Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?

Marta Wielgosz19.05.2021Aktualizacja: 07.10.2022

Jajka to popularny produkt spożywczy, który możesz przygotować na wiele sposobów. Zawierają wiele cennych substancji, dlatego ich jedzenie może mieć korzystny wpływ na Twoje zdrowie. Wyjątkowo cennymi składnikami odżywczymi cechuje się żółtko. Ile ma kalorii i co się w nim znajduje?


Jajka są smaczne i zdrowe. Jeśli nie masz na nie alergii, możesz jeść ich nawet 10 tygodniowo. Zarówno białko, jak i żółtko kurze są bogate w substancje odżywcze. Ich jednoczesne spożywanie zapewnia świetną równowagę tłuszczu i białka. Pamiętaj jednak, że to żółtko ma nieco więcej korzystnych dla zdrowia składników.

zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
pexels.com

Polecane

ile-imbiru-dziennie-mozna-spozyc-co-warto-wiedziec
Odżywianie
2 min.
Imbir – jaka ilość jest bezpieczna dla zdrowia? Jak go spożywać?
19.05.2021
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
allicyna-co-to-jest-gdzie-wystepuje-dzialanie
Odżywianie
1 min.
Allicyna - co to jest? Gdzie występuje? Działanie
30.10.2021
dwutlenek-siarki-e220-co-to-jest-szkodliwosc
Odżywianie
1 min.
Dwutlenek siarki (E220) - co to jest? Szkodliwość
24.01.2022
Spis treści
  1. Ile waży żółtko i ile ma kalorii?
  2. Co zawiera żółtko?
  3. Żółtko – jak jego składniki odżywcze wpływają na zdrowie?
  4. Od czego zależy kolor żółtka w jajku?
  5. Czy picie surowego żółtka jest zdrowe?

Ile waży żółtko i ile ma kalorii?

To, ile waży jedno żółtko, zależy od wielkości jaja. W sklepach znajdziesz kilka rozmiarów. Wyróżnia się takie klasy wagowe jajek, jak:

  • S (masa poniżej 53 g),

  • M (masa 53–63 g),

  • L (masa 63–73 g),

  • XL (masa powyżej 73 g).

Najczęściej możesz kupić jaja w rozmiarze M oraz L. Waga żółtka w pierwszym przypadku wynosi około 16 g, natomiast w drugim – około 20 g.Ile kalorii ma żółtko? Ta wiedza będzie Ci potrzebna, jeśli dbasz o dietę i przywiązujesz dużą wagę do tego, jaką wartość energetyczną mają poszczególne produkty spożywcze. W tym przypadku również wiele zależy od wielkości jaja. Kaloryczność surowego żółtka wynosi jednak najczęściej między 55 a 64 kcal.

Co zawiera żółtko?

W jajkach znajduje się szereg substancji odżywczych. Z tego względu są one sycące i stanowią dobre uzupełnienie diety. Ile białka ma jajko? W produkcie średniej wielkości jest to aż 7 g. Samo żółtko zawiera go mniej – około 2,7 g. Oprócz tego jest ono źródłem tłuszczu (4,5 g). Co ważne, przeważają w nim nasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6. Mają one dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu.Tłuszcze w żółtku zawierają wiele składników, które mają bardzo dobry wpływ na Twój organizm. Co znajduje się w żółtku, że jest ono tak zdrowe? Najważniejszymi substancjami są: lecytyna, luteina, cholina, zeaksantyna oraz immunoglobuliny.Surowe żółtko ma niewielką zawartość węglowodanów (około 0,61 g). Znajduje się w nim za to sporo cholesterolu – aż 184 mg. Z tego względu częste jedzenie jajek przez wiele lat budziło kontrowersje. Okazuje się jednak, że ich spożywanie wcale nie musi nieść za sobą negatywnych konsekwencji. Nie ma więc powodu, abyś się ich wystrzegał, o ile zachowujesz zdrową dietę i łączysz je ze zdrowymi produktami.Kolejny ważny składnik jajka to witaminy. Dobrze wspomagają one Twoje zdrowie. Żółtko zawiera przede wszystkim witaminy D, E i K, a także nieco witamin z grupy B. Oprócz tego jest źródłem minerałów, takich jak: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, sód i cynk.

