Darmowe e-booki o zdrowiu od Welbi
  • Poradniki
  • Plany żywieniowe (diety)
  • Kompendia wiedzy
Sprawdź za darmo

Zaloguj się

Umów teleporadę
OdżywianieZdrowe przepisy 2 min.

W jaki sposób i dlaczego warto jeść tamarillo?

Bartosz Kulczyński

21.01.2022

Aktualizacja: 12.10.2022

Tamarillo to jeden z owoców egzotycznych, który swoim wyglądem i smakiem przypomina połączenie pomidora i śliwki. Jest dobrym źródłem wielu składników pokarmowych, w tym błonnika, składników mineralnych i witamin. Sprawdź, jak spożywać tamarillo i jakie korzyści zdrowotne możesz osiągnąć, jeśli będziesz po niego regularnie sięgać.


tamarillo-pomidor-drzewiasty-jak-jesc-ten-owoc
pixabay

Polecane

dieta-po-kolonoskopii-czego-nie-wolno-jesc
Odżywianie
3 min.
Jak wygląda dieta po kolonoskopii? Co jeść, a czego unikać?
19.05.2021
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na fit gofry – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
ile-bialka-ma-jajko-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Czy jajka zawierają dużą ilość białka?
19.05.2021
Spis treści
  1. Tamarillo – co to jest
  2. Tamarillo – skład i właściwości
  3. Wysoka zawartość błonnika
  4. Tamarillo – źródło witamin i składników mineralnych
  5. Tamarillo – jak jeść?

Tamarillo – co to jest

Tamarillo, inaczej pomidor drzewiasty, to owoc, który należy do rośliny o nazwie cyfomandra grubolistna (Cyphomandra betacea) z rodziny psiankowatych (Solanaceae Juss.). Pochodzi on z Ameryki Południowej. Jest uprawiany w takich krajach jak Peru, Argentyna, Boliwia, Chile, Ekwador, Wenezuela. Tamarillo występuje również na innych kontynentach, m.in. w Afryce, Ameryce Północnej (USA) i Nowej Zelandii.Owoc ten charakteryzuje się:

  • czerwoną barwą,

  • gładką i lśniącą skórką,

  • jajowatym kształtem,

  • miąższem w przekroju bardzo podobnym do pomidora,

  • średnicą ok. 9–12 cm.

Miąższ przybiera pomarańczowy kolor, zaś zlokalizowane w nim nasiona są pokryte fioletowym lub ciemnoczerwonym śluzem. W tym miejscu warto zaznaczyć, że pestki tamarillo są jadalne. Masa jednego owocu wynosi ok. 100 gramów. Miąższ tamarillo charakteryzuje się soczystym, aromatycznym, słodkim i nieco cierpkim smakiem.

Tamarillo – skład i właściwości

Tamarillo jest owocem niskokalorycznym. Jego wartość energetyczna wynosi zaledwie 31 kcal/100 g. Niewielka kaloryczność tamarillo wynika z niskiej zawartości węglowodanów, które występują na poziomie 3,8 g/100 g. Dodatkowo owoc zawiera małe ilości białka (2 g/100 g) i tłuszczu (0,36 g/100 g).

Wysoka zawartość błonnika

Warto zwrócić szczególną uwagę na to, że tamarillo dostarcza dużo błonnika pokarmowego (włókna roślinnego). W jednym owocu znajduje się aż 3,3 g. Zgodnie z tym tamarillo może być cennym elementem diety bogatej w błonnik. Spożywając zaledwie jedną sztukę, pokrywamy dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w ok. 10%. Dane te oznaczają, że pomidor drzewiasty tamarillo może być spożywany przez osoby zmagające się z nadwagą i otyłością. Dodatkowo niska zawartość węglowodanów przy jednocześnie wysokim poziomie błonnika sprawia, że jest bardzo dobrym produktem w żywieniu osób cierpiących na cukrzycę typu 2 i insulinooporność.

W tym miejscu warto wspomnieć, że wysokie spożycie włókna roślinnego wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Naukowcy udowodnili, że osoby, które dostarczają do organizmu duże ilości błonnika, mają mniejsze ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, w tym raka jelita grubego, żołądka, trzustki, piersi, przełyku i jajnika. Błonnik pokarmowy wpływa też korzystnie na układ krążenia. Może przyczyniać się do redukcji poziomu cholesterolu, a także do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. W ten sposób może zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu.

