Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів

Jak przygotować kiszone pomidory?

Bartosz Kulczyński

29.10.2021

Aktualizacja: 29.10.2021

W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju kiszonki. Wielu osobom kojarzą się one przede wszystkim z kiszonymi ogórkami i kapustą. Jednakże kisić można naprawdę wiele różnych warzyw. Z niniejszego artykułu dowiesz się, jak kisić pomidory.


kiszone-pomidory-jak-zrobic-do-czego-wykorzystac
pixabay.com

Kiszone pomidory – dlaczego warto je jeść?

Pomidory można z całym przekonaniem uznać za jedne z najzdrowszych warzyw. Są one niskokaloryczne – ich wartość energetyczna wynosi zaledwie 18 kcal/100 g. Dodatkowo charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG), który wynosi 38. Ponadto mają niski ładunek glikemiczny (ŁG). Oznacza to, że po ich spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom cukru we krwi.

Pomidory są bardzo dobrym źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Dostarczają one stosunkowo dużo błonnika. W jednej przeciętnej sztuce znajduje się około 1,5 g włókna roślinnego. W pomidorach występują też wysokie ilości potasu – około 240 mg/100 g. Ponadto można uznać je za dobre źródło witaminy C – zawartość kwasu askorbinowego waha się na poziomie 13,7 mg/100 g.

O wysokim potencjale prozdrowotnym pomidorów decydują obecne w nich przeciwutleniacze, głównie w postaci karotenoidów, w tym likopenu. Jest to związek charakteryzujący się bardzo dobrą zdolnością do neutralizowania wolnych rodników. Warto w tym miejscu podkreślić, że wysokie ilości likopenu znajdują się również w pomidorach kiszonych.

Naukowcy potwierdzili, że pomidory mają właściwości przeciwnowotworowe. Ich regularne spożywanie wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju raka prostaty i żołądka. Na spożyciu pomidorów mogą zyskać również osoby, u których stwierdzono wysoki cholesterol. Autorzy wielu badań potwierdzili, że u osób, które spożywają pomidory, może nastąpić obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu (LDL), a także trójglicerydów. Stąd mówi się, że pomidory łagodzą zaburzenia lipidowe. Ponadto należy dodać, że dostarczanie wysokich ilości likopenu, znajdującego się np. w kiszonych pomidorach, może uchronić nas przed rozwojem chorób układu krążenia, takich jak udar mózgu i choroba wieńcowa. Kiszone zielone pomidory to również dobry sposób na to, aby wzmocnić swoją odporność. Wynika to z faktu, że kiszonki zawierają pożyteczne bakterie, które wzmacniają funkcje immunologiczne organizmu i w ten sposób zapobiegają w pewnym stopniu infekcjom.

Kiszone pomidory – przepis

Zastanawiasz się, jak kisić pomidory? Jest to bardzo proste! Kiszenie pomidorów przebiega praktycznie tak samo, jak sporządzanie innych kiszonek, np. kiszonych ogórków.

Jak zrobić kiszone pomidory?

Składniki:

Aby przygotować pomidory kiszone, potrzebne będą:

  • pomidory (1 kg)

  • czosnek (4–5 ząbków)

  • korzeń chrzanu (1 kawałek)

  • ziele angielskie (3–5 sztuk)

  • liść laurowy (3–4 sztuki)

  • koperek (2–3 łodygi razem z listkami i nasionami)

  • woda (1 l)

  • sól (1–1,5 łyżki).

