account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieDiety 1 min.

Jak powinna wyglądać dieta w chorobach autoimmunologicznych?

Sylwia Brodniewska 12.07.2023Aktualizacja: 08.02.2024

Choroby autoimmunologiczne charakteryzują się przewlekłym przebiegiem, który mocno wpływa na życie. Skuteczne leczenie polega na przyjmowaniu odpowiednich leków, a także na stosowaniu dobrze dobranej diety, często wykluczającej konkretne grupy produktowe. Dowiedz się, co powinno znaleźć się w jadłospisie osoby, która cierpi na chorobę autoimmunologiczną.


dieta-w-chorobach-autoimmunologicznych-na-czym-polega
Pixabay.com

Polecane

hummus-co-to-jest-jak-wyglada-jak-go-zrobic
Odżywianie
1 min.
Dlaczego warto jeść hummus?
26.05.2022
jakie-owoce-mozna-jesc-przy-cukrzycy
Odżywianie
1 min.
Naturalna słodycz dla diabetyka – jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
09.05.2022
co-jesc-przy-biegunce-zalecenia-dietetyczne
Odżywianie
2 min.
Co jeść przy biegunce? Zalecenia dietetyczne
24.01.2022
dieta-antycellulitowa-co-jesc-a-czego-lepiej-unikac
Odżywianie
2 min.
Dieta antycellulitowa - co jeść, a czego lepiej unikać?
30.07.2021
Spis treści
  1. Czym są choroby autoimmunologiczne?
  2. Rodzaje chorób autoimmunologicznych
  3. Wpływ diety na choroby autoimmunologiczne
  4. Jaka dieta sprawdzi się w chorobach autoimmunologicznych?
  5. Zioła w chorobach autoimmunologicznych

Czym są choroby autoimmunologiczne?

Układ immunologiczny zapewnia ludzkiemu organizmowi odporność na wiele patogenów. Jeśli działa on prawidłowo, kontakt z chorobotwórczym patogenem nie kończy się zachorowaniem. W przypadku zaburzonej pracy układ ten nie chroni organizmu przed infekcjami ani zakażeniami. Układ odpornościowy reaguje też na kontakt z alergenami. Stara się je zwalczyć, aby zapobiec chorobom. Jeśli działa on nieprawidłowo, traktuje swoje komórki jako zagrożenie i stara się je zwalczać. W taki sposób powstają choroby autoimmunologiczne. Zachorowalność na nie jest większa u kobiet niż u mężczyzn. 

Rodzaje chorób autoimmunologicznych

Choroby autoimmunologiczne często są dziedziczone, o czym warto pamiętać. Obecnie coraz więcej mówi się o chorobach tarczycy, w szczególności o Hashimoto czy o chorobie Gravesa-Basedowa. Do chorób autoimmunologicznych można również zaliczyć:

  • cukrzycę typu I,

  • chorobę Addisona,

  • miastenię,

  • stwardnienie rozsiane,

  • celiakia,

  • łuszczycę,

  • sarkoidozę,

  • chorobę Leśniowskiego-Crohna,

  • wrzodziejące zapalenie jelit,

  • toczeń,

  • bielactwo,

  • łysienie plackowate.

Choroby autoimmunologiczne są bardzo zróżnicowane, również pod względem objawów. Warto zwrócić uwagę na dolegliwości, takie jak: zmęczenie, nadmierna suchość skóry, zmiana masy ciała, zwiększone pragnienie, wysychanie spojówek czy problemy z wątrobą. 

Wpływ diety na choroby autoimmunologiczne

W przebiegu chorób autoimmunologicznych charakterystyczny jest stan zapalny, który sprawia, że organizm nieprawidłowo rozpoznaje komórki, traktuje je jako obce i chce je zniszczyć. Często w ich przebiegu nie działają prawidłowo tarczyca czy wątroba. Wyleczenie choroby autoimmunologicznej jest niemożliwe, ale stosowanie odpowiedniej diety może mieć duży wpływ na zdrowie i samopoczucie. Dobrze dobrana dieta zmniejsza nasilenie objawów, poprawia stan skóry, a także zmniejsza dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jedną z chorób, na którą nie ma leku, a dieta okazuje się jedynym rozwiązaniem, jest celiakia. Wymaga ona stosowania diety bezglutenowej do końca życia. Bardzo istotne jest korzystanie z produktów, które w żaden sposób nie zostały zanieczyszczone glutenem, gdyż nawet niewielkie jego ilości mogą powodować dolegliwości. 

