Pomysł na lekki obiad? Zupa z dyni!

Żaneta Michalak

27.07.2021

Aktualizacja: 09.08.2021

Jednym z najpopularniejszych dań kojarzonych przede wszystkim z jesienią jest zupa krem dyniowa. Ogromną jej zaletę stanowi fakt, że dyniowa zupa może zostać przygotowana na wiele różnych sposobów. Ta uniwersalność sprawia, że każdy przygotowuje to danie zgodnie z przepisami najcelniej trafiającymi w jego gusta. Jak może zostać przygotowana zupa krem z dyni i co można do niej dodawać?


zupa-dyniowa-z-jakimi-dodatkami-ja-podawac
pixabay.com

Zupa krem z dyni - przepis na orientalny wariant

Dynia - właściwości tego kolorowego, lekko słodkiego w smaku warzywa są bardzo różnorodne. Wpływa korzystnie na układ wzrokowy, odpornościowy czy też działa przeciwstarzeniowo. Dlatego warto włączyć ją do swojego menu w regularny sposób. Do przygotowania kremu z dyni o nieco egzotycznym smaku potrzebne są następujące składniki:

  • kilogram dyni,

  • 3 marchewki,

  • 1 papryczka chili,

  • 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego,

  • ½ startego korzenia imbiru,

  • 1 łyżka czerwonego curry,

  • pęczek kolendry,

  • kilka listków mięty,

  • kilka listków bazylii,

  • pestki słonecznika i dyni.
    Sposób przygotowania:Ta zupa krem z dyni z imbirem jest bardzo łatwa do przygotowania. Najpierw obierz marchewki, pokrój je w talarki i gotuj w małej ilości wody przez około 15 minut. Dodaj do nich pokrojoną papryczkę chili. Najpierw możesz ją pozbawić gniazd nasiennych, by nie była paląco ostra. W międzyczasie obierz dynię i pokrój ją, po czym dodaj do marchewek i gotuj przez następny kwadrans. Zdejmij zupę z ognia, kiedy warzywa będą już miękkie i dołóż do nich wówczas curry oraz imbir i zmiksuj całość. Gotuj wtedy przez kolejne pięć minut i wlej mleczko kokosowe. Opłucz zioła, grubo je pokrój i dodaj do zupy po zdjęciu jej z ognia. Odstaw ją na pięć minut, żeby mocno przeszła ich aromatem. Kiedy zupa z dyni znajdzie się już na talerzu, wówczas posyp po jej wierzchu pestki z dyni i słonecznika.

Najprostsza zupa dyniowa - jak zrobić to szybkie danie?

Zupa lekkostrawna, smaczna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu? Klasyczna zupa dyniowa! Przygotowywana jest na bazie tego właśnie warzywa i kilku innych, łatwo dostępnych w każdym sklepie. Jak zrobić zupę dyniową z powszechnie dostępnych składników? Składniki:

  • 1/2 dyni (ok. 2 kg),

  • 5 ziemniaków,

  • 2 duże marchewki,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 korzenie pietruszki,

  • kilka liści laurowych,

  • kilka ziarenek ziela angielskiego,

  • duża garść pestek dyni,

  • litr wody,

  • pęczek lubczyku,

  • garść posiekanego koperku i natki pietruszki,

  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,

  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,

  • 1 łyżeczka curry,

  • pieprz i sól.
    Jak zrobić krem z dyni z podanymi składnikami? Sposób przygotowania:Do garnka wlej litr wody, wrzuć do niej obraną marchewkę, pietruszkę, obraną i wydrążoną dynię, obrane ziemniaki, cebulę, czosnek, pestki, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Gotuj całość przez około pół godziny, dopóki wszystkie warzywa nie rozmiękną. Na sam koniec gotowania dodaj natkę pietruszki i przyprawy, a gdy całość ostygnie, zmiksuj ją na jednolitą masę i ponownie zagotuj. Przed drugim wstawieniem na ogień ta zupa krem dyniowa może zostać wzbogacona o łyżkę masła lub śmietanę, jednak trzeba pamiętać, że podbije to jej kaloryczność. Po podaniu dania na talerz należy posypać je pestkami dyni.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Bardzo popularne połączenie stanowi właśnie zupa z dyni z mlekiem kokosowym - smaki tych składników doskonale się ze sobą komponują. Jeśli jednak zastanawiasz się, ile kalorii ma zupa dyniowa z dodatkiem mleczka kokosowego - niestety dużo więcej, niż sam krem warzywny. Porcja ma nawet 200-300 kcal, podczas gdy zwykła zupa krem z dyni to około 100 kcal na porcję. Ale raz na jakiś czas warto spróbować tego aromatycznego, kokosowego wariantu!Składniki:

