account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 2 min.

Jakie właściwości ma marchew kiszona? Jak można ją przygotować?

Marta Wielgosz29.10.2021Aktualizacja: 25.06.2023

Kiszona marchewka ma nie tylko ciekawy i oryginalny smak, lecz także ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Warto więc włączyć ją do codziennej diety i w ten sposób lepiej zadbać o stan swojego organizmu. Czym wyróżnia się marchew kiszona i w jaki sposób możesz ją przygotować?


kiszona-marchewka-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
pixabay.com

Polecane

jak-zrobic-nalesniki-z-maki-kukurydzianej
Odżywianie
2 min.
Jak przygotować smaczne i zdrowe naleśniki kukurydziane? Sprawdzone przepisy
19.05.2021
sok-z-buraka-jak-go-zrobic-sprawdzony-przepis
Odżywianie
2 min.
Sok z buraka - jak go zrobić? Sprawdzony przepis
28.10.2021
przepisy-na-zdrowe-dania-z-kasza-gryczana
Odżywianie
3 min.
Przepisy na zdrowe dania z kaszą gryczaną
24.01.2022
warzywa-na-parze-jak-gotowac-sprawdzone-przepisy
Odżywianie
2 min.
Jak gotować warzywa na parze. Sprawdź niezawodne przepisy
19.05.2021
Spis treści
  1. Czym jest kiszona marchewka?
  2. Jakie właściwości ma marchew kiszona?
  3. Kiszona marchewka z czosnkiem i imbirem – sprawdzony przepis
  4. Kiszona marchewka na zimę na słodko – jak ją przygotować?

Czym jest kiszona marchewka?

Marchewka kiszona jest bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem, np. do kanapek lub do obiadu zamiast surówki. Można też podawać ją samodzielnie, jako rodzaj zdrowej przekąski. Czym jednak wyróżnia się taka potrawa? Zgodnie z nazwą warzywo należy poddać kiszeniu. Jest to naturalny proces, który pozwala na zakonserwowanie żywności. Bazuje on na fermentacji mlekowej, w której główną rolę odgrywają bakterie kwasu mlekowego. Pod wpływem ich działania dochodzi do rozłożenia cukrów prostych na kwas mlekowy. Zabezpiecza to kiszone marchewki przed gniciem i zepsuciem. Oprócz tego cały proces naturalnej fermentacji sprawia, że warzywa zaczynają mieć jeszcze lepszy wpływ na zdrowie.

Jakie właściwości ma marchew kiszona?

Marchew kiszona zawiera wiele cennych składników. Podobnie jak surowe warzywo, ma mnóstwo witamin, przede wszystkim A, C, E, K i B6. Stanowi również całkiem dobre źródło wapnia, a także m.in.: potasu, sodu, cynku, fosforu, magnezu i żelaza. W kiszonej marchwi znajdują się również karotenoidy, czyli ważne dla zdrowia przeciwutleniacze. Są to związki, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. Kiszona marchewka zawiera alfa-karoten, beta-karoten, luteinę, likopen i zeaksantynę.

Ze względu na zawartość wielu cennych substancji warzywo ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Poprawia m.in. stan skóry i wzroku oraz wykazuje działanie antynowotworowe. Dodatkowo marchewka kiszona ma właściwości charakterystyczne dla innych kiszonek. Doskonale wspomaga odporność organizmu i chroni przed rozwojem infekcji, dlatego warto ją jeść zwłaszcza w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienia i grypę. Oprócz tego jako że ma w sobie sporo kwasu mlekowego, poprawia równowagę kwasowo-zasadową organizmu.Kiszona marchewka ma przy tym niewiele kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się jako składnik diety redukcyjnej. Pozwala także na lepsze oczyszczanie jelit oraz pomaga w zachowaniu w nich odpowiedniej flory bakteryjnej. Ma to pozytywny wpływ nie tylko na układ immunologiczny, lecz także na ogólne samopoczucie i poprawę metabolizmu.