Żółtko – jak jego składniki odżywcze wpływają na zdrowie?

Wiesz już, co zawiera kurze żółtko. Jak jednak jego składniki wpływają na zdrowie? Spożywając żółtko, możesz:

  • zadbać o wzrok i zmniejszyć ryzyko jego pogorszenia,

  • poprawić pamięć,

  • ograniczyć ryzyko wystąpienia zaburzeń żołądkowo-jelitowych,

  • wzmocnić układ odpornościowy,

  • zadbać o rozwój centralnego układu nerwowego dziecka, które karmisz piersią,

  • pozytywnie wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi.

Oczywiście żółtko nie sprawi, że potencjalne problemy zdrowotne przestaną Cię dotyczyć. Mimo to jego jedzenie ma na pewno korzystny wpływ na stan Twojego organizmu. Włącz je więc do diety swojej i swoich bliskich, w tym dzieci, nawet tych małych. Jajka można podawać maluchom już od 6. miesiąca życia.Pamiętaj, że mimo że jajko i samo żółtko są smaczne i zdrowe, nie każdy może je jeść. Czasami wykazują one właściwości alergizujące. Uczulenie na te produkty nie jest na szczęście częste. Jeśli jednak Cię spotkało, musisz zrezygnować z jego spożywania, również wtedy, gdy są jedynie składnikiem jakiejś potrawy. W takim przypadku możesz zastosować sprawdzone sposoby na to, czym zastąpić jajko w wypiekach i innych daniach.

Od czego zależy kolor żółtka w jajku?

Jeśli regularnie kupujesz jajka, być może zwróciłeś uwagę na kolor ich żółtek. Za ich barwę odpowiadają tzw. ksantofile, czyli substancje, które pełnią funkcję barwników. Bez względu na to, jaki odcień ma żółtko, zawiera ono wszystkie cenne substancje, których potrzebujesz.W praktyce kolor żółtka w jajku zależy głównie od tego, czym były karmione kury. Jeśli jest jasnożółte, pasza bazowała najpewniej na jęczmieniu albo pszenicy. Nieco bardziej intensywna barwa wynika z karmienia kur kukurydzą. Z kolei pomarańczowy kolor żółtka może być spowodowany stosowaniem karmy z dodatkiem ekstraktu z nagietka.

Czy picie surowego żółtka jest zdrowe?

Jajka poddaje się zazwyczaj obróbce termicznej – zarówno gdy są osobnym daniem, jak i gdy stanowią składniki jakiejś potrawy. Możesz jednak także pić surowe żółtko, dodając je np. do owocowych koktajli. Podejdź do tego z pewną dozą ostrożności. Choć przypadki salmonelli są niezwykle rzadkie, wciąż się zdarzają. Aby uniknąć zatrucia, kupuj produkty tylko ze sprawdzonego źródła. Pamiętaj także, że to, że surowe żółtko zawiera więcej substancji odżywczych, to mit. Nawet gdy poddasz jajko obróbce termicznej, zachowa ono większość cennych składników.

Źródła
  1. Opracowanie Departamentu Inspekcji Handlowej UOKiK, Informacja z kontroli jakości i prawidłowości oznakowania jaj kurzych, Warszawa 2015.
  2. J. Kijowski, G. Leśnierowski, R. Cegielska-Radziejewska, Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 5 (90), 2013.
Author Marta Wielgosz picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-dyniowa-z-jakimi-dodatkami-ja-podawac
Odżywianie
2 min.
Zupa dyniowa - z jakimi dodatkami ją podawać?
27.07.2021
nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ile-bialka-ma-jajko-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Czy jajka zawierają dużą ilość białka?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.