account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Czy tartrazyna to szkodliwy barwnik?

Sylwia Brodniewska 25.05.2022Aktualizacja: 29.09.2022

Dodawanie konserwantów, barwników i ulepszaczy do produktów spożywczych ma poprawić ich smak, wygląd i zapach. Tartrazyna jest barwnikiem, który nadaje żółtego odcienia, jednakże jest jednym z silniejszych alergenów pokarmowych. Na jej spożycie powinny uważać osoby cierpiące na astmę czy uczulone na kwas acetylosalicylowy. Nie powinny jej spożywać także dzieci, ponieważ może wywoływać objawy podobne do ADHD.


tartrazyna-e102-co-to-jest-czy-jest-szkodliwa
pixabay

Polecane

woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
Odżywianie
1 min.
Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
21.01.2022
miod-z-kwiatow-czarnego-bzu-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
1 min.
Co leczy miód z kwiatów czarnego bzu i jak go zrobić samodzielnie?
14.05.2021
Spis treści
  1. Co to jest tartrazyna?
  2. Gdzie występuje tartrazyna?
  3. Czy tartrazyna jest szkodliwa?

Co to jest tartrazyna?

Tartrazyna jest syntetycznym barwnikiem, który jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym, ale także dodaje się go do kosmetyków i leków i suplementów diety. Bardziej popularną nazwą jest żółcień spożywcza. Została dopuszczona do stosowania pod numerem E102. 

Tartrazyna to barwnik o żółtym odcieniu, który jest stosowany także w branży tekstylnej i drukarskiej. W zależności od stężenia może barwić na żółto lub pomarańczowo. Czasem może być łączona z niebieskimi barwnikami w celu uzyskania zieleni. Jest dobrze rozpuszczalna w wodzie i glicerolu. Jest dostępna w formie proszku lub granulatu, który łączy się z innymi składnikami podczas produkcji. Jeśli masz zdrowe jelita, tartrazyna jest dobrze metabolizowana w przewodzie pokarmowym. 

Gdzie występuje tartrazyna?

W przemyśle spożywczym tartrazyna jest wykorzystywana w wyrobach cukierniczych, makaronach, słodyczach czy produktach przeznaczonych dla sportowców. Najczęściej można ją znaleźć w produktach w kolorze żółtym, czyli takim, które są o smakach bananowym, cytrynowym, pomarańczowym czy melonowym. Tartrazyna jest obecna w chipsach, żółtych sosach, musztardzie, a także może być dodawana do barwienia alkoholi. 

Tartrazynę można znaleźć w produktach kosmetycznych. W kosmetykach pielęgnacyjnych można ją znaleźć w mydle, szamponach do włosów, płynach do kąpieli czy balsamach do ciała. Może stanowić także jeden ze składników kosmetyków do makijażu, jak szminki, pudry, cienie do powiek czy podkłady. Może być także dodawana do past do zębów, perfum, żeli antybakteryjnych. Najczęściej można ją znaleźć w kosmetykach w zielonym kolorze. Tartrazyna może być dodawana do tatuaży wykonywanych z henny, która po kilku dniach samodzielnie schodzi ze skóry. W przypadku alergii na ten barwnik mogą pozostać trwałe blizny spowodowane reakcją na ten alergen pokarmowy

W przemyśle farmaceutycznym barwnik E102 można znaleźć w suplementach diety, głównie przeznaczonych dla sportowców. Jest stosowana do barwienia syropów, a także dodawana do produkcji otoczek na leki, kapsułek i balsamów. Często występuje w lekach na przeziębienie i grypę, dostępnych w formie tabletek czy rozpuszczanych w wodzie. 

Barwnik jest również wykorzystywany do produkcji tkanin w kolorze żółtym lub pomarańczowym. Najczęściej wykorzystuje się do barwienia jedwabiu i wełny. W branży poligraficznej również jest chętnie wykorzystywany, ponieważ po zmieszaniu z kwasem borowym ma właściwości fosforescencyjne, czyli świeci własnym światłem, jeśli uprzednio zostanie odpowiednio naświetlona z zewnętrznych źródeł.

Czy tartrazyna jest szkodliwa?

Tartrazyna, jak wiele dodatków do żywności może powodować pojawienie się reakcji alergicznych, jak pokrzywka, duszności, wyprysk czy nietolerancje pokarmowe. Jeśli nie możesz spożywać aspiryny możliwe, że tartrazyna również będzie wywoływać u Ciebie podobne reakcje. Może również wywołać ataki astmy, które stanowią niebezpieczeństwo dla ludzkiego organizmu. 

Po spożyciu tartrazyny mogą wystąpić reakcje jak:

  • zaczerwienienie skóry,

  • obrzęk warg i języka,

  • łuszczenie i zapalenie skóry,

  • katar sienny,

  • trudności z oddychaniem.

Objawy niekoniecznie występują od razu po spożyciu produktu z barwnikiem. Mogą pojawić się nawet po upływie 12-14 godzin od spożycia lub ekspozycji na niego. Od kilku lat producenci mają obowiązek informowania o zawartości tartrazyny w danym produkcie. W przypadku produktów, które mogą być spożywane przez dzieci, musi pojawić się informacja - “E102 może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”.

Warto również wiedzieć, że tartrazyna może powodować niepokój i nadpobudliwość u dzieci. Mogą mieć problem ze skupieniem uwagi, uspokojeniem się i przebywaniem w jednym miejscu. Tartrazyna spożywana przez dzieci może powodować objawy podobne do ADHD, powodować bezsenność i problemy z uczeniem się. 

Źródła
  1. J. Gajda-Wyrębek, J. Jarecka, K. Kuźma, M. Beresińska, Zawartość barwników mających szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci w wybranych środkach spożywczych, Czasopismo Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, nr 44 2011.
  2. Z. Sarbak i inni, Chemia w kosmetyce i kosmetologii, Wydawnictwo MedPharm Polska, Wrocław 2018.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.