Tamarillo – źródło witamin i składników mineralnych

Tamarillo można uznać za stosunkowo dobre źródło żelaza. Jest ono obecne w ilości ok. 0,6 g/100 g. Zgodnie z tym spożycie jednego owocu pozwala dostarczyć ok. 7% dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

Naukowcy wykazali też, że tamarillo zawiera stosunkowo dużo potasu. Zawartość tego składnika szacuje się na poziomie ok. 320 mg/100 g. Potas to składnik, który jest odpowiedzialny za zapewnienie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej i równowagi kwasowo-zasadowej. Aktualny stan wiedzy dowodzi, że potas wykazuje działanie hipotensyjne, czyli przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Co ciekawe, naukowcy dowiedli również, że dieta bogata w potas zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.

W literaturze popularnonaukowej można spotkać się z opinią, że tamarillo jest źródłem wapnia. To jednak nieprawda. Jeden owoc dostarcza 10 mg tego pierwiastka. Oznacza to, że spożywając jedną sztukę, pokrywamy dzienne zapotrzebowanie na wapń w zaledwie 1%. Dodatkowo tamarillo jest zasobne w witaminy przeciwutleniające, takie jak:

  • witamina C (kwas askorbinowy),

  • witamina A i

  • witamina E.

Zawartość witaminy C kształtuje się na poziomie 29,8 mg/100 g (50% dziennego zapotrzebowania), witaminy A – 190 µg/100 g (21% dziennego zapotrzebowania), zaś witaminy E – 2,1 mg (14% dziennego zapotrzebowania). Są to witaminy, które posiadają dwie wspólne cechy. Po pierwsze witaminy A, C i E wzmacniają naszą odporność, a po drugie poprzez swoje właściwości antyoksydacyjne wpływają korzystnie na urodę i zapobiegają starzeniu się organizmu.Należy też wspomnieć, że tamarillo zawiera duże ilości przeciwutleniaczy w formie karotenoidów, takich jak beta-karoten i beta-kryptoksantyna, a także składników polifenolowych. Związki te chronią nasz organizm przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników.

Tamarillo – jak jeść?

Owoce tamarillo można spożywać na surowo, razem ze skórką, choć jest ona dość gorzka w smaku. Po przecięciu owocu na pół jego soczysty miąższ nabiera się łyżeczką. Tamarillo sprawdzi się również jako dodatek do sałatek warzywnych i owocowych. Można go też wykorzystywać do przygotowania ciast. Na bazie owoców można sporządzić smoothie, przecier, sosy, a także dżem i galaretkę.

Źródła
  1. M. Mutalib i in., Nutritional compositions and antiproliferative activities of different solvent fractions from ethanol extract of Cyphomandra betacea (tamarillo) fruit, „Malaysian Journal of Medical Sciences” 2017, nr 24, s. 19–32.
  2. D. Martin i in., Nutraceutical properties of tamarillo fruits: A vibrational study, „Spectrochimica Acta. Part A, Molecular and Biomolecular Spectroscopy” 2021, nr 252.
  3. T. Diep i in., Quantification of carotenoids, α-tocopherol, and ascorbic acid in amber, mulligan, and laird's large cultivars of New Zealand tamarillos (Solanum betaceum Cav.), „Foods” 2020, nr 9.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się

Najchętniej czytane

zupa-dyniowa-z-jakimi-dodatkami-ja-podawac
Odżywianie
2 min.
Zupa dyniowa - z jakimi dodatkami ją podawać?
27.07.2021
jak-zrobic-sok-z-aloesu-sprawdzony-przepis
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z aloesu? Sprawdzony przepis
31.10.2021
salata-lodowa-co-z-niej-zrobic-z-czym-laczyc
Odżywianie
2 min.
Sałata lodowa - co z niej zrobić? Z czym łączyć?
24.01.2022
owsianka-jak-ja-zrobic-na-mleku-lub-na-wodzie
Odżywianie
2 min.
Jak zrobić owsiankę? Sprawdzone pomysły na pożywne śniadanie
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
  • Kontakt
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

© 2023 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.