Czy można bezpiecznie smażyć na oliwie?
Spotkałam się z informacją, że nie wszystkie tłuszcze nadają się do smażenia. Stąd moje pytanie: czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Odpowiedź
Odpowiedź
Oliwa, wbrew temu, co czasem można usłyszeć, jak najbardziej nadaje się do smażenia. Zawiera całkiem stabilne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a jednocześnie sporo antyoksydantów, które poprawiają stabilność tłuszczu podczas smażenia. Efekt wzmocni dodanie do takiej oliwy tymianku czy bazylii. Oliwa nie ma ponadto cholesterolu, który podczas smażenia ulega utlenieniu i w takiej utlenionej postaci zdecydowanie nie jest związkiem pozytywnie działającym na organizm. Należy jednak pamiętać o tym, że od smażenia lepsze jest gotowanie, duszenie i pieczenie.
Na pytanie odpowiada:
Masz podobny problem?
Umów się na konsultacjęUzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
dzięki konsultacji
online
- specjalistyczna porada
- przedłużenie recepty
- skierowanie na badania
Polecane
Zdrowie
1 min.Czym są i jak powstają guzki Oslera?
Zdrowie
1 min.Na czym polega alloplastyka stawu kolanowego i jakie efekty przynosi ta procedura?
Zdrowie
1 min.Czym jest choroba Menetriera? Jakie są przyczyny i objawy zapalenia żołądka przerostowego?
Zdrowie
1 min.Nerwica przełyku – co to za choroba? Przyczyny powstania i sposoby leczenia