account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Dlaczego warto pić kawę zbożową?

Agata Muchowska30.07.2021Aktualizacja: 07.10.2022

Smak kawy zbożowej przywodzi na myśl dzieciństwo. Jest to popularny i smaczny napój, który ze względu na brak zawartości kofeiny mogą pić zarówno dzieci, jak i kobiety w ciąży. Istnieje wiele rodzajów kawy zbożowej. Różni je nie tylko forma, ale też smak i właściwości odżywcze.


kawa-zbozowa-co-to-jest-jakie-sa-rodzaje
unsplash.com

Polecane

nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
Odżywianie
1 min.
Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
21.01.2022
platki-kukurydziane-czy-sa-zdrowe-ile-maja-kalorii
Odżywianie
1 min.
Czym wyróżniają się płatki kukurydziane? Skład i właściwości produktu
19.05.2021
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Spis treści
  1. Kawa zbożowa jako zamiennik kawy kofeinowej
  2. Kawa zbożowa dla zdrowia i urody
  3. Którą kawę zbożową wybrać?
  4. Kawa zbożowa wspomaga odchudzanie

Kawa zbożowa jako zamiennik kawy kofeinowej

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. Jej niepowtarzalny smak, aromat i energetyczne właściwości pobudzają do działania, pomagają się skoncentrować i skupić. Są jednak osoby, które z różnych przyczyn nie mogą pić kawy kofeinowej. Doskonałym rozwiązaniem w tej sytuacji jest kawa bezkofeinowa lub znana z dzieciństwa kawa zbożowa, potocznie nazywana „Inką”.Kawa zbożowa, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z prażonych nasion zbóż i różnych dodatków, np. z cykorii i przypraw. Może pochodzić m.in. z żyta, orkiszu, pszenicy bądź jęczmienia. Kawa zbożowa zagościła na polskich stołach w XIX wieku za sprawą Ferdynanda Bohma, który założył pierwszą fabrykę tego produktu. Miała ona stanowić substytut dla drogiej wówczas kawy kofeinowej, na którą większość społeczeństwa nie mogła sobie pozwolić. Z biegiem czasu kawa zbożowa zyskała na popularności. Polacy docenili nie tylko jej cenę, ale także smak i wartości odżywcze. W przeciwieństwie do kawy z kofeiną „Inkę” mogą pić bez obaw kobiety w ciąży, dzieci oraz seniorzy. Zbożówka nie uzależnia, można więc pić ją bez ograniczeń i o każdej porze dnia. Doskonale orzeźwia, wspomaga proces odchudzania, pozytywnie wpływa na układ trawienny i nerwowy oraz pozwala pozbyć się zaparć i zgagi. To jednak nie wszystkie jej zalety. Zobacz, dlaczego jeszcze warto wzbogacić swoją dietę o kawę zbożową.

Kawa zbożowa dla zdrowia i urody

Kawa zbożowa znana jest z dobroczynnego wpływu na organizm. Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Znajdziesz w niej także fosfor, żelazo i cynk oraz wiele witamin. Działa korzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym redukuje namnażanie się wolnych rodników, przez co twoja skóra dłużej będzie cieszyła się młodszym wyglądem. Zawarta w kawie cykoria zadba natomiast o twoją florę bakteryjną. To jednak nie wszystkie zalety „zbożówki”. Jest ona niskokaloryczna, mogą więc pić ją osoby, które dbają o sylwetkę. Dodatkowo jej regularne spożywanie obniża cholesterol, wspomaga trawienie, pomoże pozbyć się zaparcia, a także zredukuje refluks i zgagę. Kawa zbożowa ma zbawienny wpływa na układ nerwowy. Zawarte w niej magnez i selen wspomagają prawidłową pracę mózgu, poprawiają koncentrację, łagodzą stres i poprawiają nastrój. Kolejną zaletą kawy zbożowej jest to, że można ją pić o każdej porze dnia, a nawet nocy. Powinni ograniczyć ją jednak cukrzycy, ma bowiem wysoki indeks glikemiczny. Ze względu na zawartość glutenu nie jest polecana również osobom cierpiącym na celiakię.

Którą kawę zbożową wybrać?

Na rynku jest wiele rodzajów kawy zbożowej. Można ją podzielić ze względu na formę oraz produkt, z którego została wytworzona. Możesz spotkać kawę zbożową w postaci:

  • rozpuszczalnej,

  • sypanej,

  • granulowanej,

  • ekspresowej.
    Do produkcji kawy zbożowej najczęściej stosuje się:

  • żyto,

  • jęczmień,

  • pszenicę,

  • orkisz.
    Do zbóż dodaje się często cykorię, która wzmacnia smak i aromat napoju, buraki cukrowe oraz przyprawy. Dzięki różnorodności stosowanych produktów każda kawa zbożowa smakuje inaczej. Trudno powiedzieć, która jest najsmaczniejsza. To zależy od indywidualnych preferencji. Jest to ogólnodostępny i tani produkt, warto więc spróbować każdej, aby znaleźć swojego faworyta. Możesz ją parzyć jak klasyczną kawę, możesz zalać wrzątkiem, a w upalne dni pić ją na zimno. Doskonale ugasi pragnienie, a przy tym jest niskokaloryczna.

Kawa zbożowa wspomaga odchudzanie

Kawa zbożowa to jeden z mniej kalorycznych napojów. Jednak filiżanka zawiera jedynie 30 kalorii. Jest sycąca, dzięki czemu niweluje uczucie głodu. Zawiera też korzystny w procesie odchudzania błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, likwiduje wzdęcia i zaparcia oraz umożliwia regularne wypróżnianie. Przyspiesza także przemianę materii, dzięki czemu szybciej spalisz tkankę tłuszczową. Zawarte w niej witaminy i minerały działają korzystnie na układ nerwowy, przez co będziesz bardziej skupiony i skoncentrowany. Będziesz miał też więcej energii i motywacji do ćwiczeń. Należy jednak pamiętać, że samo picie kawy zbożowej nie wystarczy, aby mieć piękną i zdrową sylwetkę. Warto uwzględnić ją jednak w diecie i połączyć z aktywnością fizyczną oraz zdrowym odżywianiem.

Źródła
  1. K. Mikulska, A. Bokła, Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów, Pascal, Bielsko-Biała 2019.
Author Agata Muchowska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.