account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Co leczy miód z kwiatów czarnego bzu i jak go zrobić samodzielnie?

Ewa Żuchowska14.05.2021Aktualizacja: 07.10.2022

Czarny bez jest rośliną głęboko rozprzestrzenioną w Europie. W Polsce to jeden z elementów krajobrazu, ponieważ możemy się na niego natknąć na każdym kroku. To wysoki krzew o dość dużych liściach i charakterystycznych białych, zebranych w baldachogrona kwiatach. Ma także owoce, które działają leczniczo. Jednak jego największą zaletę stanowi możliwość przygotowania produktu pszczelego z konkretnych części krzewu. Mamy tu na myśli miód z kwiatów bzu czarnego – niezastąpiony w leczeniu infekcji i nie tylko.


Miód z bzu czarnego bardzo trudno dostać w ogólnej sprzedaży, ale to nic straconego. Przy odrobinie chęci przygotujemy go samodzielnie. Wystarczy zebrać nieco kwiatów, zalać je innym miodem i odstawić na tydzień do przemacerowania. Na powstanie miodu z kwiatów z czarnego bzu jest jeszcze inny sposób. Podpowiemy ci, jaki i do czego możesz wykorzystać ten produkt.

miod-z-kwiatow-czarnego-bzu-wlasciwosci-zdrowotne
pexels.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
Odżywianie
1 min.
Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
21.01.2022
jaki-kefir-jest-najzdrowszy-i-kiedy-powinno-sie-go-pic
Odżywianie
1 min.
Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
25.05.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Spis treści
  1. Czarny bez – co to za roślina?
  2. Miód – czarny bez i jego cenne właściwości
  3. Miód z czarnego bzu – przepis

Czarny bez – co to za roślina?

Bez czarny (łac. Sambucus nigra L.) jest krzewem przynależącym do rodziny piżmaczkowatych, choć wiele osób kojarzy go raczej z rodziną bzową. W Polsce rośnie masowo. Można go spotkać w parkach, na ulicach i skwerach oraz na poboczach dróg. Jest mocno rozpowszechniony w Europie, jednak sam w sobie i bez obróbki może być trucizną dla ludzi i zwierząt domowych. Mimo tego cieszy się niezwykłą popularnością, ponieważ jego owoce i kwiaty mają właściwości lecznicze. Można z nich przyrządzić smaczne nalewki, syropy oraz miód. Są one niezastąpione, jeśli chodzi o leczenie przeziębień i innych infekcji dróg oddechowych. Podobne działanie wykazuje miód malinowy. Właściwości tego produktu wykorzystuje się także w innych celach.

Czarny bez od lat wiedzie prym w medycynie. Jego cenne właściwości znano już w medycynie ludowej. Działanie zawdzięcza zawartym w jego składzie związkom. W owocach czarnego bzu jest wysoki poziom witamin C i A oraz pektyn, glikozydów i rutyny. Kwiaty z kolei to sole mineralne, kwasy fenolowe, garbniki oraz terpeny. Z powodu składu jest on wykorzystywany nie tylko celem leczenia przeziębień, lecz także przy innych dolegliwościach. Znakomicie wspomaga układ immunologiczny, uszczelnia naczynia krwionośne, wzmacnia błony śluzowe. Jest skuteczny, gdy musisz oczyścić oskrzela, zbić gorączkę lub wypocić infekcję. Co ciekawe, kwiaty czarnego bzu działają przeczyszczająco i przede wszystkim moczopędnie. Jeśli chodzi o funkcjonowanie układu moczowego, wspomaga go tak samo, jak znany wszystkim miód akacjowy. Właściwości tego produktu, podobnie jak bzu, wykorzystuje się także w leczeniu uporczywego kaszlu.

Miód – czarny bez i jego cenne właściwości

Miód z czarnego bzu jest towarem deficytowym. Mimo ogólnej dostępności tego krzewu ciężko dostać ten produkt na rynku, a wręcz jest to niemożliwe. Przyczyną takiego stanu jest fakt, iż mało drzew rośnie obok siebie, ich kwiatów zaś nie jest na tyle dużo, aby można było stworzyć konkretną odmianę miodu i uruchomić masową produkcję. Jednak nic straconego. Jeśli chcesz przekonać się, jak działa i smakuje miód z kwiatów czarnego bzu, możesz przygotować go samodzielnie. Podpowiemy ci, jak to zrobić, podając gotowy przepis.

Miód z czarnego bzu różni się trochę od innych miodów. W porównaniu z aromatycznymi produktami pszczelimi nie ma intensywnego, a jedynie delikatny zapach. Jego barwę śmiało można nazwać bursztynową. Smak tego miodu jest lekko kwaskowy, ale nie przytłacza. To sprawdzony preparat na ból gardła, kaszel oraz świsty w drogach oddechowych. Można go też dodawać do pokarmów. Dobrze smakuje, jeśli dodamy go do sałatki, jogurtu lub owsianki

Miód z czarnego bzu – przepis

Z racji tego, że miód z kwiatów czarnego bzu jest praktycznie nieosiągalny, trzeba sięgnąć po przepis, aby móc przygotować go samodzielnie. Do tego procesu niezbędnych jest kilka kluczowych składników. A dokładnie:

  • około 20 kwiatostanów czarnego bzu nazywanych baldachami lub baldachogronami,

  • minimum 1,5 szklanki miodu o delikatnej nucie.

Miód można zastąpić cukrem (w ilości około ¾ kilograma) na pół litra wody. Do smaku dodaje się wtedy olejki eteryczne, sok z cytryny lub inne komponenty zapachowe i smakowe. Jednak najzdrowszy miód z czarnego bzu powstaje na naturalnym produkcie pszczelim.

Sposób przygotowania:Zebrane kwiaty bzu czarnego trzeba rozłożyć w suchym i zacienionym miejscu. Nie powinno się ich myć, ponieważ stracą cenne właściwości odżywcze. Jednak trzeba się pozbyć z nich niechcianego robactwa. Powinny leżeć około dwóch godzin, zanim będą zdatne do użytku. Po upływie tego czasu oddziel kwiaty od łodyg i przełóż do słoika lub innego naczynia. Zalej wybranym miodem. Mieszanka musi się przemacerować, dlatego powinna stać około tygodnia. Dobrze jest, aby codziennie nią potrząsać. Słoik umieść w papierowej torbie, żeby nie dostawało się do niego światło. Po tygodniu, jeśli przechodzisz cały roztwór, będziesz mógł się cieszyć smacznym miodem. Taki sam proces powstawania jest w przypadku wody, ale ją i cukier trzeba najpierw zagotować.

Źródła
  1. B. Waszkiewicz–Robak, E. Biller, Właściwości prozdrowotne czarnego bzu, [w]: „Probl Hig Epidemiol” 2018, 99(3): 217–224.
Author Ewa Żuchowska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.