lek. Wiktor Trela 8 miesięcy temu
Sposoby na pozbycie się kwaśnego posmaku w ustach
Od dłuższego czasu czuję kwaśny posmak w ustach. Odczucie nasila się po jedzeniu i często towarzyszy mu ból brzucha i wzdęcia. Co może być przyczyną tego kwaśnego posmaku i czy są jakieś sposoby na jego pozbycie się?
Odpowiedź
Występowanie kwaśnego posmaku w ustach jest często spowodowane dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. W opisanym przypadku najbardziej prawdopodobną przyczyną tego stanu jest choroba refluksowa przełyku. Schorzenie charakteryzuje się zarzucaniem kwaśnej treści pokarmowej z żołądka do przełyku. W przypadku występowania refluksu warto ograniczyć spożycie alkoholu, zaprzestać palenia papierosów oraz unikać jedzenia tłustych i pikantnych potraw. Pomocne w leczeniu schorzenia są przepisywane przez lekarza leki, które zmniejszają kwaśność soku żołądkowego (IPP). W celu zdiagnozowania choroby należy udać się do lekarza, który postawi rozpoznanie na podstawie występujących objawów i skuteczności zastosowanego leczenia lub w razie wątpliwości skieruje na badanie gastroskopowe.
Treści zawarte w Serwisie mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a lekarzem. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem.
- Po gastroskopii do pracy? Sprawdź, czy przysługuje Ci zwolnienie lek. Agnieszka Widera
- Rozszerzanie diety – co może jeść 11-miesięczne dziecko?
- Czym jest obstrukcja?
- Czy soda oczyszczona pomaga na zaparcia? lek. Wiktor Trela
- Czy mogę połączyć Fortrans z sokiem jabłkowym? Sylwia Brodniewska
- Jak pozbyć się gazów? Bartosz Kulczyński
- Laktuloza jako łagodny lek na zaparcia lek. Magdalena Mroczek
- Jak można obniżyć trójglicerydy we krwi? lek. Agnieszka Widera
- Czy trzustka boli? Jak rozpoznać zapalenie trzustki? lek. Agnieszka Widera
- Co zabija helicobacter pylori? Jak pozbyć się tej bakterii? lek. Magdalena Mroczek
- Chrupki kukurydziane – czy można dawać je niemowlakowi? lek. Agnieszka Widera
- Czy gorzki smak w ustach jest wynikiem zarażenia się Helicobacter pylori? lek. Agnieszka Widera
- Czy salmonelloza jest chorobą zakaźną?
- Czy możliwe jest życie bez trzustki?
- Sok z kiszonej kapusty a refluks Agnieszka Falborska
- Dlaczego dziecko wymiotuje śliną? lek. Wiktor Trela
- Stłuszczenie wątroby – jak sobie z nim radzić? Agnieszka Falborska
- Co to znaczy „na czczo”? Agnieszka Falborska