account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Jaki wpływ na zdrowie ma syrop glukozowo-fruktozowy? W jakich produktach występuje?

Sylwia Brodniewska 27.05.2022Aktualizacja: 28.02.2024

Nadmierne spożywanie cukru i innych substancji słodzących prowadzi do wystąpienia wielu dolegliwości i chorób, w tym otyłości, insulinooporności czy cukrzycy. Syrop glukozowo-fruktozowy często jest stosowany w przemyśle spożywczym jako substancja słodząca. Nie zawiera żadnych wartości odżywczych, a nadaje jedynie mocniejszy aromat i smak produktom.


syrop-glukozowo-fruktozowy-wplyw-na-zdrowie-wystepowanie
pexels

Polecane

bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
Odżywianie
1 min.
Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
21.01.2022
jaki-kefir-jest-najzdrowszy-i-kiedy-powinno-sie-go-pic
Odżywianie
1 min.
Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
25.05.2022
Spis treści
  1. Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy?
  2. Gdzie występuje syrop glukozowo-fruktozowy?
  3. Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy?

Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy stosowany jest jako zamiennik tradycyjnego cukru. Produkuje się go ze skrobi kukurydzianej, która podlega procesom chemicznym. Jest dodawany do wielu produktów spożywczych, aby nadać im słodycz, ale również jako dodatek, który powoduje, że produkt staje się smaczniejszy, bardziej aromatyczny i o lepszej konsystencji. 

Syrop glukozowo-fruktozowy składa się z glukozy i fruktozy, nie ma żadnych wartościowych właściwości odżywczych i stanowi źródło pustych kalorii, które w nadmiarze mogą przyczyniać się do przybierania na wadze. Słodzik ten, o niewielkiej lepkości i w płynnej postaci, ma przezroczystą barwę. Jego produkcja jest jedną z tańszych w porównaniu do innych substancji słodzących, dlatego cieszy się dużym zainteresowaniem wśród producentów żywności. 

Gdzie występuje syrop glukozowo-fruktozowy?

Z roku na rok wzrasta spożycie produktów z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, który znajduje się m.in. w:

  • gazowanych i niegazowanych napojach,

  • dżemach, konfiturach, marmoladach,

  • sokach owocowych,

  • lodach i produktach mlecznych, np.jogurtach,

  • słodyczach,

  • gotowych sosach,

  • kandyzowanych owocach.

Syrop glukozowo-fruktozowy jest tak samo słodki jak zwykły biały cukier, jednak jest inaczej metabolizowany w organizmie. Podczas spożywania go bardziej jest obciążana wątroba, co przy jego nadmiarze może prowadzić do stłuszczenia wątroby. W poważniejszych sytuacjach może rozwinąć się marskość tego narządu lub nowotwór. 

Istnieje wiele produktów, których pewnie nie podejrzewasz o zawartość tego dodatku do żywności. Należą do nich: keczup, musztarda, mięso mielone, piwo, gotowe zalewy do konserwowanych warzyw. Ciężko całkowicie wyeliminować produkty z syropem glukozowo-fruktozowym, ale można ograniczyć ich spożycie. Zamiast po słodzone, gazowane napoje, możesz sięgnąć po wodę, gotowe owocowe jogurty stworzyć samodzielnie w domu poprzez dodanie ulubionych owoców do jogurtu naturalnego. Możesz także unikać częstego spożywania żywności typu fast food, a zwykły cukier zamienić na ksylitol lub stewię. 

Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy?

Nadmiar syropu glukozowo-fruktozowego może skutkować otyłością, insulinoopornością, cukrzycą typu II, dną moczanową, hipercholesterolemią, chorobami układu sercowo-krążeniowego. Wiele osób nie czyta etykiet, przez co spożywają zbyt duże ilości tego słodzika. Dobowa dawka wynosi ok. jednej szklanki soku owocowego. Niestety rzadko zdarza się, że poza nią nie spożyjesz produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy. 

Dieta bogata w duże ilości tego syropu  może obniżać odporność organizmu i sprawiać, że będzie on bardziej podatny na występowanie infekcji i chorób. Produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy upośledzają także wchłanianie wielu cennych witamin i minerałów, co może prowadzić do anemii oraz osłabienia kości i zębów. 

Dzieci spożywające duże ilości cukru lub słodzików często cierpią na bezsenność, nadpobudliwość, czy mają problemy z koncentracją i nauką. Nie zaleca się, aby najmłodsi sięgali po słodkie produkty. W szczególności największym zagrożeniem są słodkie napoje. Dzieciom najlepiej podawać wodę niegazowaną, bez dodatku syropów lub słabe herbatki. 

Nadmierne spożywanie produktów bogatych w słodziki może wywołać szereg dolegliwości, takich jak: spadek nastroju, przygnębienie, psychiczne zmęczenie, ból brzucha, nerwowość, nudności, stany lękowe czy trudności w zasypianiu. Jeśli zauważysz u siebie pierwsze objawy nadmiernego spożycia produktów słodzonych tego typu syropem, ogranicz ich ilość lub wyeliminuj ze swojej diety, ponieważ mogą one prowadzić do pojawienia się wielu groźnych chorób.

Ważne jest, aby zadbać o swoją dietę. Powinna być ona bogata w świeże warzywa i owoce, chude mięso, ryby i owoce morze, a także odpowiednią ilość napojów. Najlepiej sięgać po wodę niegazowaną lub ziołowe herbatki. W ciągu doby powinno się wypijać ok. 2–2,5 litra płynów, najlepiej przez cały dzień, małymi łykami. Aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie, należy również wprowadzić umiarkowaną aktywność fizyczną do swoje codzienności.

Źródła
  1. A. Koszowska i inni, Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi, Czasopismo Nowa Medycyna, Katowice 2014, 1, s. 36-41.
  2. M. Carmel, Jak zerwać z cukrem?, tłum. A. Walulik, Grupa Wydawnicza Foksal, Warszawa 2020.
  3. B. Fife, Gorzka prawda o słodzikach: naukowe fakty kontra słodkie kłamstwa, tłum. K. Liszyk, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.