Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів

8 miesięcy temu

Jaki wybrać olej do smażenia frytek?

Niedawno kupiłam frytkownicę. W związku z tym mam dylemat - jaki wybrać olej, by potrawa smażona na głębokim tłuszczu była smaczna?

Odpowiedź

Spośród wszystkich rodzajów tłuszczów do smażenia frytek we frytkownicy najlepiej nadaje się olej rzepakowy. Jest on bardzo stabilny, czyli wyjątkowo odporny na działanie wysokiej temperatury, w jakiej smaży się frytki, ma wysoki punkt dymienia, a w dodatku zawiera tłuszcze nienasycone. Olej rzepakowy jest neutralny w smaku, dzięki czemu nie wpływa na smak ziemniaków.

Żaneta Michalak

Treści zawarte w Serwisie mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a lekarzem. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem.

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.