account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Zdrowotne właściwości kawy

Sylwia Brodniewska 30.07.2021Aktualizacja: 07.10.2022

Kawa słynie ze swoich pobudzających właściwości, ale nie można zapominać o jej wpływie na zdrowie. Różne rodzaje kawy mają szerokie działanie. Kawa zielona wykazuje właściwości odchudzające, a zbożowa zawiera dużo błonnika pokarmowego. Dowiedz się, jak kawa może wpłynąć na Twoje zdrowie.


kawa-jakie-ma-wlasciwosci-w-zaleznosci-od-rodzaju
pexels.com

Polecane

nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
Odżywianie
1 min.
Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
21.01.2022
platki-kukurydziane-czy-sa-zdrowe-ile-maja-kalorii
Odżywianie
1 min.
Czym wyróżniają się płatki kukurydziane? Skład i właściwości produktu
19.05.2021
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
sok-z-pomaranczy-wlasciwosci-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Sok z pomarańczy - właściwości. Ile ma kalorii?
28.10.2021
Spis treści
  1. Skąd pochodzi kawa?
  2. Rodzaje i właściwości kawy
  3. Właściwości kosmetyczne kawy
  4. Negatywne skutki picia kawy

Skąd pochodzi kawa?

Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie. Ziarna kawy to nasiona należące do kakaowca. Ciężko jest jednoznacznie określić moment powstania kawy, ale pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z VIII wieku z Etiopii, gdzie były uprawiane kakaowce. Początkowo kawa nie przypominała obecnego napoju, ponieważ była używana jako środek leczniczy. Dopiero ludność arabskiego pochodzenia zaczęła traktować ją jako napar pobudzający, mający na celu dodanie energii i zmniejszenie uczucia znużenia. Pierwsze kawiarnie powstały dopiero w XVIII wieku i mieściły się w wielu dużych europejskich miastach.

Rodzaje i właściwości kawy

Istnieje wiele rodzajów kawy, dlatego każdy może znaleźć swoją ulubioną, w zależności od sposobu przygotowywania, rodzaju ziaren czy odmian. Najpopularniejsza jest czarna kawa, która ma wiele pozytywnych właściwości. Przede wszystkim nie zawiera kalorii, dlatego może być spożywana przez osoby dbające o linie. Do właściwości kawy zaliczamy:

  • poprawę pamięci i koncentracji,

  • wspomaganie odchudzania,

  • zmniejszanie zmęczenia,

  • wspomaganie przemiany materii,

  • zmniejszanie ryzyka pojawienia się cukrzycy typu II.

Zamiennikiem czarnej kawy jest kawa zbożowa – doskonałe źródło wapnia. Właściwości tego napoju są inne niż w przypadku kawy kofeinowej. Przede wszystkim może być on spożywany przez dzieci, kobiety w ciąży czy osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ nie wykazuje działania pobudzającego. Zawiera natomiast dużo błonnika pokarmowego, który jest cenny dla zdrowia.

Zielona kawa to kolejny rodzaj. Poza właściwościami pobudzającymi znana jest również z działania odchudzającego, ponieważ zawiera wiele przeciwutleniaczy i kwas chlorogenowy, który wpływa na redukcję masy ciała.

W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się mało znane kawy, jak z topinamburu, żołędziowa czy z korzenia cykorii. Właściwości tych naparów są różne. Kawa z topinamburu jest dobra dla diabetyków, napój z korzenia cykorii to doskonały zamiennik kawy kofeinowej, a kawa żołędziowa pozytywnie wpływa na żołądek, wątrobę czy śledzionę. Warto również wspomnieć o właściwościach kawy orkiszowej, która jest coraz popularniejsza, w szczególności wśród młodych osób. Charakteryzuje się zawartością witamin A, B, D i E oraz orzechowym smakiem pozbawionym kofeiny.

Właściwości kosmetyczne kawy

Właściwości kawy naturalnej zostały już wcześniej przedstawione. Warto jednak wiedzieć, że kawa poza właściwościami zdrowotnymi jest również stosowana w kosmetyce. Zawarta w niej kofeina często jest dodawana do kosmetyków, których działanie ma być pobudzające, energetyzujące czy drenujące. Kawa znajdująca się w kremach czy balsamach ujędrnia skórę, niweluje zmęczenie i sprawia, że naczynia krwionośne szybciej pracują. Zielona kawa mielona dodana do żelu do mycia ciała doskonale sprawdza się jako peeling.

Gotowana kawa ma właściwości rozgrzewające i staje się remedium na wiele dolegliwości. Do wrzącej wody należy wrzucić ziarna kawy i zagotować. Taki napar można stosować jako płukankę do włosów lub mgiełkę do ciała. Warto również dodać do niego kilka aromatycznych przypraw i wypić.

Negatywne skutki picia kawy

Jak wiadomo, kawa ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Istnieje jednak kilka negatywnych skutków jej picia. Nie należy pić kawy na czczo, niezależnie od tego, czy jest to kawa bezkofeinowa, parzona czy z mlekiem. Pozytywne właściwości kawy zostaną wyparte przez ból żołądka, niestrawność czy odwodnienie organizmu.Kawa ma działanie uzależniające, dlatego łatwo ją przedawkować. Picie jej w nadmiernych ilościach może przyczynić się do wypłukiwania z organizmu wielu potrzebnych mikroelementów i witamin, np. magnezu, żelaza czy potasu. Ponadto kawa spożywana w dużych ilościach może być przyczyną kamicy nerkowej. Nawet mała filiżanka z kawą rozpuszczalną czy parzoną wypita przed snem może spowodować problemy z zasypianiem czy bezsenność. Zdrowotne właściwości kawy przeważają negatywne skutki, dlatego powinna być ona spożywana w dozwolonych ilościach.

Istnieje opinia, że kawa podnosi ciśnienie krwi i nie powinna być pita przez osoby cierpiące na nadciśnienie, jednakże na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kawy, które nie zawierają kofeiny. Należy do nich kawa zbożowa, kawa z cykorii czy kawa bezkofeinowa.

Najzdrowsza jest czarna kawa bez dodatków. Wiele osób lubi ją jednak pić z mlekiem. Wówczas poza swoimi właściwościami pobudzającymi i smakowymi napój ma dużo więcej kalorii niż zwykła czarna kawa.

Źródła
  1. I. Graboń, Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2017.
  2. D. Grotto, 101 produktów dla zdrowia i życia, Vesper, Poznań 2010.<a href="https://www.southampton.ac.uk/news/2017/05/coffee-liver-study.page">https://www.southampton.ac.uk/news/2017/05/coffee-liver-study.page</a>, data dostępu 25.05.2021 r.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.