Płatki żytnie – dlaczego warto je jeść i jak je przygotować?
Płatki żytnie są bardzo zdrowe i pożywne. Mają w swoim składzie mnóstwo niezbędnych wartości odżywczych, dzięki czemu organizm prawidłowo funkcjonuje. Zawierają dużo błonnika, wiele witamin i minerałów. Poza tym płatki żytnie są idealnym pomysłem na pyszne śniadanie, które nasyci Cię na dłużej.
Płatki żytnie – charakterystyka
Płatki żytnie wytwarzane są z łuskanego ziarna żyta. Najpierw poddaje się ziarno procesowi prażenia, a następnie walcuje, przez co płatki mają charakterystyczny, płaski kształt. Wówczas, możesz przeczytać na etykietach, że płatki powstały wyłącznie na skutek zmiażdżenia pełnego ziarna żyta, bez poddania go obróbce termicznej lub konserwacji. W ten sposób powstaje najmniej przetworzony produkt, a co za tym idzie, ma najniższy ładunek glikemiczny. Kolejnym sposobem jest poddawanie obranego ziarna dodatkowemu procesowi rozdrabniania, jeszcze przed zgniataniem. Wówczas płatki (tzw. górskie) są drobniejsze i szybsze w przygotowaniu. Płatki żytnie, podobnie jak inne rodzaje, sprzedaje się również w formie błyskawicznej, czyli poddawane są dodatkowemu działaniu pary, która je zmiękcza. Dzięki temu możesz je przygotować bardzo szybko – wystarczy zalać je wrzątkiem lub gorącym mlekiem, aby je spożyć.
Niezależnie od rodzaju, wszystkie płatki żytnie mają bardzo dużo potrzebnych organizmowi witamin i minerałów, szczególnie dbających o zdrowie Twoich jelit. Najlepiej jednak wybierać te mniej przetworzone ze względu na różnicę w ładunku glikemicznym i poziom węglowodanów.
Właściwości zdrowotne płatków żytnich
Płatki żytnie są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo cennych soli mineralnych, witamin i mikroelementów, a szczególnie:
sód,
jod,
cynk,
fosfor,
mangan,
bor,
witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy),
magnez,
potas,
wapń,
żelazo.
Płatki żytnie są polecane osobom, które szczególnie cierpią na brak magnezu, objawiający się częstymi skurczami mięśni, wypadaniem włosów czy nadpobudliwością.
W płatkach żytnich znajdziesz lignany – związki, które pomagają w profilaktyce raka piersi, okrężnicy i prostaty. Są to silne przeciwutleniacze, zwalczające działanie szkodliwych wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się organizmu. Lignany zapobiegają również kamicy żółciowej oraz chorobom układu krwionośnego i sercowo-naczyniowego.
Dla osób na diecie płatki żytnie są najbardziej odpowiednim posiłkiem śniadaniowym. Mają najniższą kaloryczność spośród wszystkich płatków, a więc nie tuczą i można je zajadać również w formie deserów. Ponadto zawierają sporą dawkę błonnika pokarmowego, dzięki czemu zaspokajają głód na dłużej i regulują przemianę materii.
Regularne spożywanie płatków żytnich obniża poziom insuliny we krwi, regulując gospodarkę insulinowo-glukozową. Wzmacnia również kości i stawy dzięki optymalnej dawce wapnia.
Płatki żytnie na śniadanie
Płatki żytnie idealnie sprawdzą się na początek dnia jako pełnowartościowe śniadanie. Dostarczą niezbędnych witamin i soli mineralnych oraz nasycą Cię do samego obiadu. Jeśli bardzo lubisz ziarno żyta, możesz chrupać je na surowo lub w połączeniu z owocami. Wiele osób łączy je z jogurtem lub maślanką, dodaje truskawki, banany lub śliwki. Aby zmiękczyć płatki, możesz jeść je na ciepło – po zalaniu gorącym mlekiem lub wodą. Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie z płatkami żytnimi w roli głównej, prezentujemy poniżej kilka pysznych przepisów.
Płatki na mleku z owocami
Składniki:
8 łyżek płatków żytnich,
dowolne mleko: krowie lub roślinne,
pół banana,
2 łyżki mrożonych jagód lub malin,
2 łyżeczki ksylitolu lub erytrolu,
szczypta cynamonu i kardamonu,
pół świeżego jabłka.
Przygotowanie: płatki, cynamon i kardamon wrzuć do miski i zalej gorącym mlekiem, tak aby delikatnie wystawało ponad składniki. Przykryj i odczekaj 15 minut. W międzyczasie połącz wszystkie owoce razem (poza jabłkiem) i zblenduj na gładką masę. Owsiankę z płatków żytnich włóż do miseczki, dodaj smoothie z owoców. Pokrój jabłko na mniejsze kawałki i ułóż na samej górze. Tak przygotowaną owsiankę możesz z łatwością zapakować do pracy jako drugie śniadanie. Smacznego!
Jeśli masz akurat więcej czasu, pysznym pomysłem będą naleśniki z płatków żytnich.
Żytnie placuszki
Składniki:
100 g płatków żytnich,
200 ml mleka,
100 ml wody,
łyżka oleju,
jogurt naturalny,
ulubione owoce.
Przygotowanie: płatki, mleko, wodę zmiksuj na gładką masę i odczekaj pół godziny, aż ciasto zgęstnieje. Dodaj olej na patelnię i usmaż placuszki. Przesmaruj jogurtem i ułóż owoce.
Z płatków żytnich możesz zrobić pyszne ciasteczka na deser. Wystarczy połączyć je z miodem i owocami i upiec w piekarniku. Będą pyszne i chrupiące, idealne na podwieczorek lub deser do niedzielnej kawy.
Kto nie powinien spożywać płatków żytnich?
Żyto, podobnie jak pszenica, zawiera gluten, a więc nie może być spożywane przez osoby chore na celiakię. Płatków żytnich nie można również jeść bez umiaru: w 100 g znajduje się około 330 kcal. Choć jest to najmniejsza kaloryczność spośród wszystkich dostępnych na rynku płatków, nie warto przekraczać zalecanego spożycia. Niemniej płatki są idealne dla osób na diecie odchudzającej ze względu na dużą zawartość błonnika.
- M. Maciurzyńska, Zdrowo w 15 minut, Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała, 2021.
- M. Emmerich, Dieta ketogeniczna. Szybkie i łatwe do przygotowania posiłki, szczupła sylwetka oraz poprawa stanu zdrowia, Oficyna Wydawnicza Aba, Warszawa, 2018.
- K. Gustavs, Jemy zboża na śniadanie, Fundacja Źródła Życia, Warszawa, 2021.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.