account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.

Dieta SIRT – co warto o niej wiedzieć?

Sylwia Brodniewska 12.09.2023Aktualizacja: 12.09.2023

Odpowiednie komponowanie posiłków zawierających sirtuiny jest sposobem na zmniejszenie masy ciała. Dieta SIRT zakłada ograniczenie kaloryczności posiłków i włączenie do jadłospisu produktów, które są aktywatorami sirtuin. Poznaj zasady tej modnej diety i jej właściwości.


dieta-sirt-na-czym-polega-co-jesc
Adobe Stocj

Polecane

dieta-antycellulitowa-co-jesc-a-czego-lepiej-unikac
Odżywianie
2 min.
Dieta antycellulitowa - co jeść, a czego lepiej unikać?
30.07.2021
hummus-co-to-jest-jak-wyglada-jak-go-zrobic
Odżywianie
1 min.
Dlaczego warto jeść hummus?
26.05.2022
dieta-bez-weglowodanow-co-jesc-jakie-sa-zasady
Odżywianie
1 min.
Dieta bez węglowodanów - co jeść? Jakie są zasady?
29.10.2021
czym-zastapic-jajko-w-diecie-popularne-zamienniki
Odżywianie
1 min.
Czym można zastąpić jajko? Najlepsze sposoby
19.05.2021
Spis treści
  1. Co to są sirtuiny?
  2. Zasady diety SIRT
  3. Kto powinien stosować dietę SIRT?
  4. Co jeść na diecie SIRT?
  5. Przykładowy jadłospis na diecie SIRT
  6. Śniadanie
  7. Drugie śniadanie
  8. Obiad
  9. Przekąska
  10. Kolacja

Co to są sirtuiny?

Sirtuiny stały się niezwykle popularnym tematem w ostatnich latach. Opóźniają one oznaki starzenia się i wspomagają proces odchudzania. Sirtuiny to białka, które występują w każdym organizmie. Są one bardzo ważne, dlatego należy dążyć do ich jak największej ilości. Dzieje się tak w wyniku ograniczenia kaloryczności posiłków, a także spożywania konkretnych składników pokarmowych. Krótkotrwałe zmniejszenie kalorii pobudza organizm do samoregeneracji i odbudowy. 

Sirtuiny oddziałują na metabolizm, a także funkcjonowanie układu nerwowego, hormonalnego, pracę serca, mięśni i mózgu. Obniżają one poziom reaktywnych form tlenu, które są odpowiedzialne za przyspieszone starzenie się organizmu. Ponadto hamują uszkodzenia powstałe w DNA. Sirtuiny nie tylko regenerują organizm, opóźniają jego starzenie się, lecz także zwiększają odporność na stres. Ponadto wspomagają odchudzanie, regulują stężenie cukru i insuliny, mogą zapobiegać rozwojowi schorzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona, obniżają poziom cholesterolu i wspierają układ krążenia. 

Zasady diety SIRT

Sirtuinowa dieta składa się z trzech etapów, których nie możesz pominąć. Pierwszy z nich ma za zadanie przygotować Twoje ciało do wprowadzenia nowych zasad żywieniowych. Trwa on 3 dni, a dzienne nie powinieneś dostarczać więcej niż 1000 kcal. Spożyj jeden bogaty w sirtuiny posiłek oraz 2–3 składające się z warzyw i owoców, najlepiej w postaci koktajlów. Kolejny etap trwa 4 dni, a kaloryczność posiłków powinna wynosić ok. 1500 kcal. Poza sokami warzywno-owocowymi możesz spożywać sałatki bazujące na produktach bogatych w sirtuiny. Ostatni etap to już właściwa dieta i nie ma on ograniczeń czasowych. Nie musisz liczyć kalorii, ale spożywane posiłki powinny być bogate w składniki odżywcze i aktywatory sirtuin. 

Jak w każdej diecie bardzo ważne jest całkowite wyeliminowanie przetworzonej żywności, cukru i soli. Ogranicz także spożywanie węglowodanów prostych, co również jest zalecane w diecie Hashimoto. W diecie sirt ważne jest odpowiednie komponowanie jadłospisu. Powinien on składać się z 4–5 posiłków dziennie, z czego 3 to stałe, główne posiłki, takie jak śniadanie, obiad i kolacja, a pozostałe to niewielkie przekąski. Musisz przestrzegać stałych godzin jedzenia i zachowywać czyste przerwy pomiędzy posiłkami. W nich możesz pić wodę, niesłodzoną herbatę lub czarną kawę. Nie zawierają one kalorii i nie będą podnosić poziomu cukru we krwi. 

Dieta sirt nie jest rozwiązaniem dla osób z zaburzeniami funkcjonowania układu pokarmowego. To, co powinno się jeść przy wymiotach czy biegunce, powinno być uzależnione od samopoczucia, dlatego podczas problemów żołądkowych należy spożywać produkty, które poprawią funkcjonowanie jelit. Do kontynuowania diety wróć, gdy tylko poczujesz się lepiej. 

