Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів

Ciasto bezglutenowe na pizzę – przepis krok po kroku

Olga Rymarska

24.01.2022

Aktualizacja: 24.01.2022

Niektórzy są uczuleni na gluten, a inni chcą zmienić coś w swojej diecie. Dla jednych i drugich polecamy przepis na pizzę bez glutenu!


przepis-na-pizze-bezglutenowa-jak-zrobic-ciasto
pexels

W jakich produktach znajduje się gluten? Jakie są objawy nietolerancji?

Gluten znajduje się przede wszystkim w zbożach (w pszenicy, życie, jęczmieniu). To także składnik kaszy, makaronów i pieczywa. Nie brakuje go w płatkach śniadaniowych, w kawie, w ciastkach, czy też w majonezie i musztardzie. Patrząc na ilość składników, można odnieść wrażenie, że gluten znajduje się wszędzie. Są jednak produkty, które jemy na co dzień, a pozbawione są tego białka. Na opakowaniu takich produktów znajduje się znaczek przekreślonego kłosa.

Objawy nietolerancji glutenu to przede wszystkim dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak:

  • tępe lub piekące bóle brzucha,

  • nudności lub wymioty,

  • silne wzdęcia, niekomfortowe uczucie pełności,

  • biegunka.

Mogą pojawić się również: spadek dobrego nastroju, zmęczenie, znużenie, a także zaczerwienienie na powierzchni języka, lub nawet czerwone wypryski. Jeśli występuje celiakia, to objawami nietolerancji glutenu mogą być również bóle głowy, problemy z wyraźnym widzeniem i zaburzenia snu. U dzieci obserwuje się przede wszystkim zaparcia, trudności w koncentracji (w tym w nauce) i nawracające afty w jamie ustnej. Aby zdiagnozować, jakie są przyczyny nietolerancji na gluten, warto wykonać badania krwi i badania genetyczne. Jeśli niczego nie wykażą, można po prostu wykluczyć gluten z diety i obserwować, czy okazało się to pomocne. Jeśli tak, najprawdopodobniej to alergia, którą warto potwierdzić testami u alergologa.

Polecamy

gluten-co-to-jest-kto-nie-powinien-jesc-glutenu
Odżywianie
1 min.

Gluten - co to jest i jak wpływa na organizm? Kto nie powinien jeść glutenu?

Gluten to niejednorodna grupa białek występujących w jęczmieniu, pszenicy, owsie, życie oraz we wszystkich ich odmianach. Pomimo obecnie panującej mody na produkty bezglutenowe, warto zaznaczyć, że to białko jest dobrze tolerowane przez większość ludzi. Według statystyk, osoby rezygnujące z glutenu, często robią to bez wyraźnych wskazań zdrowotnych. Kto zatem nie powinien go jeść i dlaczego?

Redakcja01.12.2021

Pizza bezglutenowa – czy jest zdrowsza od zwykłej?

W świecie gastronomicznym bezglutenowy trend zrewolucjonizował pojęcie o gotowaniu. Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, by w produktach, które jedzą, nie znajdował się gluten. Zastępują stare przepisy nowymi, pozbawionymi tego składnika. Podobnie jest z pizzą. Tylko czy pizza pozbawiona glutenu jest rzeczywiście zdrowsza od zwykłej? Eliminacja glutenu jest zdecydowanie zdrowsza dla osób, które chorują na celiakię, chorobę Duhringa lub mają alergię na ten składnik. Chorych mogą spotkać poważne konsekwencje spożywania produktów z glutenem. Półki sklepowe są zatem zapełniane zdrową żywnością, jednak wiele z pseudozdrowych produktów, takich jak ciasteczka bezglutenowe, zawiera dużo tłuszczu. Trzeba więc wykazać się dużą uważnością, bo może się okazać, że zdrowsza jest po prostu żywność dobrej jakości, a nie ta, która nie zawiera mieszaniny białek, czyli właśnie glutenu.