  • 1 dynia,

  • 1 pietruszka,

  • 1 marchewka,

  • 1 cebula,

  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka),

  • 1/3 kostki masła,

  • ser żółty (do posypania),

  • chili,

  • pieprz i sól.
    Sposób przygotowania:Przy użyciu obranej marchewki, cebuli i pietruszki przygotuj wywar warzywny i dopraw go do smaku. Kiedy będzie on już gotowy, wówczas w drugim garnku podgrzej dynię z masłem, by stała się ona miękka. Dolej do dyni wywar i przypraw go chili, następnie wlej mleczko kokosowe. Gotuj zupę przez kolejny kwadrans i zmiksuj ją, by uzyskała jednolitą konsystencję. Po podaniu na talerz krem z dyni z mlekiem kokosowym może zostać posypany żółtym serem.

Zupa z dyni krem - z jakimi dodatkami można ją podawać?

Jednym z najczęściej używanych dodatków są wspominane już zielone liście, takie jak posiekana natka pietruszki, jarmuż, szczypiorek, bazylia, koperek i rukola. Są one bardzo zdrowymi produktami i nawet niewielka ich ilość zapewnia sporo witamin. Przy okazji bardzo ładnie wyglądają na talerzu i dzięki nim zupa z dyni będzie się prezentowała jeszcze apetyczniej.Doskonale do tego dania pasują też pestki, ale i orzechy. Zupa dyniowa na mleku świetnie się komponuje chociażby z orzechami nerkowca. Dodawać można jednakże również czarnuszkę, pestki dyni albo słonecznika. Są one źródłami zdrowych tłuszczów i ułatwiają wchłanianie witamin znajdujących się w warzywach. Używanie ich w rozsądnych ilościach sprawi, że nie trzeba się martwić o kalorie, chociaż nie poleca się ich podprażania, które skutkuje ubytkiem wartości odżywczych.Zupa dyniowa z grzankami to oczywiście również bardzo popularny sposób podawania tej potrawy. Jest to jednak nieco mniej zdrowa alternatywa ze względu na wysoki stopień przetworzenia grzanek. Jeżeli kupuje się gotowy produkt, należy zwrócić uwagę na jego skład i zawartość soli oraz tłuszczu. Nie powinno się ich też podgrzewać na tłuszczu, ale w tosterze. Zupa z dyni na słodko świetnie smakuje z owocami, a najlepszym rozwiązaniem jest zupa dyniowa z pomarańczą. Zupa z dyni na ostro najczęściej podawana jest zaś z ostrymi papryczkami.

Źródła
  1. Szwejda-Grzybowska J. i in.: <em>Wybrane wskaźniki wartości odżywczej i jakość sensoryczna dyni surowej i po upieczeniu</em>. „Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa” 2017, nr 25, s. 145-154.

  2. Amir DS. i in.: <em>Pumpkin the Functional and therapeutic ingredient: A review. </em>”International Journal of Food Science and Nutrition”. 2017.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Popularne w kategorii Odżywianie
Ad

Najchętniej czytane

igly-sosny-jakie-maja-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Igły sosny - jakie mają właściwości i zastosowanie?
30.07.2021
czystek-na-co-pomaga-jakie-ma-wlasciwosci-i-dzialanie
Odżywianie
2 min.
Czystek - na co pomaga? Jakie ma właściwości i działanie?
27.07.2021
awocado-jakie-ma-witaminy-i-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
2 min.
Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma awokado?
27.07.2021
imbir-w-ciazy-jakie-ma-dzialanie-jak-stosowac
Odżywianie
1 min.
Jak stosować imbir w ciąży? Jakie jest jego działanie?
17.09.2021

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.