sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
pixabay.com

Jakie lekkostrawne produkty można jeść na śniadanie?

Wbrew pozorom lekkostrawne śniadanie to nie mały posiłek. Oczywiście należy w jego ramach zjeść tyle, by czuć sytość, ale jednocześnie uniknąć uczucia przepełnienia. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, by na śniadanie nie jeść zbyt mało - w przeciwnym razie bardzo szybko po tym posiłku odczujesz głód, a to zwiększa ryzyko niezdrowego podjadania i sięgania po niewłaściwe przekąski. Każdy człowiek cechuje się innym zapotrzebowaniem kalorycznym, ale 2-3 kromki pieczywa z lekkostrawnymi dodatkami lub kilka łyżek płatków (takich jak owsiane czy jaglane) na mleku albo na jogurcie ze wkrojonymi owocami - to minimum dla każdego z nas, niezależnie od płci i wieku.Produkty lekkostrawne, jakie warto uwzględnić w delikatnym dla układu pokarmowego posiłku, to przede wszystkim:

  • pieczywo pszenne lub graham (jeśli jest dobrze tolerowane), kukurydziane, ryżowe lub inne z mocno oczyszczonej mąki,

  • niskotłuszczowy nabiał (np. mleko, jogurt naturalny, kefir, twaróg, twarożek, serek homogenizowany),

  • owoce (najlepiej bez skórki, podgotowane, przetarte, w formie soku) - banan, jabłko, brzoskwinia, morela, mango, arbuz, w mniejszych ilościach maliny, truskawki, jagody, porzeczki,

  • warzywa (podobne jak owoce bez skórki lub podgotowane) - marchew, dynia, pomidor, burak, kabaczek (cukinia), młody groszek zielony, młoda fasolka szparagowa, szpinak, jarmuż, sałata, cykoria,

  • jaja - na miękko, jajecznica, omlet na parze lub delikatnie ścięty na maśle,

  • mięsa i ryby - chude, bez skóry - najlepiej drób, wołowina, cielęcina, królik, dorsz, mintaj, tuńczyk, sola, pstrąg, leszcz, tłuste ryby (jak np. łosoś) w ograniczonej ilości.

Polecamy

dlaczego-sniadanie-jest-wazne-i-nie-powinno-sie-go-pomijac
Odżywianie
1 min.

Dlaczego śniadanie jest ważne i nie powinno się go pomijać?

Od dziecka słyszymy, że śniadanie to kluczowy posiłek w ciągu dnia, którego nie powinno się pomijać. To jedna z zasad zdrowego odżywiania, o której najczęściej mówią nasze mamy i babcie, dietetycy i lekarze. Jednak czy zastanawiałeś się, dlaczego właściwie tak jest? Jeśli nie, przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, dlaczego śniadanie jest aż tak ważne.

Redakcja30.08.2021

Śniadanie lekkostrawne dla dziecka i dla dorosłego - techniki kulinarne

Dieta odciążająca układ pokarmowy to nie tylko właściwy dobór produktów spożywczych, ale przede wszystkim odpowiednie sposoby przyrządzania ich. Należy w niej bezwzględnie zrezygnować z metod obróbki pokarmów, typu smażenie, obsmażanie, wędzenie czy duszenie z dodatkiem tłuszczu. Dozwolone są takie techniki kulinarne, jak:

  • gotowanie (w wodzie, na parze),

  • pieczenie (w folii, bez tłuszczu, w naczyniu pod przykryciem, w pergaminie),

  • zagęszczanie mlekiem, żółtkiem, zawiesiną mąki w wodzie, namoczoną w wodzie lub w mleku bułką, białkami jaj,

  • dodawanie tłuszczu do potrawy na surowo (bez rozgrzewania tłuszczu do wysokiej temperatury).

jak-przygotowac-lekkostrawny-posilek

Co można zjeść na lekkostrawne śniadanie? Przepisy od dietetyka

  • Lekki bananowy koktajl na śniadanie: do misy blendera włóż 1 banana, 1 łyżkę dowolnego rodzaju orzechów, 3 łyżki płatków owsianych, dodaj szklankę mleka i całość zmiksuj na jednolity koktajl.