Pizza bezglutenowa jest zdrowsza przede wszystkim dla osób, które mają alergię na gluten lub borykają się ze schorzeniami, w których najlepiej jest go po prostu wykluczyć. Osoby zdrowe nie muszą tak radykalnie podchodzić do eliminacji omawianego składnika, ale oczywiście zalecamy, by zwracały uwagę na to, po jakie produkty sięgają. Niektóre badania pokazują, że całkowita eliminacja glutenu może wpłynąć na zaburzenie flory bakteryjnej jelit, redukując liczbę dobrych bakterii. Każda zmiana żywienia powinna być więc skonsultowana z lekarzem, który zleci testy na alergie pokarmowe. Wyniki badań, na których znajdą się alergeny pokarmowe, warto następnie przedstawić dietetykowi. Na tej podstawie ułoży on dietę.

Bezglutenowe ciasto na pizzę – przepis

Składniki:

  • ½ szklanki mąki gryczanej lub owsianej

  • 1 szklanka mąki ryżowej

  • około 1 szklanki mąki jaglanej

  • 1,5 szklanki letniej wody

  • ½ łyżeczki cukru i ½ łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 2 łyżki świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

Do średniej wielkości miski przełóż wszystkie rodzaje mąki, pokruszone drożdże, oliwę z oliwek, wodę, cukier i sól. Zacznij ugniatać całość do momentu, aż składniki się połączą. Jeśli poczujesz, że na końcu ciasto się zbyt lepi, nie uznawaj tego za błąd w gotowaniu. W przypadku ciasta bezglutenowego tak się może zdarzyć. Możesz obsypać je mąką. Przykryj miskę folią spożywczą, a następnie odstaw ją na kaloryfer lub w inne ciepłe, ale nie gorące, miejsce na mniej więcej 40 minut do godziny. Ciasto musi urosnąć. Gdy zacznie mijać ustalony czas, nagrzej piekarnik do 220 stopni. Z miski wyjmij ciasto rękami posmarowanymi oliwą i uformuj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia dowolny kształt, w którym chcesz uzyskać pizzę. Następnie pokryj powierzchnię ciasta sosem pomidorowym lub passatą wymieszaną z wybranymi przyprawami, np. z oregano. Blachę z ciastem włóż do piekarnika i piecz przez 15–20 minut.

Źródła
  1. J. Michałowska, K. Pastusiak, P. Bogdański, Kontrowersje wokół glutenu, „Varia Medica” 2018, nr 1(2), s. 13–19.

  2. W. Madejska, Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata, Wydawnictwo Septem 2021.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Popularne w kategorii Odżywianie
Ad

Polecane

przepisy-na-zdrowe-dania-z-kasza-gryczana
Odżywianie
3 min.
Przepisy na zdrowe dania z kaszą gryczaną
24.01.2022
przepis-na-chleb-bezglutenowy-jak-go-upiec
Odżywianie
2 min.
Przepis na chleb bezglutenowy - jak go upiec?
24.01.2022
dieta-bogata-w-blonnik-co-daje-przepisy-i-jadlospis
Odżywianie
3 min.
Dieta bogata w błonnik - co daje? Przepisy i jadłospis
24.01.2022
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021

Najchętniej czytane

ziola-na-stawy-na-bole-na-odbudowe-chrzastki
ZdrowieOdżywianie
1 min.
Zioła na stawy - na bóle, na odbudowę chrząstki
24.01.2022
cwiczenia-na-drugi-podbrodek-jak-sie-go-pozbyc
FitnessOdżywianie
1 min.
Ćwiczenia na drugi podbródek - jak się go pozbyć?
29.10.2021
ile-krokow-dziennie-robic-zeby-schudnac
FitnessOdżywianie
1 min.
Ile kroków dziennie robić, żeby schudnąć?
29.10.2021
jak-wyszczuplic-lydki-jakie-sa-skuteczne-sposoby
FitnessOdżywianie
1 min.
Jak wyszczuplić łydki? Jakie są skuteczne sposoby?
29.10.2021

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.