Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi

Żaneta Michalak

19.05.2021

Aktualizacja: 09.08.2021

Przejedzenie i ból żołądka to niestety często przytrafiające się przypadłości. Czasem kończą się one nawet poważniejszymi problemami. W powrocie do pełni formy układu pokarmowego najbardziej pomocne jest przejście na lekkostrawną dietę, której ważnym elementem są zupy. W polskiej kuchni występuje wiele dań, które są pożywne, zdrowe i nadają się do podawania osobom cierpiącym na problemy z żołądkiem. Jakie zupy są lekkostrawne?


zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
pexels.com

Kto powinien jeść lekkostrawne zupy?

Życie w pośpiechu, spożywanie wielu produktów przetworzonych, niezdrowa dieta oparta o ciężkostrawne posiłki – wszystko to sprzyja powstawaniu nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W związku z tym lekkie dania poleca się każdemu, ponieważ są one po prostu dobre dla zdrowia. Przede wszystkim lekkostrawne zupy powinny spożywać osoby, które przeszły zabiegi operacyjne i których organizmy są mocno osłabione. Jeśli zastanawiasz się na przykład, jaka dieta po kolonoskopii lub operacji w układzie pokarmowym będzie najlepsza – odpowiadamy: lekkostrawna! Odpowiednio przygotowana zupa zapewnia podaż makroskładników i jest na tyle delikatna, by wrażliwy układ trawienny z łatwością ją przyjął.Nie tylko osoby po zabiegach operacyjnych powinny spożywać lekkostrawne potrawy. Posiłki, takie jak lekka kolacja czy lekki obiad, zalecane są ponadto osobom cierpiącym z powodu chorób żołądka i jelit, a także z problemami trawiennymi. Wszelkiego rodzaju zupy lekkostrawne i inne nieobciążające układu pokarmowe posiłki poleca się ponadto osobom, które chcą zredukować masę ciała bądź odciążyć przewód pokarmowy. Jakie cechy powinna mieć lekkostrawna zupa? Musi ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale jednocześnie nie może przysparzać problemów trawiennych.

Zupy lekkostrawne – przepisy

Przepisy na dietetyczne zupy lekkostrawne są bardzo rozmaite – od całkiem nowych dań po unowocześnione, lżejsze wersje klasycznych obiadów. Oto kilka najciekawszych propozycji!

Zupa jarzynowa

Zupy warzywne cieszą się szczególnie dużą popularnością ze względu na swoją delikatność. Jedną z nich jest lekkostrawna zupa jarzynowa.Składniki:

  • pietruszka,

  • marchewka,

  • łodyga selera naciowego,

  • cebula,

  • mały kawałek pora,

  • litr rosołu (mięsnego bulionu),

  • mały pęczek naciowej pietruszki,

  • łyżka masła klarowanego,

  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:Gotowanie zupy jarzynowej zaczyna się od pokrojenia w kostkę albo zapałkę marchewki oraz pietruszki. Następnie obiera się cebulę i kroi ją w drobną kostkę. Por po przekrojeniu na pół należy pokroić w półksiężyce, podobnie jak seler naciowy. Pietruszkę naciową powinno się zaś po prostu pokroić najdrobniej, jak to możliwe.Masło klarowane rozgrzewa się w garnku, do którego wrzuca się cebulę i por, podlewa wodą i dusi przez maksymalnie 3 minuty. Po tym czasie dodaje się do nich marchewkę, pietruszkę korzeniową oraz seler. Całość dusi się przez nie więcej niż 4 minuty, po czym zalewa rosołem i gotuje na małym ogniu przez mniej więcej kwadrans. Następnie danie doprawia się solą i pieprzem, a po wylaniu na talerz posypuje zieloną pietruszką. Zamiast duszenia warzyw na maśle można oczywiście wykorzystać delikatniejszą technikę przygotowywania, czyli gotowanie na parze

Krupnik z kaszą jaglaną

Lekkostrawna zupa na problemy żołądkowe to chociażby delikatny krupnik, który nie obciąża żołądka.Składniki:

  • woreczek kaszy jaglanej ugotowanej na sypko,

  • 3 marchewki,

  • 2 pietruszki,

  • połowa selera,

  • 1,5 l bulionu warzywnego,

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • liść laurowy,

  • 2 ziarenka ziela angielskiego,

  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:Seler, marchewkę i pietruszkę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Po pokrojeniu warzywa wrzuca się do garnka i zalewa je bulionem, po czym doprowadza do wrzenia. Cebulę się obiera i już po zagotowaniu dorzuca ją do zupy wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Wywar gotuje się na wolnym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie do zupy dodaje się ugotowaną kaszę, przyprawia pieprzem i solą, a na końcu posypuje natką pietruszki. Można do zupy dodać również kilka łyżek śmietany na koniec gotowania, ale nie wolno przesadzić z jej ilością, jeśli krupnik ma być lekkostrawny.

Lekkostrawna zupa krem z cukinii

Lekkostrawne zupy krem można przygotowywać z wielu warzyw, a jednym z nich jest cukinia. Do jej przyrządzenia potrzebne są:

  • litr rosołu,

  • cukinia ważąca około 250 g,

  • 2 ząbki czosnku,

  • cebula,

  • ziemniak (najlepiej duży),

  • 2 łyżki masła klarowanego,

  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:W pierwszej kolejności powinno się umyć cukinię, obrać ją i odciąć obie końcówki. Pozostałą część warzywa kroi się w kostkę, jednak jeśli cukinia jest sporych rozmiarów i znajduje się w niej dużo pestek, wówczas usuwa się je i kroi wyłącznie twardy miąższ. Cebulę i czosnek również trzeba obrać, po czym pokroić w cienkie plastry. W garnku w tym czasie można rozpuścić masło, po czym wrzucić do niego cebulę i czosnek, smażyć je przez mniej więcej 2 minuty.Następnie dodaje się pokrojoną cukinię i zalewa całość rosołem po następnych 2 minutach. W tym czasie można obrać, opłukać i pokroić w kostkę ziemniaka, po czym dodać go do zupy. Całość gotuje się pod przykryciem około pół godziny, miksuje blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawia się wedle uznania, a jeśli zupa jest za gęsta, można dolać do niej trochę rosołu. Taka lekkostrawna zupa krem jest w równym stopniu zdrowa i pyszna.

    Źródła
    1. Vanhauwaert E. i wsp.: Low-residue and low-fiber diets in gastrointestinal disease management. Adv Nutr. 2015, 6(6):820-827.

    2. Woolner, J.T. i wsp.: Clinical audit of the effects of low‐fibre diet on irritable bowel syndrome. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2000, 13: 249-253.

    Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

    Popularne w kategorii Odżywianie
    Ad

    Najchętniej czytane

    igly-sosny-jakie-maja-wlasciwosci-i-zastosowanie
    Odżywianie
    1 min.
    Igły sosny - jakie mają właściwości i zastosowanie?
    30.07.2021
    czystek-na-co-pomaga-jakie-ma-wlasciwosci-i-dzialanie
    Odżywianie
    2 min.
    Czystek - na co pomaga? Jakie ma właściwości i działanie?
    27.07.2021
    awocado-jakie-ma-witaminy-i-wlasciwosci-zdrowotne
    Odżywianie
    2 min.
    Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma awokado?
    27.07.2021
    imbir-w-ciazy-jakie-ma-dzialanie-jak-stosowac
    Odżywianie
    1 min.
    Jak stosować imbir w ciąży? Jakie jest jego działanie?
    17.09.2021

    © 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.