Odpowiednio dobrana dieta pozytywnie wpływa na jelita i ich funkcjonowanie, a mają one duże znaczenie dla odporności organizmu. Stosowanie produktów o działaniu przeciwzapalnym jest zalecane w wielu jednostkach chorobowych, np. w nieswoistym zapaleniu jelit. Zdrowe jelita nie tylko zmniejszają częstotliwość infekcji, ale także poprawiają stan skóry, samopoczucie i dodają energii. Dobrze wpływają również na pamięć i koncentrację.

Jaka dieta sprawdzi się w chorobach autoimmunologicznych?

Choroby autoimmunologiczne różnią się mechanizmem, dlatego nie istnieje uniwersalna dieta, która pomaga w leczeniu każdej z nich. Często to właśnie eliminacja konkretnych grup produktowych daje najlepsze efekty. Bardzo istotne jest stosowanie składników pokarmowych, które zmniejszają stany zapalne. Mogą to być: polifenole, pełnoziarniste pieczywo, warzywa i owoce, kasze czy chude mięso, ryby i nabiał. Bardzo ważna jest jakość spożywanych produktów. Dobrze, gdyby pochodziły one z ekologicznych upraw, dzięki temu zawierają więcej witamin i minerałów.

Niektóre choroby autoimmunologiczne wymagają ograniczenia spożycia białek, wtedy w jadłospisie należy zmniejszyć ilość roślin strączkowych, nabiału oraz niektórych zbóż, często glutenowych. Należy także ograniczyć spożywanie kawy oraz alkoholu, czasem również orzechów. Dieta antygenowa ma za zadanie zmniejszać nasilenie stanów zapalnych. Polega ona na wyeliminowaniu glutenu, nabiału, w tym mleka oraz jaj. Jadłospis powinien składać się z dużej ilości warzyw i owoców, chudego mięsa, ryb, a także z pseudozbóż, np. z amarantusa. Taki sposób żywienia warto stosować przez kilka miesięcy, aby wyciszyć stany zapalne, poprawić stan jelit i ogólne samopoczucie.

Zioła w chorobach autoimmunologicznych

Dieta w chorobach autoimmunologicznych powinna być wspierana poprzez zioła i suplementy diety. Bardzo ważne jest przyjmowanie witaminy D, nazywanej witaminą słońca. Przebywając na zewnątrz w słoneczne dni przynajmniej przez 20 minut, nasz organizm syntezuje ją. Niestety w miesiącach mniej słonecznych, czyli od września do kwietnia, należy rozważyć przyjmowanie jej w formie suplementów diety. Przed ustaleniem odpowiedniej dawki dobrze jest wykonać badanie oznaczające jej stężenie w organizmie. Warto także regularnie wykonywać inne badania, które pomogą w diagnozie chorób, takich jak Hashimoto, celiakia czy reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).

Niektóre z ziół mogą pozytywnie wpłynąć na samopoczucie, poprawić wyniki badań oraz zmniejszyć stany zapalne. Często wykorzystuje się zioła, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Sprawdzą się babka plesznik, nasiona lnu czy liście szałwii. Należy je dobierać w zależności od dolegliwości. Leczenie RZS wspomaga się ziołami, takimi jak pokrzywy, kwiat głogu oraz skrzyp polny. Dobrym rozwiązaniem jest spożywanie herbat ziołowych z mięty, rumianku, kopru, melisy czy dziurawca. Należy pamiętać, że jeśli stosujemy leki, powinniśmy zachować przynajmniej dwugodzinną przerwę.

Źródła
  1. J. Gołąb, M. Jakóbisiak, W. Lasek, Immunologia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002.
  2. D. Szeblowska, A. Hebzda, S. Wojtuń, Choroby autoimmunizacyjne w praktyce lekarskiej, „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2011, 7(3), s. 218–222.
  3. A. Kuryłowicz, T. Bednarczuk, J. Nauman, Wpływ niedoboru witaminy D na rozwój nowotworów i chorób autoimmunologicznych, „Endokrynologia Polska”, 2007, 58(2), s. 142–150.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
otreby-pszenne-przepis-na-sniadania-i-ciasteczka
Odżywianie
1 min.
Otręby pszenne w diecie – właściwości i przepisy.
31.05.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.