Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів

Kasza jęczmienna – właściwości i przepisy na zdrowe dania.

Marta Skrzypek

31.05.2022

Aktualizacja: 31.05.2022

Kasza jęczmienna to jedna z najzdrowszych kasz. Ma bardzo delikatny, charakterystyczny smak. Idealnie pasuje do dań na słono i na słodko. Dlaczego warto ją jeść i co można z niej przyrządzić w kuchni?


kasza-jeczmienna-przepisy-na-zdrowe-dania
pixabay

Właściwości kaszy jęczmiennej

Kasza jęczmienna doskonale wpływa na koncentrację, pamięć i układ nerwowy. Ma bardzo dużo wapnia, który wzmacnia kości i zęby. Jest bogata w molibden – rzadki pierwiastek, dzięki któremu Twój organizm łatwiej przyswaja cukry, tłuszcze oraz żelazo i miedź. Ponadto wspiera produkcję czerwonych krwinek. Kasza jęczmienna ma w swoim składzie sporą ilość selenu, który wpływa zbawiennie na kondycję włosów i skóry, oraz magnezu, który odpowiada za procesy funkcjonowania komórek. W dodatku w ziarnach jęczmienia znajduje się beta-glukan, który pozwala kontrolować poziom glukozy we krwi, działa przeciwcukrzycowo i chroni przed wzrostem cholesterolu we krwi.

Wśród kasz jęczmiennych wyróżnia się trzy odmiany: kaszę pęczak, kaszę jęczmienną perłową oraz kaszę jęczmienną łamaną.

Kasza pęczak to bogate źródło witaminy B3, czyli niacyny. Bierze udział w procesie produkcji krwinek czerwonych oraz metabolizmie komórkowym. Działa przeciwmiażdżycowo i hamuje szkodliwy wpływ leków. Dodatkowo kasza pęczak ma bardzo dużo żelaza, które wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Dania z kaszy jęczmiennej

Kaszę jęczmienną najlepiej przygotować na sypko – jest wówczas najsmaczniejsza i się nie klei. Jest doskonała na lekki obiad. Należy przesypać ją przez sito i dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą. W jakiej ilości przygotować wodę do gotowania? Trzeba przyjąć następujące proporcje: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki osolonej wody. Kaszę wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 15–20 minut. Musisz ją delikatnie mieszać, aby ziarna się nie skleiły. Warto dodać łyżkę oleju oraz liść laurowy i ziele angielskie dla lepszego smaku. Jak i z czym spożywać kaszę jęczmienną? Sprawdź przepisy na pyszne dania obiadowe:

Kasza jęczmienna z mięsem i warzywami

Składniki:

  • 150 g kaszy jęczmiennej,

  • 2–3 marchewki,

  • 1 pietruszka,

  • 1 czerwona papryka,

  • 1 mała cebula,

  • bulion,

  • 100 g wybranego mięsa,

  • oliwa z oliwek,

  • koperek,

  • pęczek pietruszki,

  • ostra papryka, sól i pieprz.

Przygotowanie: ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj mięso i smaż tak długo, aż się wszystko zarumieni. Dodaj pokrojoną w małą kostkę paprykę, marchewkę, posiekaną pietruszkę, podsmaż i zalej bulionem. Poczekaj, aż warzywa zmiękną i dodaj kaszę. Dopraw solą, koperkiem, papryką i dokładnie wymieszaj.

Kasza jęczmienna z pulpetami

Składniki:

  • 500 g kaszy jęczmiennej,

  • 400 g mięsa drobiowego,

  • bułka namoczona w mleku,

  • 1 cebula,

  • 1 litr bulionu,

  • 1 ząbek czosnku,

  • natka pietruszki,

  • olej,

  • 1 łyżka mąki,

  • sól do smaku,

  • pulpa pomidorowa.

Przygotowanie: opłukaną i wysuszoną kaszę podsmaż na patelni. Następnie wlej bulion i gotuj tak długo, aż kasza wchłonie płyn. Przykryj i odstaw na 10 minut. Mięso mielone wymieszaj z namoczoną bułką, jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Uformuj pulpeciki, obtocz w mące i usmaż na patelni. Pulpę pomidorową podgrzej, dopraw tak jak lubisz. Kotleciki podawaj z kaszą, polej danie sosem pomidorowym.

Z kaszą jęczmienną można również przyrządzić lekkostrawną zupę z warzywami lub tradycyjny krupnik. 

Kasza jęczmienna – potrawy wegetariańskie

Kasza jęczmienna doskonale nadaje się do przygotowania dań wegetariańskich. Są łatwe i szybkie w przyrządzeniu. 

