniane – jak je zaparzyć? Co można do niego dodać?
Przeczytałam ostatnio, że siemię lniane jest bardzo zdrowe i dobrze działa na wątrobę. Jak zaparzyć siemię lniane, żeby było dobrze przygotowane?
Odpowiedź
Odpowiedź
Siemię lniane przygotowane do picia ma właściwie bardziej konsystencję kisielu. Można go przygotować na dwa sposoby. Łyżkę zmielonych tuż przed spożyciem lub całych nasion zalać połową szklanki wody i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Drugi wariant – prawdopodobnie dla wielu wygodniejszy – to zalanie nasion gorącą wodą i przykrycie na przykład talerzykiem. W ten sposób zaparzymy siemię lniane w ciągu 10–15 minut. Powstały kisiel najlepiej spożywać w całości, ale można również odcedzić nasiona. Aby uatrakcyjnić jego smak, warto dodać do niego także podgotowane owoce, np. maliny czy jagody.
Na pytanie odpowiada: Agnieszka Falborska
Masz podobny problem?
Umów się na konsultacjęTreści zawarte w Serwisie mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a lekarzem. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem.
dzięki konsultacji
online
- specjalistyczna porada
- przedłużenie recepty
- skierowanie na badania