Kto powinien stosować dietę SIRT?

Działanie odchudzające wynika z restrykcji kalorycznej, kiedy organizm skupia się na naprawie uszkodzonych komórek i regeneracji całego ciała. W takim stanie aktywowane są sirtuiny, które wspomagają utratę zbędnych kilogramów. Dzięki nim efekty są szybciej widoczne, jednak należy pamiętać, że każdy organizm może zareagować indywidualnie, przez to ten proces może się nieco wydłużyć. Dieta SIRT nie jest jeszcze tak popularna, jak dieta DASH, ale już zyskała grono zwolenników.

Dieta sirtuinowa bazuje na kilkunastu produktach, które są wyzwalaczami tych białek. Powinny one znajdować się w codziennym jadłospisie, w szczególności u osób, które chcą schudnąć, ponieważ to jest główne wskazanie do stosowania diety sirt food. Ponadto ludzie, których organizm zawiera duże ilości białek sirtuinowych, żyją dłużej. Może to być również spowodowane deficytem kalorycznym. Obecnie trwają badania nad tym, aby sirtuiny były wykorzystywane w zapobieganiu rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Mógłby być to krok do dłuższego życia. Zdrowe nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na jakość życia i zmniejszenie ryzyka zachorowania na wiele chorób.

Co jeść na diecie SIRT?

Produkty sirtuinowe powinny stanowić podstawę tej diety. Należą do nich:

  • matcha,

  • zielona herbata,

  • kakao, 

  • czekolada (gorzka, o wysokiej zawartości kakao – minimum 85%),

  • oliwki, 

  • papryka chili,

  • seler naciowy,

  • jarmuż,

  • cebula,

  • kapary,

  • rukola,

  • lubczyk,

  • czerwona cykoria,

  • soja,

  • ryby,

  • truskawki,

  • daktyle,

  • orzechy włoskie,

  • kurkuma.

Surowe kakao, jagody i oliwa są bogatymi przeciwutleniaczami, które działają przeciwstarzeniowo. Warto jeszcze wspomnieć o resweratrolu, który znajduje się w czerwonym winie i winogronach. Warto je dodać do jadłospisu. W jadłospisie sirtfood nie powinno zabraknąć kwasów omega-3, które są bardzo ważne dla pracy mózgu. Można je znaleźć w tłustych rybach morskich. Nie należy także zapominać o obecności chudego mięsa w posiłkach, a także jajek i nabiału.

Przykładowy jadłospis na diecie SIRT

Śniadanie

Zielone smoothie owocowo-warzywne

Składniki:

Pęczek natki pietruszki

Garść jarmużu

Garść truskawek

Łyżeczka matchy

Woda

Przygotowanie:

  1. Do blendera wrzuć składniki, dopełnij wodą. Zmiksuj.

Drugie śniadanie

Kakaowa owsianka

Składniki:

40 g płatków owsianych

2 łyżki kakao

250 ml mleka migdałowego

Garść borówek amerykańskich

Garść orzechów włoskich

4–5 daktyli

Przygotowanie:

  1. Daktyle namocz na 15 minut w gorącej wodzie.

  2. Do garnka wsyp płatki owsiane, kakao i mleko. Całość gotuj 10 min.

  3. Dodaj daktyle i mieszaj.

  4. Całość podawaj z borówkami i orzechami.

Obiad

Grillowana pierś z kurczaka z kaszą i sałatką

Składniki:

Pierś z kurczaka

Kasza gryczana

Garść rukoli

5–6 pomidorów koktajlowych

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka dopraw pieprzem i solą, następnie grilluj na niewielkiej ilości oliwy.

  2. Kaszę przepłucz, ugotuj.

  3. Przygotuj sałatkę z rukoli, pomidorów i oliwy z oliwek. Podaj z mięsem i kaszą.

Przekąska

Koktajl jabłkowo-jarmużowy

Składniki:

Jabłko

Garść jarmużu

Sok z ¼ cytryny

Szklanka soku z pomarańczy

4 daktyle

Przygotowanie:

  1. Daktyle namocz w gorącej wodzie na 15 min.

  2. Do blendera wrzuć umyte i pokrojone jabłko, jarmuż oraz wyciśnięty sok z cytryny i sok pomarańczowy. Dodaj namoczone daktyle. 

  3. Całość zmiksuj.

Kolacja

Sałatka z ciecierzycą, suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Składniki:

Puszka gotowanej ciecierzycy

5–6 suszonych pomidorów

2 garści rukoli

½ świeżego ogórka

Kilka zielonych oliwek

Pestki dyni

Przygotowanie:

  1. Składniki połącz ze sobą w misce, posyp pestkami dyni.

Źródła
  1. L. Guarente, Calorie restriction and sirtuins revisited, „Genes Development” 2013;27(19), s. 2072–2085.
  2. E. Sypnik-Pogo i inni, Jedz i chudnij z dietą SIRT, Wydawnictwo RM, Warszawa 2020.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.