  • Owsianka z duszonym jabłkiem, cynamonem i mielonymi orzechami: do rondelka wlej szklankę mleka, dodaj 4-6 łyżek płatków owsianych i postaw na małym ogniu. Po chwili dodaj starte na tarce jabłko (może być ze skórką lub bez), posyp płaską łyżeczką cynamonu i łyżką zmielonych orzechów dowolnego rodzaju. Gotuj do momentu, aż płatki wchłoną większość mleka i napęcznieją, a jabłko stanie się miękkie.

  • Omlet na parze z surówką z marchewki: rozmieszaj 2-3 jaja kurze (całe) z odrobiną soli i majerankiem, przygotuj omlet w parowarze lub na specjalnej nakładce na garnek. W międzyczasie zetrzyj na tarce obraną ze skóry marchewkę, wymieszaj ją z odrobiną soli i łyżką jogurtu naturalnego, surówkę podawaj z omletem i opcjonalnie z kromką pszennego pieczywa.

  • Kanapki z pieczywa pszennego z warzywnym twarożkiem: przygotuj 2-3 kromki pieczywa, 2 łyżeczki masła, pół kostki twarogu półtłustego. Obierz 1 pomidora ze skórki i posiekaj 1-2 łyżki natki pietruszki. Twaróg wymieszaj z warzywami, pieczywo posmaruj masłem i podawaj z pastą z twarogu.

  • Grahamka z pastą z awokado i tuńczyka: przygotuj ½ awokado, 2-3 łyżki tuńczyka w sosie własnym (z puszki), łyżkę posiekanej natki pietruszki i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki wygnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę, opcjonalnie dopraw odrobiną soli i ziół. Podawaj z przekrojoną na pół bułką grahamką.

  • Jaglany koktajl z kefirem i truskawkami: do misy blendera dodaj opakowanie kefiru naturalnego, 2-3 garści truskawek (mogą być mrożone), 1 łyżkę masła orzechowego (lub dowolnego rodzaju orzechów) oraz 2-3 łyżki płatków jaglanych. Całość zmiksuj na jednolity koktajl.

  • Jajecznica na maśle z pomidorami i pieczywem: przygotuj lekko ściętą jajecznicę z 2-3 jaj kurzych (całych) na łyżeczce masła. W trakcie ścinania jaj dodaj do jajecznicy kawałki obranego ze skóry pomidora. Całość podawaj z 1-2 kromkami pieczywa pszennego, posmarowanymi cienko masłem.

Jak widzisz, lekkostrawne śniadanie nie jest trudne w wykonaniu, ani też nie musi być monotonne. Można przygotowywać je na słodko lub na wytrawnie, z pieczywem lub bez. Na lekkostrawnej diecie nie musisz też rezygnować z ulubionych warzyw czy owoców, grunt to ich wstępne przygotowanie i obróbka taka, która zmniejszy w nich zawartość błonnika. To on bowiem sprawia, że niektóre produkty spożywcze nie nadają się do wykorzystania na surowo w lekkostrawnych posiłkach. Zainspiruj się wyżej opisanymi przepisami na lekkostrawne śniadania, a szybko odczujesz ulgę w takich dolegliwościach, jak bóle żołądka, wzdęcia, kłucie w jelitach, przelewanie w układzie trawiennym, zgaga czy nawet zespół jelita drażliwego.

Źródła
  1. A. Jefferson, Diet and digestive health, „Primary Health Care” 2005, 15, s. 29-33.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się

Najchętniej czytane

sniadania-do-pracy-zdrowe-lekkie-co-przygotowac
Odżywianie
2 min.
Śniadania do pracy - zdrowe, lekkie. Co przygotować?
27.07.2021
ciasto-marchewkowe-fit-sprawdzony-przepis
Odżywianie
2 min.
Ciasto marchewkowe fit - sprawdzony przepis
27.07.2021
przepis-na-domowe-batony-energetyczne
Odżywianie
3 min.
Domowe batony energetyczne – poznaj ciekawe przepisy
19.05.2021
jak-jesc-tofu-jak-mozna-je-przyrzadzic
Odżywianie
2 min.
Jak jeść tofu? Jak można je przyrządzić?
31.10.2021
Popularne w kategorii Odżywianie

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.