account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Jakie wartości odżywcze ma słonecznik? Właściwości lecznicze niezwykłego kwiatu

Ewa Żuchowska19.05.2021Aktualizacja: 09.08.2021

Słonecznik to roślina, która może zachwycić wyglądem. Mało kto jednak wie, że jest on źródłem cennych związków odżywczych, w szczególności witamin i fitosteroli, które są obecne w pestkach. Właściwości słonecznika są cenione od lat. Jest też wiele pomysłów na jego wykorzystanie do leczenia rozmaitych chorób.


Wartości odżywcze słonecznika decydują o jego przydatności pod kątem zdrowia. Poszczególne części rośliny obniżają poziom cholesterolu, chronią przed nowotworami oraz chorobami serca. W medycynie wykorzystuje się nasiona lub pestki słonecznika, które są zresztą znane także w przemyśle spożywczym.

slonecznik-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne
pexels.com

Polecane

ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Spis treści
  1. Pochodzenie słonecznika
  2. Słonecznik – wartości odżywcze niezwykłej rośliny
  3. Jakie właściwości ma łuskany słonecznik lub jego nasiona?

Pochodzenie słonecznika

Słonecznik jest rośliną należącą do gatunku astrowatych. Osiąga kilkadziesiąt centymetrów wysokości, a wzrok przyciągają jego duże, żółte kwiaty. Ma ponad 70 różnych odmian, które nie zawsze są wyłącznie ozdobą ogrodów. Niektóre mają nawet działanie lecznicze. Zresztą w medycynie wykorzystuje się zarówno ziarna (nasiona), jak i pestki tej cudownej rośliny. Słonecznik to bylina jednoroczna, dlatego, jeśli chcesz, aby przyniósł ci plony, musisz o niego odpowiednio dbać.

Uprawa słonecznika nie jest bardzo skomplikowana. Lubi on słońce, nie znosi natomiast wiatru. Zawsze kieruje swoje kwiaty, w których obecne są światłoczułe receptory, w stronę promieni, dlatego nazywa się go rośliną zmierzającą w stronę słońca.

Słonecznik – wartości odżywcze niezwykłej rośliny

Jak już wiesz, wartości odżywcze słonecznika wpływają na to, że ta piękna roślina jest nie tylko ozdobą ogrodów. Wiele cennych związków jest w nasionach. W pestkach jest natomiast największa zawartość fitosteroli, które mają działanie lecznicze. Głównym ich zadaniem jest ochrona układu krwionośnego człowieka i zahamowanie rozwoju zmian miażdżycowych. Obniżają one też cholesterol, który odkłada się w postaci złogów w naczyniach krwionośnych. Całkowite zamknięcie światła naczynia to jedna z przyczyn udarów, zatorów i innych poważnych problemów ze zdrowiem. Właściwości lecznicze pestek słonecznika są zatem nieocenione, ale nie powinieneś spożywać ich w nadmiarze, mają bowiem dużo tłuszczu i są bardzo kaloryczne.

Podobnie jest, jeśli chodzi o nasiona słonecznika. Wartość odżywczą mają tu głównie witaminy, aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W ziarnach słonecznika znajdziesz też ważne dla człowieka pierwiastki – żelazo, cynk, potas oraz wapń. Każdy z nich jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Niedobór cynku powoduje anemię i predysponuje do powstawania zmian skórnych. Osłabia także nasz system immunologiczny. Anemię możemy mieć także z powodu niedostatecznego poziomu żelaza. Potas z kolei jest odpowiedzialny za kondycję organizmu. Jego niedobór przypłacimy zmęczeniem, rozdrażnieniem i obniżonym nastrojem. Brak wapnia powoduje kruchość układu kostnego oraz słabość mięśniowego. Jak widać, są one niezbędne do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Skład słonecznika jest podobny do tego, jaki ma cukinia. Właściwości zdrowotne obie rośliny mają również zbliżone.

Jakie właściwości ma łuskany słonecznik lub jego nasiona?

Wbrew pozorom słonecznik to nie tylko roślina ozdobna. Zawarte w nim składniki wykazują działanie terapeutyczne, dlatego roślinę spożywa się lub używa do przyrządzania smacznych potraw. Pestki oraz nasiona słonecznika można dodawać do jogurtów, owsianek, dań obiadowych oraz deserów. Spożywany regularnie, będzie działał:

  • na obniżenie cholesterolu we krwi – zawdzięcza to wspomnianym wyżej fitosterolom, które dbają, aby w naszych naczyniach krwionośnych nie dochodziło do powstawania złogów;

  • pomocniczo w leczeniu i profilaktyce niedokrwistości – dokucza ona szczególnie kobietom w ciąży;

  • hamująco na procesy starzenia się organizmu – w końcu nasiona słonecznika to bogactwo antyoksydantów, które zmniejszają szkodliwe działanie wolnych rodników;

  • jako ochrona przed potencjalnymi procesami nowotworowymi – jest to zasługa kwasu linolowego. Wykazuje on wysoką skuteczność, jeśli chodzi o leczenie nowotworów piersi, płuc oraz jelita grubego. Może być stosowany także w terapii raka prostaty;

  • na potencję – w nasionach słonecznika jest dużo witaminy E. Nazywa się ją witaminą płodności. Brak witaminy E w diecie sprzyja pogorszeniu się jakości plemników. W tej kwestii słonecznik ma podobne działanie jak dynia. Właściwości jej pestek są takie same.

Spożywanie słonecznika może mieć duże znaczenie dla naszego zdrowia. Powinniśmy jednak pamiętać, aby zachować umiar, włączając go do diety.

Źródła
  1. I. Mystkowska, K. Zarzecka, M. Gugała, A. Baranowska, Właściwości probiotyczne i farmakologiczne słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.), „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2015, nr 96, s. 64–66.
Author Ewa Żuchowska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

niedobor-bialych-krwinek-co-jesc-co-wlaczyc-do-diety
Odżywianie
2 min.
Niedobór białych krwinek - co jeść? Co włączyć do diety?
28.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
sok-z-czerwonej-porzeczki-jak-go-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki, by zachować cenne właściwości owocu?
27.05.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.