Łatwe przepisy na sałatę endywię. Sprawdź, jak ją przyrządzić, aby była pyszna i chrupiąca
Spożywanie warzyw to sposób na utrzymanie zgrabnej i szczupłej sylwetki. Sałata endywia nie jest popularna w polskiej kuchni, ale warto włączyć ją do jadłospisu. Jest bogata w witaminy, mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Jej lekko gorzkawy smak podkreśla pikantne sałatki lub aromatyczne gulasze.
Sałata endywia - właściwości i wartości odżywcze
Endywia to warzywo popularne we Francji, we Włoszech oraz w Niemczech. Z wyglądu przypomina sałatę, a nazywana jest również cykorią. W polskiej kuchni nie zyskała takiej popularności jak sałata lodowa, rzymska czy masłowa, jednakże ze względu na właściwości i wartości odżywcze warto ją włączyć do jadłospisu. Istnieją dwa rodzaje endywii: kędzierzawa oraz szerokolistna.
Cykoria ma niewiele kalorii, gdyż w 100 gramach zawiera ich jedynie 17. Osoby będące na diecie odchudzającej powinny po nią często sięgać. Sałata zawiera bowiem b łonnik pokarmowy, który przyspiesza metabolizm, wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Dzięki zawartości inuliny przeciwdziała rozwojowi cukrzycy typu II, insulinooporności, a także innym chorobom metabolicznym. Endywia ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez cukrzyków.
Omawiana sałata jest bogata w witaminy A, C, B, a także w kwas foliowy, korzystny dla kobiet w ciąży. Regularne spożywanie posiłków z endywią zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, jak choćby choroby serca, miażdżycy czy udaru mózgu. Obniża również poziom złego cholesterolu. Jedzenie 100 g cykorii dziennie uzupełnia 10% dobowego zapotrzebowania na potas i miedź u osoby dorosłej.
Z czym można jeść endywię?
Cykorię ze względu na intensywny, gorzkawy smak często łączy się z innymi sałatami. Dobrze komponuje się w różnego rodzaju sałatkach, z dodatkiem ostrych serów, orzechów lub papryczek chilli. Liście można jeść nie tylko na surowo, ale również ugotowane czy usmażone. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, poleca się gotowanie na parze, zalecane w diecie bogatej w błonnik.
Endywia doskonale sprawdza się jako dodatek do dań wegetariańskich, zup czy gulaszów. Jej liście powinny mieć zielony kolor. Przed podaniem cykoria powinna zostać dokładnie umyta i osuszona, a żółte liście należy usunąć. Sałatę przechowuje się w lodówce, najlepiej owiniętą w wilgotny ręcznik papierowy. Dzięki temu zachowa świeżość na dłużej. Endywia poza sałatkami może być składnikiem makaronów, dobrze smakuje również spożywana samodzielnie. Wystarczy ją porwać na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem, a potem smażyć na patelni nie dłużej niż 5 minut.
Sałata endywia - proste przepisy
Endywia należy do warzyw o niskim indeksie glikemicznym, dlatego przepisy z jej udziałem są zdrowsze, nawet dla osób zmagających się z cukrzycą. Najprostszym przepisem jest sałatka warzywna z majonezem.
Składniki:
główka endywii,
2 małe pomidory,
długi, zielony ogórek,
2 łyżki majonezu,
3 łyżki śmietany 18%,
pieprz i sól dla podkreślenia smaku.
Przygotowanie: Warzywa myjemy, ogórek obieramy, a pomidory parzymy wrzątkiem, aby zdjąć skórę. Sałatę rwiemy na małe części, pomidory i ogórek kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez oraz śmietanę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcesz, aby sałatka była dietetyczna, zamień majonez i śmietanę na oliwę z oliwek lub jogurt naturalny.
Endywia może stanowić składnik sycących dań obiadowych. Jednym z nich jest spaghetti w sosie serowym. Można go przygotować w niecałe pół godziny.
Składniki na 4 porcje:
300 g makaronu spaghetti,
główka endywii,
200 g sera cheddar,
20 g tartego parmezanu,
30 g masła,
szklanka mleka,
2 łyżki oliwy z oliwek,
przyprawy: gałka muszkatołowa, świeżo mielony pieprz, sól.
Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente, odcedź i zostaw na sicie. Do garnka wlej mleko i podgrzewaj, czasem zamieszaj. Do ciepłego mleka dodaj starty cheddar i parmezan, a także masło. Wszystko mieszaj do momentu, aż sery się rozpuszczą, a konsystencja będzie kremowa. Całość przypraw. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smaż endywię do momentu, aż będzie chrupka. Połącz sos, sałatę oraz makaron. Górę oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Cykorię można przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od Twoich umiejętności i składników, jakie chcesz wykorzystać.
- B. Toselli, Kuchnia lekkostrawna. Najlepsze przepisy na przekąski, dania i desery w wersji light, Wydawnictwo Jedność, Kielce 2018.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.