account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
ZdrowieMedycyna naturalna 1 min.

Dlaczego i jak stosować siemię lniane w uchyłkach jelita grubego?

Bartosz Kulczyński24.01.2022Aktualizacja: 06.10.2022

Choroba uchyłkowa jelita grubego wymaga odpowiedniego podejścia żywieniowego. U większości osób zaleca się wprowadzenie diety bogatoresztkowej, czyli zawierającej produkty o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Jednym z nieodzownych produktów dla osób z uchyłkami jelita grubego jest siemię lniane.


siemie-lniane-a-uchylki-jelita-grubego-jak-dziala
pexels.com

Polecane

jak-odgrzybic-organizm-domowymi-sposobami
Zdrowie
2 min.
Jak odgrzybić organizm domowymi sposobami?
24.01.2022
grzybica-paznokci-jakie-sa-domowe-sposoby
Zdrowie
2 min.
Grzybica paznokci - jakie są domowe sposoby?
31.10.2021
kwasne-mleko-wlasciwosci-zdrowotne-jak-zrobic-je-w-domu
Zdrowie
2 min.
Kwaśne mleko - właściwości zdrowotne. Jak zrobić je w domu?
24.01.2022
ocet-jablkowy-na-stawy-jak-go-stosowac
Zdrowie
2 min.
Ocet jabłkowy na stawy - jak go stosować?
24.01.2022
Spis treści
  1. Uchyłki jelita grubego - co to jest?
  2. Uchyłki jelita grubego - jaką dietę stosować?
  3. Siemię lniane a uchyłki jelita grubego
  4. Pozostałe właściwości zdrowotne nasion lnu
  5. Kisiel lniany - jak przygotować?

Uchyłki jelita grubego - co to jest?

Uchyłkowatość (diverticulosis) to stan kliniczny, w którym wzdłuż przewodu pokarmowego pojawiają się woreczkowate wypukłości nazywane inaczej uchyłkami. Mogą one występować w różnych punktach ścian jelita cienkiego lub grubego, jednakże najczęściej są zlokalizowane w okrężnicy (esicy). U większości osób uchyłkowatość jelita grubego jest bezobjawowa. W niektórych przypadkach jednak może objawiać się m.in.: krwawieniem z przewodu pokarmowego, ostrym lub przewlekłym zapaleniem, powstawaniem ropni, tworzeniem się przetok. Pacjenci niejednokrotnie zgłaszają również bóle brzucha. W skrajnych sytuacjach choroba uchyłkowa jelita grubego może skutkować niedrożnością jelit lub ich perforacją. Naukowcy szacują, że uchyłkowatość jelita grubego dotyka od 5 do 45% osób żyjących w krajach zachodnich. Eksperci udowodnili, że częstość występowania tej choroby wzrasta wraz z wiekiem.

Uchyłki jelita grubego - jaką dietę stosować?

Stosowanie odpowiedniej diety jest ważnym elementem modyfikacji stylu życia w przypadku zdiagnozowania różnych chorób układu pokarmowego. Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych ma za zadanie wspomóc leczenie i zapobiec nasileniu objawów oraz powikłań związanych z daną jednostką chorobową. W wielu przeprowadzonych badaniach naukowcy jednoznacznie potwierdzili, że zastosowanie kilku zmian w dotychczasowym sposobie żywienia może przynieść korzyści zdrowotne osobom z chorobami takimi, jak: choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), nieswoiste zapalenie jelit (IBS), a także zespół przerostu flory bakteryjnej jelit (SIBO). Co zatem najlepiej jeść przy uchyłkach jelita grubego?Rodzaj stosowanej diety w uchyłkach jelita grubego zależy od postaci choroby. W przypadku, gdy u pacjenta nie występują żadne objawy lub gdy przypadłość ta nie manifestuje się żadnymi powikłaniami, wówczas zaleca się stosowanie diety o zwiększonej zawartości błonnika pokarmowego. Najlepszym źródłem włókna roślinnego są m.in.: pieczywo razowe i żytnie, otręby i płatki owsiane, pestki dyni, nasiona chia, surowe warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych (np. fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, soja), orzechy (np. pekan, pistacje, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie). W diecie bogatoresztkowej (wysokobłonnikowej) sprawdzą się również: ryż brązowy, gruboziarniste kaszy (np. gryczana, jęczmienna, pęczak), makaron razowy. Jednocześnie należy pamiętać, że spożywając produkty o wysokiej zawartości błonnika, należy zadbać o odpowiednią podaż płynów - najlepiej ok. 2,5-3 litrów dziennie.Inaczej wygląda sytuacja u osób, u których pojawiły się stany zapalne i powikłania. Wówczas dieta na jelita powinna bazować na produktach lekkostrawnych, w tym niskobłonnikowych.

