Z czym podawać sałatę rzymską? Do czego ona pasuje?
Sylwia Brodniewska
24.01.2022
Aktualizacja: 12.10.2022
Sałata rzymska to warzywo o niskiej kaloryczności. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, dzięki czemu jest niekończącym się źródłem inspiracji kulinarnych. Regularne spożywanie sałaty rzymskiej dostarcza cennych witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm.

Polecane




Wartości odżywcze sałaty rzymskiej
Sałata rzymska to bardzo popularny składnik w polskiej kuchni. Posiada charakterystyczne liście o wydłużonym kształcie. Jest krucha, mięsista, dlatego wiele osób po nią sięga. To bardziej odporny na zjawiska atmosferyczne rodzaj niż sałata masłowa. Jej ciemnozielone liście mają lekko gorzkawy smak. Sałata rzymska posiada wiele cennych składników mineralnych i witamin. Cechuje się również niskim indeksem glikemicznym i bardzo niską kalorycznością, dzięki czemu może być spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę, a także te, które planują odchudzanie. 100 gram warzywa to tylko 17 kcal. Liście zawierają dużo chlorofilu, który wspomaga procesy trawienne oraz wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.
Sałata rzymska jest cennym źródłem:
beta-karotenu,
witamin z grupy B,
witamin A, C i K.
Spożywanie tego warzywa pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.
To warzywo to źródło wapnia oraz potasu, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, a także utrzymywania stabilnego ciśnienia we krwi. Zawarty w sałacie potas pomaga w pozbywaniu się nadmiaru wody z organizmu, dlatego jeśli często borykasz się z obrzękami, to po warto sięgnąć po to warzywo. Żelazo zawarte w liściach bierze udział w transporcie krwinek czerwonych, dlatego powinny ją spożywać osoby cierpiące na anemię. Witamina C oraz beta-karoten chronią wzrok, w szczególności przed zwyrodnieniem plamki żółtej oraz zaćmą. Zapobiegają również odkładaniu się cholesterolu w naczyniach tętniczych, który może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.
Jaki ma wpływ na zdrowie ma sałata rzymska?
Zawarte w sałacie witaminy A i C to silne antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Działają one na kondycję skóry, zmniejszając widoczność zmarszczek, przebarwień i plan starczych. Ponadto regularne spożywanie sałaty rzymskiej jest jednym z domowych sposobów na przebarwienia. Można ją przyrządzać w postaci sałatek, koktajli lub serwować jako uzupełnienie głównego dania. Poprawia także elastyczność skóry. Włączenie sałaty rzymskiej do diety poprawia odporność organizmu, zmniejsza częstotliwość występowania infekcji i stanów zapalnych.
Błonnik zawarty w sałacie poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, dlatego powinny ją spożywać osoby borykające się z zaparciami. Sałata rzymska zawiera witaminę K, tzw. witaminę na kości, która sprawia, że stają się one mocniejsze i zdrowsze. Jej suplementację zaleca się kobietom w okresie menopauzy, ponieważ są bardziej narażone na występowanie osteoporozy. Kobiety w ciąży także powinny sięgać po sałatę rzymską, gdyż zawiera ona kwas foliowy, niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.
Z czym podawać sałatę rzymską?
Rzymska sałata swoją popularność zyskała jako składnik sałatki Cezar. W niektórych domach sałatka z sałatą rzymską gości na każdym lunchu.W kuchni można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Najczęściej stosowane są wszelkiego rodzaju sałatki z sałatą rzymską, głównie ze względu na jej chrupkość i delikatny smak. Natomiast sałata rzymska z patelni to nieczęsty widok, ponieważ preferuje się podawanie jej na surowo. Obróbka termiczna powoduje bowiem utratę wielu witamin i mikroelementów. Przed podaniem sałaty rzymskiej należy ją dokładnie umyć i osuszyć. Lepiej wybierać taką, która pochodzi z zaufanych źródeł, aby była wolna od metali ciężkich.
Popularną odmianą jest sałata rzymska mini, mniejsza niż standardowa. Doskonale nadaje się do podawania na surowo, grillowania i duszenia. Przed podaniem trzeba odciąć białe, twarde części, ponieważ mogą powodować gorycz w przyrządzanej potrawie.
Sałaty rzymskiej nie trzeba kroić, można ją porwać na mniejsze kawałki. Świetnie komponuje się mini sałata rzymska z kurczakiem, a także z dodatkiem:
tuńczyka,
jajek,
tofu,
owoców, jak gruszki, jabłka, cytrusy czy awokado.
Dla lepszego zbilansowania posiłku sałatę rzymską można podawać w towarzystwie grzanek lub innych węglowodanów, jak kasza bulgur, ryż czy makaron. Świeża sałata do obiadu to często standard, wykorzystywana bywa też jako dodatek do kanapek lub burgerów. Dzięki swojej chrupkości może także służyć jako przekąska lub dekoracja dania głównego. Prosty i pyszny dodatek to również sałata rzymska z sosem winegret.
Sałata rzymska to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów, dlatego powinno na stałe zagościć w Twojej kuchni.
- E. Herbert, Beauty & Food, Wydawnictwo Muza, Warszawa 2015.
- M. Bereła, Lunchbox na każdy dzień, Wydawnictwo Znak Horyzont, Kraków 2018.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.
Internista, pediatra i inni specjaliści dostępni nawet w 1h

Najchętniej czytane



