Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів
rambutan-jagodzian-rambutan-wartosci-odzywcze
pexels.com

Jak smakuje rambutan?

Jagodzian rambutan (Nephelium lappaceum) to owoc pochodzenia azjatyckiego. Rośnie na drzewach, jest uważany za najbardziej włochaty owoc świata, ponieważ jego czerwoną skórkę porastają miękkie, zielone włoski, zakończone kolcami. Wygląd oraz smak rambutanu jest porównywany do innego azjatyckiego owocu - liczi. Jasny, bardzo soczysty miąższ ma perłowy odcień. Smakuje kwaskowo, może przypominać polską śliwkę, jednak różni się od niej intensywnym aromatem. W środku owocu znajduje się pestka, która także jest jadalna, ale przed spożyciem należy poddać ją obróbce cieplnej. Czerwona skóra zawiera taninę, dlatego uznaje się ją za trującą i nie powinna być jedzona pod żadną postacią.

Owoce rambutanu mają orzeźwiający smak i są niewielkie, bardzo łatwo zatem zjeść ich dużo. W 100 g zawierają 70 kcal, dlatego nie powinny być spożywane w nadmiarze przez osoby, które dbają o sylwetkę. Codzienne jedzenie takiej ilości jagodzianu pozwala na uzupełnienie aż ⅔ dobowego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Pomimo że większą część owocu stanowi woda, ma on wiele cennych witamin i mikroelementów.

Właściwości rambutanu

Rambutan zawiera węglowodany, tłuszcze, białka i błonnik, dzięki czemu reguluje układ pokarmowy i zapobiega zaparciom. Dostarcza dużo witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, a także opóźnia oznaki starzenia się. Z kolei przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na organizm - zwalczają wolne rodniki i poprawiają płodność u mężczyzn. W rambutanie można znaleźć witaminy z grupy B i witaminę A, która wspiera wzrok, wzmacnia układ immunologiczny.

Omawiany owoc jest doskonałym źródłem wapnia, miedzi, żelaza i fosforu, które pozytywnie wpływają na wiele obszarów zdrowotnych, m.in. na mocne kości i zęby, prawidłową krzepliwość krwi czy produkcję hemoglobiny. Rambutan zawiera dużo potasu i sodu, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca, są stosowane w naturalnym leczeniu nadciśnienia krwi, a także poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.

Rambutan warto jeść w upalne dni, ponieważ zawiera dużo wody, która zapobiega odwodnieniu, a dodatkowo jest źródłem białka i protein. Jest sycący, może zatem stanowić pojedynczą, pyszną i zdrową przekąskę. Jego liście i pestki wykorzystuje się w kosmetyce. Można z nich zrobić nawilżający balsam do ciała lub rozjaśniającą maseczkę na twarz. Regularne dodawanie rambutanu do sałatki pozwala cieszyć się błyszczącymi i zdrowymi włosami. Surowy i prażony owoc pomaga zachować piękną cerę i zdrowe paznokcie.

Zastosowanie rambutanu w kuchni

Istnieje wiele przepisów kulinarnych z użyciem rambutanu. Najczęściej jest on spożywany na surowo. Można łyżką jeść miękki miąższ, ukryty pod skórką. Warto jednak dodawać go do dżemów, sosów, nalewek czy galaretek. Rambutan doskonale pasuje do wytrawnych dań, a także jako przekąska do wina. W sklepach dostaniemy go w słodkiej zalewie.

Najłatwiejszym sposobem podania rambutanu jest przygotowanie lemoniady, która idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni.

Składniki:

  • 1,5 l wody,

  • garść malin,

  • garść rambutanu,

  • świeży miąższ z aloesu.

Przygotowanie: Maliny myjemy, rambutany obieramy ze skórki i wydobywamy ze środka miąższ. Wszystkie owoce kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego dzbanka, dodajemy miąższ z aloesu i zalewamy do pełna wodą. Całość można wstawić do lodówki na godzinę, dzięki czemu uzyskamy bardziej intensywny smak.

Owoce jagodzianu rambutanu można przechowywać w temperaturze pokojowej. Po włożeniu do lodówki utrzymują świeżość nawet do 2 tygodni. W Polsce trudno dostać świeże owoce. Najpopularniejszy jest rambutan w syropie - pasuje do deserów, sosów i dań mięsnych. Półkilogramowa puszka w sklepach z azjatycką żywnością kosztuje około 11-13 złotych. W wielu azjatyckich restauracjach rambutan serwowany jest jako przystawka lub można spotkać go w sałatce owocowej.

Źródła
  1. D. Ładocha, W mojej tajskiej kuchni, Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała 2018.

  2. K.E.Weyland, Ajurwedyjskie przepisy z lokalnych produktów, Wydawnictwo Vital, Białystok 2018.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się

Najchętniej czytane

jak-rozpoznac-aloes-leczniczy-jak-wyglada
Odżywianie
1 min.
Jak rozpoznać aloes leczniczy? Jak wygląda?
30.07.2021
syrop-z-bialego-bzu-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak przygotować syrop z białego bzu i kiedy warto go stosować?
17.09.2021
syrop-z-kwiatow-lipy-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić syrop z kwiatów lipy? Przepis i właściwości
17.09.2021
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.