Groszek zielony – przepisy i inspiracje kulinarne

Marta Drzazga

10.08.2022

Aktualizacja: 10.08.2022

Groszek zielony to popularne i lubiane warzywo. Gdyby jego smakosze zdawali sobie sprawę z jego prozdrowotnych właściwości, zapewne spożywaliby go w jeszcze większej ilości. Groszek to źródło białka, witamin (A, B, C, E i K) oraz składników mineralnych (cynku, fosforu, magnezu, żelaza, potasu i wapnia). W kuchni polskiej często wykorzystywany jest jako dodatek do dań przyrządzanych na ciepło i na zimno. Co więcej, może stać się też głównym bohaterem na talerzu. Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów i ciesz się doskonałym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami zielonego groszku.


przepisy-na-groszek-zielony-w-strakach-mlody-z-puszki/
pexels

Groszek zielony – dlaczego warto go jeść?

Zielony groszek to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań, lecz także źródło składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Przede wszystkim zawiera bardzo dużo białka (5 g na 100 g produktu), dlatego często pojawia się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, w którejpotrzebne są inne źródła tego składnika niż mięso. Co więcej, warzywo to ma stosunkowo niewiele kalorii (80 kcal/100 g produktu) i doskonale sprawdza się jako składnik potraw w diecie redukcyjnej. Zawiera sporo błonnika pokarmowego, dzięki któremu uczucie sytości towarzyszy ci przez długi czas. Ponadto zielony groszek znajduje się w grupie warzyw o nikim indeksie glikemicznym. W praktyce oznacza to, że mogą po niego sięgać osoby zmagające się z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym. To popularne warzywo jest prawdziwą skarbnicą witamin – znajdziesz w nim witaminy A, C, E, K oraz z grupy B. Są w nim obecne wszystkie niezbędne minerały, takie jak: żelazo, magnez, fosfor, cynk i wapń. Warto więc wprowadzić go do codziennej diety w urozmaiconej formie.

Groszek zielony – jak go jeść?

Groszek zielony kojarzy się przede wszystkim z popularną w polskiej kuchni gotowaną marchewką z groszkiem lub świąteczną sałatką jarzynową. Sposobów na przyrządzenie tego wartościowego warzywa jest jednak znacznie więcej. Warto jeść go na surowo lub w takiej postaci dodać do sałatki. Z ugotowanego warzywa przyrządzisz purée, zupę krem lub zapiekankę. Możesz jeść je także w strączkach – wtedy stanie się doskonałym dodatkiem do risotto lub makaronu. Z groszku konserwowego przygotujesz ciekawe dania na zimno. 

Zielony groszek konserwowy – przepisy

Z zielonego groszku w puszcze przygotujesz szybkie placki warzywne, sałatkę czy faszerowane pomidory. 

Placki z groszku zielonego

Składniki:

  • puszka groszku konserwowego;

  • mały pęczek natki pietruszki;

  • 2 jajka;

  • 200 g mąki pszennej;

  • przyprawy: pieprz, sól;

  • tłuszcz do smażenia (olej roślinny lub masło);

  • 150 g kwaśnej śmietany.


Sposób przygotowania: Zielony groszek rozgnieć widelcem (jeśli wolisz gładką konsystencję, możesz go również zblendować). Natkę pietruszki posiekaj i wymieszaj z groszkiem. Dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Mieszaj do momentu uzyskania gęstej masy. Rozpuść tłuszcz na patelni i za pomocą łyżki nakładaj na nią przygotowaną masę w formie placuszków. Smaż z obu stron na złoty kolor i podawaj z kwaśną śmietaną.

Faszerowane pomidory z groszkiem

Składniki:

  • 4 duże pomidory;

  • puszka groszku konserwowego;

  • 2 jajka;

  • 100 g śmietany;

  • 100 g sera feta;

  • kilka gałązek natki pietruszki;

  • przyprawy do smaku: pieprz, sól.


