Agnieszka Falborska 3 miesiące temu

Czy można bezpiecznie smażyć na oliwie?

Spotkałam się z informacją, że nie wszystkie tłuszcze nadają się do smażenia. Stąd moje pytanie: czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Odpowiedź

Oliwa, wbrew temu, co czasem można usłyszeć, jak najbardziej nadaje się do smażenia. Zawiera całkiem stabilne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a jednocześnie sporo antyoksydantów, które poprawiają stabilność tłuszczu podczas smażenia. Efekt wzmocni dodanie do takiej oliwy tymianku czy bazylii. Oliwa nie ma ponadto cholesterolu, który podczas smażenia ulega utlenieniu i w takiej utlenionej postaci zdecydowanie nie jest związkiem pozytywnie działającym na organizm. Należy jednak pamiętać o tym, że od smażenia lepsze jest gotowanie, duszenie i pieczenie.

Treści zawarte w Serwisie mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a lekarzem. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem.

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.