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Składniki: 

  • 300 g kaszy jęczmiennej perłowej,

  • 1 jajko,

  • 100 g wybranego żółtego sera,

  • pęczek koperku,

  • 5 pieczarek,

  • 1 cebula,

  • olej,

  • bułka tarta,

  • sól i pieprz,

  • przyprawa do mięs.

Przygotowanie: ugotuj kaszę na sypko w osolonej wodzie. Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na patelni, dopraw solą i pieprzem. Pokrój pieczarki, dodaj do kaszy wraz z cebulą, połącz ze startym serem. Dodaj pokrojony koperek i przyprawę do mięs. Wszystko połącz razem, uformuj kulki, obtocz w bułce tartej i smaż na patelni, aż się zarumienią.

Kaszotto z grzybami i marchewką

Składniki:

  • 200 g wybranych grzybów,

  • ½ szklanki kaszy pęczak, 

  • ½ szklanki tartego parmezanu,

  • 1 marchew,

  • garść szpinaku, 

  • mała cebula,

  • 4 ząbki czosnku, 

  • 2 łyżki oleju, 

  • 2 łyżki masła, 

  • sól, pieprz,

  • pęczek pietruszki.

Przygotowanie: posiekaj drobno cebulę i czosnek, pokrój grzyby i marchewkę w drobną kostkę. Wrzuć wszystko na patelnię i podsmażaj przez kilka minut. Wsyp do warzyw kaszę, wymieszaj dokładnie składniki i smaż przez chwilę. Zalej całość połową szklanki wody. Przykryj i wstaw do piekarnika na 200 stopni. Piecz przez 30 minut, następnie wyjmij z piekarnika, dodaj 2 łyżki masła, starty parmezan i umyty szpinak. Wszystko wymieszaj, a przed podaniem posyp natką pietruszki.

Kasza jęczmienna – przepis na słodko

Kasza jęczmienna doskonale sprawdzi się jako śniadanie na słodko. Doda Ci sporo energii na cały dzień. Idealnie nada się jako deser lub podwieczorek. Oto prosty i szybki przepis na słodkie śniadanie:

Śniadaniowa kasza na słodko

Składniki:

  • 60 g kaszy perłowej,

  • pół szklanki mleka,

  • pół łyżeczki cynamonu,

  • 1 łyżka miodu,

  • 3 łyżki płatków migdałów,

  • płatki kokosa,

  • orzechy,

  • ulubiona konfitura.

Przygotowanie: przepłucz kaszę zimną wodą. Ugotuj ją z dodatkiem cynamonu. Płatki migdałów upraż na suchej patelni, orzechy posiekaj. Ostudzoną kaszę wymieszaj z miodem i połowę przełóż do wysokiego naczynia. Układaj warstwami: kaszę i konfiturę naprzemiennie. Na wierzch wyłóż migdały, orzechy i płatki kokosa.

Źródła
  1. K. Gustavs, Jemy zboża na śniadanie. Zdrowie z natury, Źródła Życia, Warszawa, 2012.

  2. M. Sobczak, Qmam kasze, czyli powrót do korzeni, Wydawnictwo Muza, Warszawa, 2015.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Popularne w kategorii Odżywianie
Ad

Polecane

przepisy-dla-cukrzykow-dieta-i-jadlospis-dla-cukrzyka
Odżywianie
2 min.
Przepisy dla cukrzyków - co mogą jeść diabetycy?
30.10.2021
przepisy-na-zdrowe-dania-z-kasza-gryczana
Odżywianie
3 min.
Przepisy na zdrowe dania z kaszą gryczaną
24.01.2022
dieta-bogata-w-blonnik-co-daje-przepisy-i-jadlospis
Odżywianie
3 min.
Dieta bogata w błonnik - co daje? Przepisy i jadłospis
24.01.2022
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021

Najchętniej czytane

ziola-na-stawy-na-bole-na-odbudowe-chrzastki
ZdrowieOdżywianie
1 min.
Zioła na stawy - na bóle, na odbudowę chrząstki
24.01.2022
cwiczenia-na-drugi-podbrodek-jak-sie-go-pozbyc
FitnessOdżywianie
1 min.
Ćwiczenia na drugi podbródek - jak się go pozbyć?
29.10.2021
ile-krokow-dziennie-robic-zeby-schudnac
FitnessOdżywianie
1 min.
Ile kroków dziennie robić, żeby schudnąć?
29.10.2021
jak-wyszczuplic-lydki-jakie-sa-skuteczne-sposoby
FitnessOdżywianie
1 min.
Jak wyszczuplić łydki? Jakie są skuteczne sposoby?
29.10.2021

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.