Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів

Syrop z imbiru, cytryny i miodu – prosty sposób na ból gardła, kaszel i spadek odporności

Katarzyna Grzyś-Kurka

27.05.2022

Aktualizacja: 27.05.2022

Jesienią i zimą możesz zaobserwować u siebie spadek odporności. Niekiedy konsekwencją tego jest infekcja dróg oddechowych, której towarzyszą kaszel oraz stan zapalny gardła. Możesz tego uniknąć, wspierając organizm w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Wystarczy, że przygotujesz prosty i smaczny syrop z imbiru, cytryny i miodu i będziesz go regularnie pić.


syrop-z-imbiru-cytryny-i-miodu-jak-go-zrobic
pixabay

Imbir, cytryna i miód – składniki odżywcze i właściwości

Trudno wyobrazić sobie doskonalsze połączenie niż kombinacja imbiru, cytryny i miodu. Choć każdy z tych składników ma korzystny wpływ na odporność organizmu, to razem są w stanie poradzić sobie nawet z poważnymi infekcjami.

Imbir – sekretna broń tradycyjnej medycyny chińskiej

Korzeń imbiru zawiera cenne lotne i nielotne fitoskładniki, oleożywice oraz makroelementy (fosfor, magnez, potas). Znajdujące się w nim substancje bioaktywne mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. W tradycyjnej medycynie chińskiej i perskiej służył do leczenia zapalenia płuc. 

Korzeń imbiru hamuje także rozwój bakterii, w tym Klebsiella pneumoniae, zwaną również pałeczką zapalenia płuc, i Pseudomonas aeruginosa, czyli pałeczkę ropy błękitnej, która wywołuje sepsę. 

Pamiętaj przy tym, że zwalczaniu chorób służy przede wszystkim świeży imbir. Właściwości zdrowotne suszonego są znacznie mniej skuteczne w pokonywaniu infekcji. 

Cytryna – w służbie odporności

Cytryna zawiera w swoim składzie cenne polifenole (przede wszystkim flawonoidy), witaminy (A, grupy B oraz E) oraz makroelementy (magnez, wapń, sód).

Sok z cytryny łagodzi miejscowe stany zapalne, dlatego może być stosowany do płukania gardła, by zredukować podrażnienia wywołane kaszlem. Flawonoidy (należące do polifenoli) wzmacniają odporność i łagodzą objawy, jakie towarzyszą przewlekłemu zapaleniu płuc

Cytryna pomoże Ci również zwalczyć niektóre szczepy bakterii, grzybów i wirusów (w tym Inuenza virus, odpowiedzialny za rozwój grypy). 

Miód – cud natury

Miód zawiera aż 300 różnych składników, które pozytywnie wpływają na organizm. Są to m.in. witaminy (z grupy B i C), polifenole (flawonoidy i kwasy fenolowe), kwasy organiczne i mikroelementy.

Zarówno miody spadziowe (miody ze spadzi iglastej i liściastej), jak i miody nektarowe (np. miód faceliowy, akacjowy czy lipowy) mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Mogą zwalczyć szczepy aż 60 różnych bakterii, grzybów i wirusów (nawet tych odpornych na działanie antybiotyków). To zasługa enzymu oksydazy glukozy, który stymuluje powstawanie kwasu glukonowego oraz nadtlenku wodoru, zwalczających wirusy, bakterie i grzyby. Właściwości antyseptyczne ma również enzym lizozym oraz flawonoidy.

Warto korzystać przede wszystkim z miodów ciemnych (np. miód gryczany) niż miodów jasnych (np. miód akacjowy). Właściwości prozdrowotne tych pierwszych są bowiem potęgowane przez większy udział składników odżywczych (w tym składniki wspierające organizm w walce z infekcjami).

Jak zrobić syrop z imbiru, cytryny i miodu?

Syropu z imbiru, cytryny i miodu na zimę i jesienną pluchę, kiedy rozpoczyna się sezon przeziębień, to doskonała forma naturalnego wsparcia odporności organizmu. Choć już samo picie naparu z imbiru czy wody miodem i cytryną jest korzystne dla zdrowia, to syrop stanowić będzie lekarstwo w razie rozwoju przeziębienia, któremu towarzyszy mokry lub suchy kaszel.

Syrop z imbiru, cytryny i miodu – przepis

Składniki:

Sposób przygotowania: Cytrynę i imbir pokrój w plastry. Następnie przygotuj wyparzony wcześniej słoik i układaj w nim składniki naprzemiennymi warstwami: warstwa cytryny, warstwa imbiru, warstwa miodu. Zakręć słoik i wstaw go do lodówki. Domowy syrop z imbiru, cytryny i miodu będzie gotowy do spożycia po upływie doby.

Syrop z imbiru, miodu i cytryny – jak przechowywać i dawkować?

Syrop z imbiru, cytryny i miodu dla dzieci i dorosłych możesz pić codziennie w celu wzmocnienia odporności. Dzieci mogą zażywać w ciągu dnia jedną łyżeczkę, a dorośli jedną łyżkę. 

Jeśli smak preparatu wydaje Ci się zbyt intensywny – dodaj go do herbaty lub ciepłej wody.

Pamiętaj jednak, aby płyn nie miał temperatury wyższej niż 40 st. Celsjusza. W przeciwnym razie miód straci swoje właściwości.

Ponadto zwróć uwagę, by po każdym użyciu odstawić słoik do lodówki, aby przedłużyć przydatność do spożycia syropu.

Czy syrop z imbiru, cytryny i miodu jest dla każdego?

Choć syrop z imbiru, miodu i cytryny jest korzystny dla zdrowia, nie oznacza to, że może być stosowany przez każdego. 

Miodu nie należy podawać dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia. Składnik ten może bowiem zawierać bakterie Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego). Wywołany przez nie botulizm stanowi dla niemowląt śmiertelne zagrożenie.

Imbir nie jest natomiast odpowiedni dla: diabetyków, osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym, czynną chorobą kamieni żółciowych oraz pacjentów oczekujących na operacje.

Przyprawa wchodzi również w reakcje z lekami przeciwzakrzepowymi oraz tymi stosowanymi przez chorujących na cukrzycę.

Szczególną ostrożność powinny zachować natomiast osoby zażywające środki przeciw arytmii serca i oddziałujące na ośrodkowy układ nerwowy.

Źródła
  1. P. Gibowski i in., Właściwości prozdrowotne imbiru, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2017, nr 2, s. 115–121.

  2. B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, Znaczenie żywieniowe imbiru, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2016, nr 1, s. 57–63.

  3. M. Klimek-Szczykutowicz i in., Cytryna – owoc o cennych właściwościach prozdrowotnych i kosmetycznych, „Lek w Polsce” 2018, vol. 28, nr 8, s. 32–37.

  4. G. Dubiago i in., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, „Postępy Fitoterapii” 2018, nr 19(1), s. 58–64.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się

Najchętniej czytane

warzywa-na-parze-jak-gotowac-sprawdzone-przepisy
Odżywianie
2 min.
Jak gotować warzywa na parze. Sprawdź niezawodne przepisy
19.05.2021
glikogen-co-to-jest-jakie-pelni-funkcje
OdżywianieZdrowie
1 min.
Glikogen - co to jest? Jakie pełni funkcje?
30.07.2021
sok-z-czarnego-bzu-wlasciwosci-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Sok z czarnego bzu – na co pomaga i jak można go zrobić?
29.07.2022
bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
Popularne w kategorii Odżywianie

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.