account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Suszone daktyle - wartości odżywcze i zastosowanie.

Marta Skrzypek24.01.2022Aktualizacja: 28.09.2022

Suszone daktyle, czyli owoce daktylowca, są cenione w kuchni arabskiej, a od niedawna stały się bardzo popularne na polskich stołach. Często używa się ich jako zdrowy zamiennik cukru w ciastach i deserach. Mają dużo ważnych dla zdrowia substancji wspierających trawienie i układ odpornościowy.


daktyle-suszone-jakie-maja-wartosci-odzywcze
pixabay.com

Polecane

woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Spis treści
  1. Suszone daktyle - właściwości
  2. Jak suszone daktyle wspierają zdrowie?
  3. Suszone daktyle a odchudzanie
  4. Suszone daktyle - zastosowanie w kuchni

Suszone daktyle - właściwości

Daktyle rosną na palmie daktylowej, która wymaga ciepłego i suchego klimatu. Najsmaczniejsze owoce uprawiane są w Iraku, Iranie, Arabii Saudyjskiej i Maroku, dlatego swe początki mają w kuchni arabskiej. Najpopularniejszymi odmianami są Degleet Noor oraz Medjool. Suszone daktyle są popularniejsze niż świeże i mają podobne wartości odżywcze, choć owoce suszone mają nieco więcej błonnika. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i salicylanów, które działają podobnie jak aspiryna. Najnowsze badania dowiodły, że regularne spożywanie suszonych daktyli może obniżyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu.Prócz tego suszone daktyle mają w swoim składzie:

  • białko,

  • błonnik,

  • witaminy C, A, E, K, B6,

  • kwas foliowy,

  • wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas,

  • sód, cynk.

Ze względu na wysoką zawartość potasu, suszone daktyle polecane są jako świetna przekąska dla sportowców, zwłaszcza po intensywnym treningu. Ponadto, spora ilość błonnika daje uczucie sytości na dłużej, dlatego jedzenie daktyli zapobiega podjadaniu między posiłkami i reguluje procesy trawienne.

Jak suszone daktyle wspierają zdrowie?

Suszone daktyle mają w swoim składzie cenne składniki prozdrowotne. Chronią przed odkładaniem się złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, zawałom serca, powstawaniu miażdżycy i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej.Dzięki zawartości salicylanów suszone daktyle wykazują właściwości przeciwzapalne, przypominając działanie aspiryny. Z tego względu w krajach arabskich sprawdzają się w leczeniu kaszlu, kataru i gorączki.Daktyle mają wysokie stężenie polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, które wzmacniają układ odpornościowy. Wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Działają zbawiennie na skórę - likwidują przebarwienia i hamują starzenie.Suszone daktyle, ze względu na zawartość witamin z grupy B, żelaza i magnezu zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ich spożywanie łagodzi stres, wzmacnia koncentrację i usprawnia pamięć. W dodatku, dzięki zawartości tauryny, która reguluje rytm snu, jedzenie daktyli pozwala walczyć z bezsennością.

Suszone daktyle a odchudzanie

Daktyle są owocami, które mają dosyć dużo cukru, a ich wartość kaloryczna pochodzi głównie z węglowodanów. Na 100 g przypada aż 290 kcal, więc należy uważać na ilość spożywanych owoców. Cukry zawarte w daktylach są cukrami prostymi, szybko uzupełniającymi energię po wysiłku fizycznym i glikogen w mięśniach. Choć suszone daktyle są zalecane jako zamiennik cukru do ciast, w szczególności osobom na dietach redukcyjnych, nie mogą być spożywane przez wszystkich. Osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność muszą niestety obejść się smakiem ze względu na wysoki indeks glikemiczny.Suszone daktyle polecane są osobom, które się odchudzają, w formie batonów energetycznych, ciastek lub dodatku do deserów. Pamiętaj jednak, że Twój sukces w walce z nadprogramowymi kilogramami zależy od liczby spożytych kalorii w ciągu dnia. Dlatego ważne jest, aby nie przesadzać z ilością spożywanych owoców.Ponadto, jeśli zmagasz się z zespołem jelita drażliwego, daktyle będą dla Ciebie idealną przekąską. Są źródłem aminokwasu, który bierze udział w produkcji serotoniny (hormonu szczęścia), a jej odpowiednia ilość wpływa na zmniejszenie objawów schorzeń związanych z jelitami i układem pokarmowym.

Suszone daktyle - zastosowanie w kuchni

Suszone daktyle mają szeroki zakres zastosowań w kuchni. Można z nich wyprodukować miód palmowy, zrobić dżemy, a nawet mąkę! Idealnie pasują do porannej owsianki, jako przekąska w formie batoników lub ciastek oraz jako kontrast do serów lub wędlin. Nadają się do wypieków jako dodatek do brownie czy spód do tarty.Ostatnio hitem stał się krem czekoladowy z suszonych daktyli, który może służyć jako alternatywa dla mniej zdrowej czekolady w kremie.Krem czekoladowy z daktyliSkładniki:

  • 100 g zmielonych orzechów laskowych,

  • 200 g suszonych daktyli,

  • pół szklanki ulubionego mleka,

  • 5 łyżek kakao.

Przygotowanie: namocz w gorącej wodzie daktyle i odstaw na całą noc. Zmiksuj wszystkie składniki razem na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę oleju kokosowego. Włóż do słoiczka, zamknij wieczko i zostaw na kilka godzin w lodówce.Z suszonych daktyli można stworzyć przepyszne i zdrowe trufle. Wystarczy zmiksować owoce z ulubionymi bakaliami, uformować kulki i wstawić na dwie godziny do lodówki.Pamiętaj, że przy wyborze suszonych daktyli należy zwrócić uwagę na ich skład. Najlepiej wybierać produkty z oznaczeniem „BIO” lub te, które nie są konserwowane dwutlenkiem siarki.

Źródła
  1. Z.T. Nowak, Księga owoców leśnych. Leki z polskich lasów, Wydawnictwo AA, Kraków 2017.
  2. A. Nitsu, Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie, Warszawa, 2018.
Author Marta Skrzypek picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
sok-z-czerwonej-porzeczki-jak-go-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki, by zachować cenne właściwości owocu?
27.05.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.