Dlaczego śniadanie jest ważne i nie powinno się go pomijać?
Od dziecka słyszymy, że śniadanie to kluczowy posiłek w ciągu dnia, którego nie powinno się pomijać. To jedna z zasad zdrowego odżywiania, o której najczęściej mówią nasze mamy i babcie, dietetycy i lekarze. Jednak czy zastanawiałeś się, dlaczego właściwie tak jest? Jeśli nie, przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, dlaczego śniadanie jest aż tak ważne.
Uzupełnienie składników odżywczych
Przede wszystkim – Twój organizm po nocnej przerwie jest po prostu głodny. Potrzebuje składników odżywczych, które dodadzą mu energii, aby sprostać wysiłkowi fizycznemu oraz umysłowemu w ciągu dnia. Niejedzenie śniadań może powodować, że będziesz odczuwać senność, zmęczenie, a także brak motywacji do wykonywania codziennych zadań.
Nasza rada: warto znaleźć rano czas i przygotować lekkostrawne śniadanie. Kawa i słodkie wypieki jedzone w biegu, nie zastąpią pożywnego śniadania. Jeśli nie lubisz jeść śniadań po przebudzeniu – przygotuj śniadanie do pracy.
Śniadanie a choroby cywilizacyjne
Jeśli nie przepadasz za jedzeniem śniadań, musisz liczyć się z tym, że Twój organizm będzie bardziej podatny na wystąpienie zaburzeń metabolicznych, szczególnie tych dotyczących regulacji stężenia cukru czy lipidów we krwi. Pomijanie pierwszego posiłku w ciągu dnia wpływa na:
1. Predyspozycje do nadwagi i otyłości
Badania wykazały, że rezygnacja ze spożywania śniadań wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nadwagi lub otyłości. Dlaczego? Po nocnym wypoczynku Twój organizm znajduje się w stanie wyciszenia i potrzebuje bodźca, który aktywuje wszystkie procesy biochemiczne, w tym przemianę materii. Właśnie śniadanie jest tym bodźcem. Jeśli nie pobudzisz metabolizmu od rana, Twoje ciało zacznie magazynować tkankę tłuszczową, zamiast ją spalać.
2. Większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Pomijanie śniadań może doprowadzić do zwiększonej oporności na insulinę. Oznacza to, że Twój organizm będzie potrzebował więcej insuliny, żeby regulować poziom cukru we krwi i utrzymać go na odpowiednim poziomie. Im częściej będzie się tak działo, tym większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w przyszłości.
3. Zwiększone ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia
Nie masz ochoty na śniadanie, ale później odczuwasz duży głód, który zaspokajasz niezdrowymi przekąskami? Słodkie wypieki, białe pieczywo, żywność wysoko przetworzona i słodzone napoje spożywane regularnie, mogą doprowadzić do rozwoju nadwagi i oporności na insulinę. Nieprawidłowa dieta wpływa także na problemy z ciśnieniem i zaburza gospodarkę lipidową (np. podwyższa poziom cholesterolu całkowitego i lipoprotein). To właśnie te czynniki mają bezpośredni wpływ na zwiększone ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego (np. miażdżycę).
Jakie produkty warto zjeść rano?
Nie każde śniadanie jest wartościowe i korzystne dla zdrowia. Zjedzenie pączka i popicie go kawą trudno uznać za zdrowy początek dnia. Warto do śniadaniowego menu włączyć źródła złożonych węglowodanów, które stopniowo będą uwalniać energię, a także naturalne źródła witamin i mikroelementów. Pomysły na zdrowe śniadanie:
owsianka z suszonymi owocami i orzechami,
placki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem świeżych jabłek, malin lub jagód,
jaglanka ze świeżymi owocami i pestkami słonecznika,
omlet z warzywami,
fit gofry w kilku odsłonach.
Korzyści z jedzenia regularnych śniadań
zwiększenie poziomu energii,
uzupełnienie poziomu glukozy i składników odżywczych,
zmniejszenie ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości;
ograniczenie ryzyka chorób serca i rozwoju nadciśnienia tętniczego;
zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2;
lepsza koncentracja, pamięć i ogólne samopoczucie w ciągu dnia
Chcesz zacząć dobrze dzień? Pamiętaj o śniadaniu – zyskasz pozytywną energię i lepsze samopoczucie! Jeśli do tej pory regularne jedzenie śniadań stanowiło dla Ciebie problem, spróbuj to zmienić i wyrobić sobie nawyk spożywania porannego posiłku.
- H. Bi , Y. Gan , C. Yang , Y. Chen , X. Tong, Z. Lu, Breakfast skipping and the risk of type 2 diabetes: a meta-analysis of observational studies, Public Health Nutrition, Volume 18, Issue 16, November 2015; 3013 – 3019
- S. Rong, L. G. Snetselaar, G. Xu, Y. Sun, B. Liu, R. B. Wallace, W. Bao, Association of skipping breakfast with cardiovascular and all-cause mortality, Journal of the American College of Cardiology, Volume 73, Issue 16, April 2019; 2025-2032
- X. Ma, Q. Chen, Y. Pu, M. Guo, Z. Jiang, W. Huang, Y. Long, Y. Xu, Skipping breakfast is associated with overweight and obesity: A systematic review and meta-analysis, Obes Res Clin Pract. 2020 Jan-Feb;14(1):1-8
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.