Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів

Przelicznik kuchenny

W przepisach kulinarnych często występują popularne miary, takie jak łyżeczka cukru, szklanka mąki czy szczypta soli. Nie trzeba pamiętać ich wszystkich, wystarczy skorzystać z przelicznika kuchennego. Jest to wygodne narzędzie, dzięki któremu można prawidłowo interpretować receptury i cieszyć się doskonałym smakiem potraw.

Produkt
Przelicznik

Jak działa przelicznik kuchenny?

Kalkulator kuchenny to wygodne narzędzie, który pozwala bardzo szybko przeliczyć gramy wybranego produktu na inne standardowe miary kuchenne, takie jak: szklanka, łyżka lub łyżeczka. Przelicznik kuchenny bazuje na kilku podstawowych założeniach:

  • 1 łyżka = 15 ml

  • 1 łyżeczka = 5 ml

  • 1 szklanka = 250 ml (pojemność wody).

Dodatkowo trzeba uwzględnić, że pod pojęciem łyżeczki kryje się standardowej wielkości łyżeczka do herbaty, a określenie „łyżka” oznacza łyżkę stołową (do zupy). Nie każda szklanka ma też pojemność 250 g – odmierzając mąkę, cukier lub sól w taki sposób, warto dokładnie zmierzyć pojemność wybranego naczynia, np. za pomocą wagi kuchennej lub miarki. Pozwoli to bezbłędnie przygotować potrawy z precyzyjnych przepisów, w których nie działa zasada „na oko”.

Korzystanie z przelicznika kuchennego jest bardzo proste. Wystarczy wybrać produkt z listy (np. cukier, mąkę, cukier puder) i wpisać jedną z wybranych miar. Jeśli użytkownik kalkulatora wskaże gramy, po przeliczeniu otrzyma liczbę szklanek, łyżek i łyżeczek. Np. 250 g cukru pudru to nieco ponad 1,5 szklanki (1,79), 30 łyżek i aż 89 łyżeczek. 

Wagi i miary – jak je liczyć? Przykłady

W przepisach najczęściej pojawiają się takie miary, jak szklanka mąki lub cukru, łyżka oleju słonecznikowego czy łyżeczka soli. Niektórzy wolą jednak odmierzać je za pomocą wagi, a przelicznik kuchenny błyskawicznie zamieni szklanki i łyżeczki na gramy. Sprawdź, jak szybko można przeliczyć najpopularniejsze składniki potraw.

Szklanka cukru – ile to gramów?

Cukier jest niezbędny do pieczenia ciast i przygotowywania deserów. Aby nie były one za mało słodkie lub przesłodzone, trzeba użyć odpowiedniej miary. Szklanka cukru białego to 240 g, natomiast taka sama miara cukru pudru liczy 170 g. W praktyce oznacza to, że jeśli w przepisie pojawi się 500 g cukru białego, wystarczy odmierzyć 2 szklanki i dodać do nich mniej więcej 2 płaskie łyżki. W przypadku takiej samej ilości cukru pudru potrzebne będą prawie 3 szklanki.

250 gramów mąki – ile to szklanek?

Wbrew pozorom 250 g mąki to nieco więcej niż 1 standardowa szklanka. Na to wskazuje przelicznik kuchenny – tabela określa, że w standardowej szklance o pojemności 250 ml zmieści się 160 g mąki pszennej zwykłej. W praktyce oznacza to, że 250 g mąki to nieco więcej niż 1,5 szklanki. Trzeba wziąć to pod uwagę podczas pieczenia chleba i ciast, gdzie zawartość mąki ma kluczowe znaczenie, aby zachować odpowiednie proporcje.

Ile gramów ma szklanka mąki?

Jak się okazuje, nie można postawić znaku równości między szklanką o pojemności 250 ml wody a 250 g mąki. Jedno standardowe naczynie pomieści 160 g zwykłej mąki pszennej, 150 g mąki orkiszowej razowej, 150 g mąki pszennej chlebowej typu 750 i 150 g mąki pszennej razowej. W przypadku przepisów, które wymagają większej precyzji, lepiej odważyć ten składnik, zamiast mierzyć go za pomocą szklanki.

Stopnie Celsjusza a Fahrenheita – jak należy je przeliczać?

Skala Celsjusza to oficjalny zapis temperatury w Polsce, który można znaleźć w przepisach kulinarnych, np. w informacji o tym, aby nagrzać piekarnik do temperatury 180°C, a następnie piec potrawę przez 20 min. Niektóre przepisy – szczególnie te pochodzące z amerykańskich stron – uwzględniają jednak skalę Fahrenheita. Stopnie można przeliczyć za pomocą wygodnego przelicznika kuchennego online, a innym sposobem jest samodzielne wykonanie obliczeń matematycznych.

Aby przeliczyć stopnie Celsjusza na Fahrenheita, trzeba pomnożyć je przez 9, następnie podzielić przez 5 i do otrzymanego wyniku dodać 32. W celu wykonania odwrotnej operacji – tj. przeliczenia stopni Fahrenheita na Celsjusza – trzeba od podanej temperatury odjąć 32 i otrzymany wynik pomnożyć przez 5, a następnie podzielić przez 9. Korzystanie z przelicznika jest znacznie wygodniejszym i na pewno szybszym rozwiązaniem.

Powiązane artykuły

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.