Darmowe e-booki o zdrowiu od Welbi
  • Poradniki
  • Plany żywieniowe (diety)
  • Kompendia wiedzy
Sprawdź za darmo

Zaloguj się

Umów teleporadę
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Co to jest kombucha? Jak wpływa ona na organizm?

Sylwia Brodniewska

29.07.2022

Aktualizacja: 29.09.2022

Kombucha jest napojem przygotowywanym w wyniku fermentacji grzyba japońskiego, herbaty oraz cukru. Jej smak jest specyficzny, dlatego nie każdy ją lubi. Mimo wszystko warto spróbować tego napoju, ponieważ pozytywnie wpływa on na cały organizm. Należy jednak przestrzegać dozwolonej dawki, którą zwiększa się stopniowo, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, takich jak ból głowy czy brzucha. Dowiedz się, czy kombucha to napój przeznaczony dla Ciebie.


kombucha-co-to-jest-i-dla-kogo-zastosowanie
pexels

Polecane

dieta-po-kolonoskopii-czego-nie-wolno-jesc
Odżywianie
3 min.
Jak wygląda dieta po kolonoskopii? Co jeść, a czego unikać?
19.05.2021
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na fit gofry – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
Spis treści
  1. Co to jest kombucha?
  2. Właściwości zdrowotne kombuchy
  3. Kto powinien pić kombuchę?
  4. Jak można samodzielnie przygotować napój z kombuchy?

Co to jest kombucha?

Kombucha (częsty jest także zapis kombucza) to grzyb herbaciany, na którego bazie przygotowuje się słodko-kwaśny napój. Znany jest z właściwości zdrowotnych, dlatego chętnie wykorzystuje się go w medycynie naturalnej. Mimo że kombucza jest nazywana grzybem, tak naprawdę nim nie jest. Do jej produkcji wykorzystuje się sfermentowaną herbatę i cukier. Kombucha ma galaretowatą konsystencję i płaski, okrągły kształt. Dodaje się ją do posłodzonej herbaty, gdzie następuje proces fermentacji. Kombuchę można tworzyć na bazie wielu herbat. Doskonale smakuje na przykład herbata z imbirem.

Właściwości zdrowotne kombuchy

Napój z kombuchy ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Zawiera:

  • kwasy: octowy, mlekowy, jabłkowy, askorbinowy,

  • witaminy z grupy B,

  • cynk,

  • magnez,

  • wapń,

  • żelazo,

  • miedź.


W składzie kombucha ma również: alkohol, kofeinę, cukier i wiele innych substancji. Napój z fermentowanej herbaty poza ciekawym i intrygującym smakiem jest spożywany w celach zdrowotnych. Ze względu na to, że można go przygotować z każdego rodzaju herbaty, warto wypróbować np. ten z herbaty rooibos. W szczególności jest on polecany:

  • na bezsenność,

  • podczas odchudzania,

  • w zaburzeniach pamięci i problemach z koncentracją,

  • w nadciśnieniu tętniczym,

  • podczas PMS,

  • z powodu problemów z układem pokarmowym,

  • w cukrzycy,

  • w artretyzmie i reumatyzmie,

  • do oczyszczania organizmu z toksyn.


Pomimo tak wielu właściwości zdrowotnych nie ma jeszcze wystarczających badań, które potwierdzą wpływ kombuchy na zdrowie. Jej picie może jednak zrównoważyć metabolizm, zwiększyć energię, zadziałać detoksykująco na cały organizm. Kombucha jest napojem, po który warto sięgnąć przynajmniej raz.

Kto powinien pić kombuchę?

Kombucha występuje w wielu smakach. W zależności od upodobań można pić ją przygotowaną z herbaty matcha. Ze względu na obecność alkoholu nie jest zalecana kobietom w ciąży i dzieciom. Nie powinni jej pić także cukrzycy, ponieważ ma w składzie cukier. Po kombuchę najbezpieczniej, aby sięgały osoby zdrowe, niecierpiące na choroby przewlekłe ani niezażywające żadnych leków. Warto jej spożywanie przedyskutować z lekarzem. 