Sposób przygotowania: Pomidory umyj, odkrój górną część i wydrąż środek. Pozostały miąższ pokrój na drobniejsze kawałki i wrzuć do miski, w której przygotujesz farsz. Do miski dodaj posiekane, ugotowane wcześniej jajka, puszkę groszku zielonego, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i śmietanę. Całość wymieszaj, a następnie wypełnij farszem każdy wydrążony pomidor. Przepisy na faszerowane warzywa mogą zostać w prosty sposób dostosowane dla wegan. Wystarczy, że użyjesz wegańskiej śmietany lub majonezu.

Świeży zielony groszek – przepisy

Ze świeżego zielonego groszku najlepiej przygotowywać lekkie sałatki. Możesz dowolnie skomponować zestaw z warzyw, takich jak jarmuż, kukurydza, szpinak, brokuły ugotowane al dente lub cykoria. Przepisy na sałatki są mało skomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Jeśli chcesz, aby groszek zielony stał się głównym bohaterem dania, przygotuj sałatkę, która stanie się prawdziwą bombą witaminową.

Składniki:

  • 500 g świeżego groszku łuskanego;

  • mały por (biała część);

  • cytryna;

  • mała szalotka;

  • garść świeżej mięty;

  • przyprawy: sól i pieprz;

  • 40 ml oliwy z oliwek.


Sposób przygotowania: Do miski włóż świeży groszek, cienko pokrojony por, cienko pokrojoną szalotkę i posiekane liście mięty. Z soku z cytryny, oliwy z oliwek i przypraw przygotuj dressing. Całość wymieszaj i podawaj z ciemnym pieczywem. Danie może być stałą pozycją w menu diety odchudzającej.

Zielony groszek w strąkach – przepisy

Zielony groszek możesz ugotować również w strączkach. Stanie się wtedy składnikiem zapiekanki ziemniaczano-warzywnej, dodatkiem do mięs lub ryb, który możesz podawać z masłem lub bułką tartą. Doskonale będzie komponował się także z innymi warzywami, takimi jak marchewka, kukurydza czy cukinia. Przepisy na takie dania są proste i niezbyt czasochłonne. Doskonałym pomysłem na smaczny obiad będzie zielone spaghetti z groszkiem w roli głównej.

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka;

  • około 400 g groszku w strączkach;

  • garść świeżej mięty;

  • kilka łodyżek natki pietruszki;

  • 150 g makaronu typu spaghetti;

  • 100 g tartego parmezanu;

  • 150 g kwaśnej śmietany;

  • ulubione przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, bazylia;

  • tłuszcz do smażenia mięsa.


Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj w ulubionych przyprawach i usmaż na patelni. Strączki groszku dokładnie umyj i pozbądź się niejadalnych części (twardych końcówek, łyka). Gotuj je w lekko osolonej wodzie przez 5–7 minut. Następnie posiekaj pietruszkę i miętę, zagotuj makaron. Ugotowany makaron wymieszaj z ugotowanymi strączkami groszku, miętą, natką pietruszki, kwaśną śmietaną i przyprawami. Gotuj na małym ogniu, aby wszystkie składniki dania się połączyły. Przed podaniem posyp tartym parmezanem.

Źródła
  1. J. Bator, Przepis na zdrowie, Wydawnictwo Znak, Kraków 2019.

  2. M. Banach, Strączki, Wydawnictwo Edgar, Warszawa 2016.

  3. A. Maciąg, Smak zdrowia, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2017.

  4. K. Świątkowska i in., Jedz mądrze. Fakty i mity o zdrowym odżywianiu, Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2021.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się
Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online
  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się

Najchętniej czytane

warzywa-na-parze-jak-gotowac-sprawdzone-przepisy
Odżywianie
2 min.
Jak gotować warzywa na parze. Sprawdź niezawodne przepisy
19.05.2021
sniadania-do-pracy-zdrowe-lekkie-co-przygotowac
Odżywianie
2 min.
Śniadania do pracy - zdrowe, lekkie. Co przygotować?
27.07.2021
ciasto-marchewkowe-fit-sprawdzony-przepis
Odżywianie
2 min.
Ciasto marchewkowe fit - sprawdzony przepis
27.07.2021
przepis-na-domowe-batony-energetyczne
Odżywianie
3 min.
Domowe batony energetyczne – poznaj ciekawe przepisy
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.