W tym miejscu warto podkreślić, że do kiszenia najbardziej nadają się pomidory dojrzałe, zdrowe, bez skazy. Warto wybierać odmiany charakteryzujące się niewielką liczbą pestek. Dobrze jest również, aby pomidory miały twardą skórkę. Sprawdzą się tutaj m.in. odmiany późnoletnie.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności pomidory należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie trzeba je obrać, oczyścić i pokroić czosnek oraz korzeń chrzanu. Na dnie słoika (uprzednio wyparzonego) układamy połowę składników przyprawowych. W dalszym kroku przekładamy pomidory. Tutaj należy uważać, aby ich nie zmiażdżyć. Pomidory przykrywamy pozostałą częścią przypraw. Tak ułożone warzywa i przyprawy pozostaje zalać solanką. Aby ją sporządzić, trzeba zagotować wodę i rozpuścić w niej sól. Na jeden litr wody dodaje się około jednej łyżki soli. Po przestudzeniu solankę wlewamy do słoika tak, aby wszystkie pomidory były dobrze przykryte. Następnie słoiki należy szczelnie zamknąć. W ciągu kolejnych 2–3 dni słoik z pomidorami można umieścić w stosunkowo ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu pomidory trzeba przenieść w chłodne miejsce, np. do piwnicy lub spiżarni. Już po mniej więcej tygodniu można delektować się ich smakiem, jednakże wiele osób uważa, że pomidory najlepiej kisić przez miesiąc.

Poza podstawowymi składnikami do kiszenia pomidorów można zastosować o wiele więcej dodatków. Sprawdzą się tu m.in.: liście czarnej porzeczki i wiśni, gorczyca, tymianek, estragon.

Kiszone pomidory – jak można je spożywać?

Kiszone pomidory znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie sprawdzą się jako składnik sałatek. Na bazie pomidorów kiszonych można przygotować też sosy, a nawet zupy. Są one również cennym dodatkiem do smoothie i koktajli warzywnych. Pomidory kiszone mogą być spożywane na obiad jako dodatek do potraw mięsnych, makaronu i ryżu. Na bazie sfermentowanych pomidorów można sporządzić pasztety i pasty kanapkowe.

Źródła
  1. Abbasi-Parizad P. i in., Antioxidant and anti-Inflammatory activities of the crude extracts of raw and fermented tomato pomace and their correlations with aglycate-polyphenols, "Antioxidants" 2020, nr 9.

  2. Liu Y. i in., Beneficial effects of tomato juice fermented by Lactobacillus plantarum and Lactobacillus casei: antioxidation, antimicrobial effect, and volatile profiles, "Molecules" 2018, nr 23.

  3. Koh J.H. i in., Chemical characterization of tomato juice fermented with bifidobacteria, "Journal of Food Science" 2010, nr 75, s. 428–432.

  4. Ricci A. i in., Development of lactic acid-fermented tomato products, "Microorganisms" 2020, nr 8.

  5. Viuda-Martos M. i in., Tomato and tomato byproducts. Human health benefits of lycopene and its application to meat products: a review, "Critical Reviews in Food Science and Nutrition" 2014, nr 54, 8, s. 1032–1049.

  6. Salehi B. i in., Beneficial effects and potential risks of tomato consumption for human health: An overview, "Nutrition" 2019, nr 62, s. 201–208.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Popularne w kategorii Odżywianie
Ad

Polecane

aloes-na-rany-jak-go-stosowac-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Aloes na rany - jak go stosować? Co warto wiedzieć?
30.10.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
soki-oczyszczajace-jakie-warto-stosowac
Odżywianie
2 min.
Soki oczyszczające - jak działają i jak je zrobić?
24.01.2022
jak-dziala-woda-z-octem-jablkowym-pita-na-czczo
Odżywianie
2 min.
Jak działa woda z octem jabłkowym pita na czczo?
24.01.2022

Najchętniej czytane

ziola-na-stawy-na-bole-na-odbudowe-chrzastki
ZdrowieOdżywianie
1 min.
Zioła na stawy - na bóle, na odbudowę chrząstki
24.01.2022
cwiczenia-na-drugi-podbrodek-jak-sie-go-pozbyc
FitnessOdżywianie
1 min.
Ćwiczenia na drugi podbródek - jak się go pozbyć?
29.10.2021
ile-krokow-dziennie-robic-zeby-schudnac
FitnessOdżywianie
1 min.
Ile kroków dziennie robić, żeby schudnąć?
29.10.2021
jak-wyszczuplic-lydki-jakie-sa-skuteczne-sposoby
FitnessOdżywianie
1 min.
Jak wyszczuplić łydki? Jakie są skuteczne sposoby?
29.10.2021

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.