Nie jest to napój przeznaczony dla każdego. Powinni z niego zrezygnować:

  • osoby z trwale osłabioną odpornością,

  • chorujący na drożdżycę układu pokarmowego,

  • diabetycy,

  • cierpiący na zespół jelita drażliwego,

  • osoby z kamicą szczawianową.


W szczególności po kombuchę powinny sięgać osoby, których odporność jest słabsza, np. po antybiotykoterapii. Napój z kombuchy dobrze działa na mikroflorę jelitową, która jest bardzo ważna dla zachowania zdrowia i odporności. Warto jednak pamiętać, że omawiany napój powinien być spożywany w odpowiednich ilościach.

Picie kombuchy należy rozpocząć od niewielkich ilości. Wystarczy jedna łyżeczka raz dziennie. Jest to ważne, aby stopniowo przyzwyczajać organizm do tego napoju. Tę ilość można zwiększać wraz z upływem czasu, aż do osiągnięcia maksymalnej dawki – 118 ml dziennie. Na początkowym etapie mogą wystąpić działania niepożądane, takie jak bóle głowy czy brzucha. Jest to związane ze stopniowym oczyszczaniem się organizmu z toksyn.

Jak można samodzielnie przygotować napój z kombuchy?

Kombuchę można samodzielnie przygotować w domu. Konieczna jest do tego herbata. Możesz wybrać taką, jaką lubisz, np. zieloną herbatę, która poza właściwościami detoksykującymi spowalnia rozwój demencji starczej i poprawia kondycję skóry. W zależności od rodzaju herbaty należy użyć 1 torebki lub 2–3 łyżeczek liściastej herbaty. Trzeba je zaparzyć w litrze wody i pozostawić do ostygnięcia. W następnym kroku do napoju dodajemy pół szklanki cukru oraz grzybek kombucha z łyżeczką octu winnego. Całość mieszamy i przykrywamy gazą lub inną szmatką, która zapewni dostęp powietrza. Napój należy odstawić na 3–5 dni, czasem na 7, w suche i ciepłe miejsce, które ułatwi proces fermentacji. Po tym czasie powinien smakować jak cydr.

Po przeprowadzeniu całego procesu należy oddzielić nowopowstałą warstwę grzyba od poprzedniej i włożyć do dwóch osobnych naczyń, przykryć i zalać niewielką ilością napoju. Kombuchę należy rozlać do kilku butelek i przechowywać w lodówce. W takim stanie może przetrwać nawet do 36 miesięcy. Napój można przyrządzić na wiele sposobów, wykorzystując do tego różne rodzaje herbaty. Każda z nich będzie smakowała inaczej, dlatego chcąc pierwszy raz napić się kombuchy, najlepiej przygotować ją z herbaty, którą się lubi. 

Źródła
  1. J. Martinez i in., A review on health benefits of kombucha nutritional compounds and metabolites, CyTA, „Journal of Food”, 16, 2018, s. 390–399.
  2. S. Alejandra Villareal-Soto i in., Understanding kombucha tea fermentation: a review, „Journal of Food Science”, 3(83), 2018, s. 580–588.
  3. S. Charkavorty, Kombucha tea fermentation: Microbial and biochemical dynamics, „International Journal of Food Microbiology”, 220, 2016, s. 63–72.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się

Najchętniej czytane

herbata-pu-erh-jakie-ma-wlasciwosci-i-dzialanie
Odżywianie
1 min.
Herbata Pu Erh – dlaczego warto po nią sięgać? Poznaj jej właściwości
19.05.2021
niedobor-bialka-jakie-sa-przyczyny-objawy-i-skutki
Odżywianie
1 min.
Niedobór białka - jakie są przyczyny, objawy i skutki?
29.10.2021
gozdziki-jakie-maja-wlasciwosci-lecznicze-jak-stosowac
Odżywianie
2 min.
Goździki - jakie mają właściwości lecznicze? Jak stosować?
28.10.2021
zywnosc-przetworzona-czym-jest-i-jak-wplywa-na-zdrowie
Odżywianie
2 min.
Żywność przetworzona - czyli jaka? Czy jest zdrowa?
24.01.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
ile-bialka-ma-jajko-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Czy jajka zawierają dużą ilość białka?
19.05.2021
  • Kontakt
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

© 2023 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.