Siemię lniane a uchyłki jelita grubego

Istotnym składnikiem diety osób zmagających się z uchyłkowatością jelita grubego, u których nie stwierdzono poważnych objawów i powikłań, jest siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego. Przydatność tego produktu wynika z tego, że jest on bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Dane literaturowe pokazują, że włókno roślinne stanowi nawet aż ok. 25% masy nasion lnu. Oznacza to, że 1 łyżka siemienia lnianego (10 g) dostarcza ok. 2,5 g błonnika. W tym miejscu warto wspomnieć, że składnik ten składa się z dwóch frakcji - nierozpuszczalnej, której przedstawicielami są ligniny, hemiceluloza i celuloza oraz rozpuszczalnej, którą stanowią gumy śluzowe. Dodatkowo siemię lniane może być pomocne w odchudzaniu. Jest to istotne z tego względu, że u osób z nadwagą i otyłych z uchyłkami jelita grubego zaleca się obniżyć masę ciała. Jednocześnie należy zaznaczyć, że osoby z uchyłkami jelita grubego powinny spożywać nasiona lnu zwyczajnego w postaci kisielu lnianego.

Pozostałe właściwości zdrowotne nasion lnu

Siemię lniane przynosi korzyści zdrowotne nie tylko osobom z uchyłkowatością jelit. Przeprowadzone badania naukowe dowiodły, że spożywanie nasion lnu może prowadzić do istotnego obniżenia stężenia cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i triglicerydów we krwi. Co więcej, siemię lniane ma właściwości przeciwnowotworowe. Naukowcy dowiedli, że spożywanie nasion lnu może chronić w pewnym stopniu przed rozwojem np. raka piersi. Włączenie siemienia lnianego do diety wiąże się również z redukcją poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób z cukrzycą typu 2. Nasiona lnu działają też ochronnie na wątrobę - mogą korzystnie obniżać stężenie enzymów wątrobowych i zapobiegać jej stłuszczeniu. Można zatem uznać, że siemię lniane to ważny element profilaktyki zdrowotnej.

Kisiel lniany - jak przygotować?

Przygotowanie kisielu lnianego jest bardzo proste. Aby go sporządzić, należy zalać 2 łyżki nasion lnu 1 szklanką wrzącej wody. Nasiona lnu należy zaparzać przez ok. 15-20 minut pod przykryciem. Innym sposobem jest wsypanie nasion do garnka, zalanie ich wodą i podgotowanie całości na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Kisiel lniany najlepiej spożywać 1-2 razy dziennie.

Źródła
  1. Rezapour M. i in., Diverticular disease: an update on pathogenesis and management, „Gut and Liver” 2018, nr 12, str. 125-132.
  2. Munie ST. i in., Epidemiology and pathophysiology of diverticular disease, „Clinics in Colon and Rectal Surgery” 2018, nr 31, str. 209-213.
  3. Shayan M. i in., Flaxseed for health and disease: review of clinical trials, „Combinatorial Chemistry & High Throughput Screening” 2020, nr 23, str. 699-722.
Author Bartosz Kulczyński picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

oklady-z-zywokostu-na-stawy-ostrogi-jak-zrobic
Zdrowie
2 min.
Okłady z żywokostu - na stawy, ostrogi. Jak zrobić?
24.01.2022
ocet-na-stluczenia-jak-przygotowac-oklad
Zdrowie
1 min.
Ocet na stłuczenia - jak przygotować okład?
24.01.2022
kwasny-zapach-potu-jakie-sa-przyczny
Zdrowie
1 min.
O czym świadczy kwaśny zapach potu? Prawdopodobne przyczyny
02.06.2022
jak-dziala-woda-z-octem-jablkowym-pita-na-czczo
Zdrowie
2 min.
Jak działa woda z octem jabłkowym pita na czczo?
24.01.2022
Popularne w kategorii Zdrowie
dieta-po-kolonoskopii-czego-nie-wolno-jesc
Odżywianie
3 min.
Jak wygląda dieta po kolonoskopii? Co jeść, a czego unikać?
19.05.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.