Ponadto kiszone marchewki stanowią rodzaj naturalnych probiotyków. Warto sięgać po nie m.in. wtedy, gdy przechodzi się przez antybiotykoterapię. Dzięki nim leki wyrządzą mniejsze szkody w organizmie, a Twoje ciało sprawnie odbuduje właściwą mikrobiotę jelitową.

Kiszona marchewka z czosnkiem i imbirem – sprawdzony przepis

Ze względu na szereg korzystnych właściwości kiszona marchewka powinna zagościć na Twoim stole, zwłaszcza jeśli zależy Ci na poprawieniu swojego zdrowia. Warto przygotować ją tuż przed nadejściem sezonu jesienno-zimowego, ponieważ przez chłodniejsze miesiące świetnie będzie wspierać odporność. Jak zakisić marchewkę? Istnieje kilka sprawdzonych przepisów. Jeśli chcesz, aby układ immunologiczny Twojego organizmu działał jeszcze lepiej, wykorzystaj recepturę z użyciem innych prozdrowotnych składników. Doskonale sprawdzi się kiszona marchewka z imbirem i czosnkiem. Jej wykonanie jest naprawdę proste.

Składniki:

  • 1 kg marchewki,

  • 3 ząbki czosnku,

  • kawałek imbiru (o długości ok. 2–3 cm),

  • 1,5 l wody,

  • 2 liście laurowe,

  • 4 ziarna ziela angielskiego,

  • 1,5 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj marchewkę, obierz ją i pokrój w plastry.

  2. Plasterki marchewki włóż do słoika lub naczynia z kamionki, przekładając je czosnkiem i pokrojonym imbirem. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe.

  3. We wrzącej wodzie rozpuść sól, a następnie zalej płynem marchewkę.

  4. Na wierzchu mieszanki połóż talerzyk z obciążeniem (np. z kamieniem), aby docisnąć marchewkę.

  5. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce. Marchewka kiszona z czosnkiem i imbirem powinna być gotowa po około 5 dniach.

Taka marchewka kiszona w słoiku powinna być przechowywana w chłodnym miejscu. Gdy proces fermentacji się zakończy, po prostu zakręć naczynie i wstaw je do lodówki.

Kiszona marchewka na zimę na słodko – jak ją przygotować?

Marchew kiszona na zimę może mieć także słodką wersję. Przypadnie Ci ona do gustu, jeśli szukasz niebanalnych smaków. Kiszona marchewka z cynamonem, miodem i rodzynkami to świetna przekąska, która również jest niezwykle prosta do zrobienia.

Składniki:

  • 1 kg marchewki,

  • 80 g miodu,

  • 50 g rodzynek,

  • kawałek imbiru (ok. 2–3 cm),

  • 1 łyżka soli,

  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz marchewkę, a następnie pokrój ją we wstążki przy pomocy obieraczki lub spiralizera. Posyp ją solą i odstaw na kilka minut.

  2. Obierz imbir, posiekaj go i dodaj do marchewki. Gdy warzywa puszczą soki, zalej je miodem, a także dodaj rodzynki, cynamon oraz sól i całość dokładnie wymieszaj.

  3. Ciasno ubij marchewkę w słoiku, a następnie szczelnie go zamknij.

  4. Codziennie sprawdzaj i ubijaj marchewkę – zawsze powinna być pokryta sokiem. Jeśli jest go za mało, możesz dodać kilka łyżek wody.

  5. Odstaw słoik na kilka dni w ciepłe miejsce. Słodka marchew kiszona na zimę powinna być gotowa po mniej więcej tygodniu.

Jak widzisz, kwestia tego, jak kisić marchew, nie jest skomplikowana. Pamiętaj, że warto przeprowadzać proces fermentacji warzyw, ponieważ dzięki temu możesz poznać nowe smaki, a także poprawić swoje zdrowie.

Źródła
  1. A. Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.
  2. K. Kasperek, Kiszonki – na zimę i na zdrowie, „Tygodnik Poradnik Rolniczy” 2019, nr 45 (807).
Author Marta Wielgosz picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
otreby-pszenne-przepis-na-sniadania-i-ciasteczka
Odżywianie
1 min.
Otręby pszenne w diecie – właściwości i przepisy.
31.05.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.