Darmowe e-booki o zdrowiu od Welbi
  • Poradniki
  • Plany żywieniowe (diety)
  • Kompendia wiedzy
Sprawdź za darmo

Zaloguj się

Umów teleporadę
OdżywianieDiety 1 min.

Dlaczego śniadanie jest ważne i nie powinno się go pomijać?

Redakcja

30.08.2021

Aktualizacja: 30.09.2022

Od dziecka słyszymy, że śniadanie to kluczowy posiłek w ciągu dnia, którego nie powinno się pomijać. To jedna z zasad zdrowego odżywiania, o której najczęściej mówią nasze mamy i babcie, dietetycy i lekarze. Jednak czy zastanawiałeś się, dlaczego właściwie tak jest? Jeśli nie, przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, dlaczego śniadanie jest aż tak ważne.


dlaczego-sniadanie-jest-wazne-i-nie-powinno-sie-go-pomijac
unsplash.com

Polecane

jakie-owoce-mozna-jesc-przy-cukrzycy
Odżywianie
1 min.
Naturalna słodycz dla diabetyka – jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
09.05.2022
dieta-na-zylaki-jaka-jest-optymalna-co-jesc
Odżywianie
1 min.
Dieta na żylaki - jaka jest optymalna? Co jeść?
24.01.2022
dieta-antycellulitowa-co-jesc-a-czego-lepiej-unikac
Odżywianie
2 min.
Dieta antycellulitowa - co jeść, a czego lepiej unikać?
30.07.2021
dieta-na-potencje-co-jesc-aby-poprawic-erekcje
Odżywianie
1 min.
Dieta na potencję - co jeść, aby poprawić erekcję?
29.10.2021
Spis treści
  1. Uzupełnienie składników odżywczych
  2. Śniadanie a choroby cywilizacyjne
  3. 1. Predyspozycje do nadwagi i otyłości
  4. 2. Większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
  5. 3. Zwiększone ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia
  6. Jakie produkty warto zjeść rano?
  7. Korzyści z jedzenia regularnych śniadań

Uzupełnienie składników odżywczych

Przede wszystkim – Twój organizm po nocnej przerwie jest po prostu głodny. Potrzebuje składników odżywczych, które dodadzą mu energii, aby sprostać wysiłkowi fizycznemu oraz umysłowemu w ciągu dnia. Niejedzenie śniadań może powodować, że będziesz odczuwać senność, zmęczenie, a także brak motywacji do wykonywania codziennych zadań.

Nasza rada: warto znaleźć rano czas i przygotować lekkostrawne śniadanie. Kawa i słodkie wypieki jedzone w biegu, nie zastąpią pożywnego śniadania. Jeśli nie lubisz jeść śniadań po przebudzeniu – przygotuj śniadanie do pracy.

Śniadanie a choroby cywilizacyjne

Jeśli nie przepadasz za jedzeniem śniadań, musisz liczyć się z tym, że Twój organizm będzie bardziej podatny na wystąpienie zaburzeń metabolicznych, szczególnie tych dotyczących regulacji stężenia cukru czy lipidów we krwi. Pomijanie pierwszego posiłku w ciągu dnia wpływa na:

1. Predyspozycje do nadwagi i otyłości

Badania wykazały, że rezygnacja ze spożywania śniadań wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nadwagi lub otyłości. Dlaczego? Po nocnym wypoczynku Twój organizm znajduje się w stanie wyciszenia i potrzebuje bodźca, który aktywuje wszystkie procesy biochemiczne, w tym przemianę materii. Właśnie śniadanie jest tym bodźcem. Jeśli nie pobudzisz metabolizmu od rana, Twoje ciało zacznie magazynować tkankę tłuszczową, zamiast ją spalać.

2. Większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Pomijanie śniadań może doprowadzić do zwiększonej oporności na insulinę. Oznacza to, że Twój organizm będzie potrzebował więcej insuliny, żeby regulować poziom cukru we krwi i utrzymać go na odpowiednim poziomie. Im częściej będzie się tak działo, tym większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w przyszłości.

3. Zwiększone ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia

Nie masz ochoty na śniadanie, ale później odczuwasz duży głód, który zaspokajasz niezdrowymi przekąskami? Słodkie wypieki, białe pieczywo, żywność wysoko przetworzona i słodzone napoje spożywane regularnie, mogą doprowadzić do rozwoju nadwagi i oporności na insulinę. Nieprawidłowa dieta wpływa także na problemy z ciśnieniem i zaburza gospodarkę lipidową (np. podwyższa poziom cholesterolu całkowitego i lipoprotein). To właśnie te czynniki mają bezpośredni wpływ na zwiększone ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego (np. miażdżycę).

Jakie produkty warto zjeść rano?

Nie każde śniadanie jest wartościowe i korzystne dla zdrowia. Zjedzenie pączka i popicie go kawą trudno uznać za zdrowy początek dnia. Warto do śniadaniowego menu włączyć źródła złożonych węglowodanów, które stopniowo będą uwalniać energię, a także naturalne źródła witamin i mikroelementów. Pomysły na zdrowe śniadanie:

  • owsianka z suszonymi owocami i orzechami,

  • naleśniki z mąki kukurydzianej,

  • placki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem świeżych jabłek, malin lub jagód,

  • jaglanka ze świeżymi owocami i pestkami słonecznika,

  • omlet z warzywami,

  • fit gofry w kilku odsłonach.

Korzyści z jedzenia regularnych śniadań

  • zwiększenie poziomu energii,

  • uzupełnienie poziomu glukozy i składników odżywczych,

  • zmniejszenie ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości;

  • ograniczenie ryzyka chorób serca i rozwoju nadciśnienia tętniczego;

  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2;

  • lepsza koncentracja, pamięć i ogólne samopoczucie w ciągu dnia

Chcesz zacząć dobrze dzień? Pamiętaj o śniadaniu – zyskasz pozytywną energię i lepsze samopoczucie! Jeśli do tej pory regularne jedzenie śniadań stanowiło dla Ciebie problem, spróbuj to zmienić i wyrobić sobie nawyk spożywania porannego posiłku.

Pomocna będzie aplikacja Welbi, która zdopinguje Cię do wyrobienia tego zdrowego nawyku. Po zainstalowaniu aplikacji możesz wybrać Wyzwanie, którego celem jest regularne jedzenie śniadań. Wieczorem aplikacja przypomni Ci o zaplanowaniu zdrowego posiłku na następny dzień, a w ciągu dnia zapyta o postępy. Welbi będzie Twoim osobistym trenerem, który pomoże Ci wprowadzić ten i inne zdrowe nawyki.

Źródła
  1. H. Bi , Y. Gan , C. Yang , Y. Chen , X. Tong, Z. Lu, Breakfast skipping and the risk of type 2 diabetes: a meta-analysis of observational studies, Public Health Nutrition, Volume 18, Issue 16, November 2015; 3013 – 3019
  2. S. Rong, L. G. Snetselaar, G. Xu, Y. Sun, B. Liu, R. B. Wallace, W. Bao, Association of skipping breakfast with cardiovascular and all-cause mortality, Journal of the American College of Cardiology, Volume 73, Issue 16, April 2019; 2025-2032
  3. X. Ma, Q. Chen, Y. Pu, M. Guo, Z. Jiang, W. Huang, Y. Long, Y. Xu, Skipping breakfast is associated with overweight and obesity: A systematic review and meta-analysis, Obes Res Clin Pract. 2020 Jan-Feb;14(1):1-8

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

ile-bialka-ma-jajko-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Czy jajka zawierają dużą ilość białka?
19.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na fit gofry – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
  • Kontakt
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

© 2023 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.