account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Stewia – czy to dobry zamiennik cukru?

Julia Osiecka19.05.2021Aktualizacja: 29.09.2022

Osoby przechodzące na dietę, zarówno redukcyjną, jak i tę mającą na celu rozpoczęcie zdrowego odżywiania się, często zastanawiają się nad obecnością cukru w codziennym jadłospisie. Oczywiste jest, iż najbardziej popularny, biały, ale także brązowy, cukier nie należy do składników, które powinny często pojawiać się w jadłospisie. Jeśli jednak należysz do osób, które nie potrafią wyobrazić sobie dnia bez posłodzonej kawy lub słodyczy, warto zapoznać się z oferowanymi na rynku zamiennikami cukru. Przeczytaj artykuł i poznaj wszystkie niezbędne informacje o stewii.


slodzik-stevia-w-proszku-w-plynie-czy-jest-zdrowy
pixabay.com

Polecane

bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
Odżywianie
1 min.
Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
21.01.2022
jaki-kefir-jest-najzdrowszy-i-kiedy-powinno-sie-go-pic
Odżywianie
1 min.
Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
25.05.2022
platki-kukurydziane-czy-sa-zdrowe-ile-maja-kalorii
Odżywianie
1 min.
Czym wyróżniają się płatki kukurydziane? Skład i właściwości produktu
19.05.2021
Spis treści
  1. Stewia – co to takiego?
  2. W jakiej formie występuje stewia?
  3. Na co należy uważać, spożywając stewię?

Stewia – co to takiego?

Stewia to roślina pochodząca z tropikalnych regionów Ameryki Południowej. Obecnie jednak głównym miejscem jej produkcji stały się Chiny, Japonia, a także Izrael. Jedną z jej najistotniejszych cech charakterystycznych jest wysoki poziom słodyczy. Wiele specjalistycznych badań wykazuje, że jest ona najsłodszą rośliną na świecie, a słodkością przewyższa cukier o około 30 razy. Za niesamowitą słodycz odpowiada zawarta w stewii substancja, zwana stewiozydem, która oprócz wspomnianego waloru smakowego charakteryzuje się zerową kalorycznością, a także wysoką odpornością na wysokie temperatury (nawet do 200 stopni Celsjusza). Pomimo że cała roślina w pewnym stopniu zawiera wspomniany stewiozyd, to jej liście stanowią główne źródło tej substancji, a tym samym – to właśnie one są głównym przedmiotem zainteresowania w przemyśle spożywczym.

Oprócz wspomnianego wcześniej waloru smakowego stewia charakteryzuje się wieloma korzystnymi właściwościami zdrowotnymi. Jest to kolejny powód, dla którego coraz więcej osób właśnie ją uważa za najlepszy, niskokaloryczny zamiennik cukru. W przeciwieństwie do popularnego białego cukru nie powoduje ona żadnych negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy próchnica. Duża ilość specjalistycznych badań wskazuje, iż stewia ma liczne właściwości hipoglikemiczne (tzn. obniżające poziom cukru we krwi). Dzięki temu stanowi idealny składnik spożywczy dla osób zmagających się z cukrzycą.

Ponadto ma również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jej stosowanie jest dozwolone u osób walczących z insulinoopornością. Dodawanie jej do różnych posiłków zmniejsza ich wartość energetyczną, co może okazać się szczególnie ważne dla osób pragnących jak najszybciej zrzucić zbędne kilogramy. Kolejną niezwykle korzystną cechą stewii jest fakt, iż nie powoduje alergii, a także wykazuje działania przeciwpróchnicze, antybakteryjne i grzybobójcze. Badania potwierdzają jej pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.

W jakiej formie występuje stewia?

Jeśli już zdecydowałeś o tym, że stewia będzie stanowić dla ciebie idealny niskokaloryczny i zdrowy zamiennik cukru, powinieneś dowiedzieć się, w jakich formach jest ona dostępna na rynku spożywczym. Jedną z najpopularniejszych propozycji jest ekstrakt stewii, zawierający około 40–50% glykosydów. Dostępny jest również koncentrat, zawierający aż 80–95% glykosydów. Te dwie propozycje ze względu na wygodną formę aplikacji (mają postać białego proszku) najwygodniej sprawdzą się w kuchni, zarówno do słodzenia kawy lub herbaty, jak i do przygotowywania dietetycznych deserów.

Nieco rzadziej występują stewiozyd, czyli najczystsza postać stewii, a także liście (dostępne w całości lub w postaci zmielonej). W ostatnim czasie coraz bardziej popularna ze względu na wygodną formę aplikacji staje się stewia w płynie, czyli wodny lub alkoholowy roztwór wyżej wspomnianych składników. Ją również z łatwością można wykorzystać do przygotowywania słodkich deserów lub napojów.

Na co należy uważać, spożywając stewię?

Pomimo licznych walorów smakowych i zdrowotnych stewia może mieć negatywny wpływ na organizm ludzki. Jedną z niepożądanych cech są zawarte w niej składniki antyodżywcze (m.in. kwas szczawiowy i garbniki), które spożywane w zbyt dużych ilościach mogą skutkować obniżeniem poziomu wchłaniania się wapnia i żelaza w organizmie ludzkim. Dlatego też Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił dopuszczalną dzienną dawkę spożycia stewii, wyznaczając limit 4 mg/kg masy ciała. Jest to jednak ilość na tyle duża, iż bez problemu można uwzględnić ją w zaplanowanym, dziennym jadłospisie.

Dodatkowo należy pamiętać, że stewia ma właściwości obniżające ciśnienie krwi. Dlatego też z dużą ostrożnością należy podchodzić do jej spożywania przy jednoczesnym stosowaniu leków obniżających ciśnienie. Osoby zmagające się z cukrzycą również przed podjęciem decyzji o przyjmowaniu stewii powinny skonsultować się z lekarzem. Oprócz tego omawiana roślina może wchodzić w niekorzystne interakcje z niektórymi lekami (np. przeciwzapalnymi, przeciwnowotworowymi czy tłumiącymi apetyt). Jeśli stale je przyjmujesz, koniecznie skonsultuj się z lekarzem, a przed zastosowaniem niektórych specyfików pamiętaj, aby dokładnie zapoznać się z informacjami zawartymi w ulotce.

Źródła
  1. Gęsiński K., Majcherczak E., Gozdecka G.: Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) jako źródło wybranych mikroelementów. Inż. Ap. Chem. 2013, 52, 2, 74–75.
Author Julia Osiecka picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
detoks-cukrowy-co-jesc-jak-go-przeprowadzic
Odżywianie
1 min.
Detoks cukrowy - co jeść? Jak go przeprowadzić?
29.10.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.