Jak zrobić sok z buraka? Najlepsze przepisy
Sok z buraka to bomba witaminowa, eliksir młodości i naturalny środek odchudzający w jednym. Jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, jednak bez problemu przygotujesz go w domu. Wypróbuj sprawdzony przepis na sok z buraka i ciesz się jego dobroczynnymi właściwościami wraz z najbliższymi.
Sok z buraka – dlaczego warto zrobić go w domu?
Sok z buraka właściwości lecznicze zawdzięcza zawartym w nim witaminom i minerałom. Jeśli włączysz go do swojej diety, szybko przekonasz się o jego licznych zaletach – ciśnienie unormuje się, poprawi się stan Twoich włosów i paznokci, zwiększy się wydolność Twojego organizmu, a także wzrośnie chęć i motywacja do aktywności fizycznej, ponieważ burak pozytywnie wpływa na samopoczucie. Produkt ten bez problemu znajdziesz na sklepowych p ółkach, jednak warto poświęcić trochę czasu i przygotować go samodzielnie w domu. Jest to proste, a zyskujesz tani i zdrowszy sok niż gotowe odpowiedniki, które produkuje się najczęściej z soku zagęszczonego.
Wiele osób zastanawia się, jak zrobić sok z buraka. Jest kilka sprawdzonych receptur, wśród których najpopularniejsze są przepisy na sok z surowego i kiszonego buraka. Jak się okazuje, ten cenny koktajl można przygotować bez użycia sokowirówki, jak również stworzyć wersję zimową – naturalne lekarstwo na kaszel i przeziębienie.
Jak zrobić sok z buraka? Klasyczny przepis
Surowy burak ma najwięcej witamin, dlatego to właśnie tak przygotowane warzywo znajduje się w najbardziej klasycznym przepisie. Do produkcji soku potrzebne będą:
2 kg buraków ćwikłowych (najlepsze będą młode)
woda mineralna do rozcieńczenia (opcjonalnie)
oraz wyciskarka do soków/sokowirówka.
Przepis na sok z buraka surowego jest bardzo prosty. Najpierw starannie obierz buraki – jest to niezbędny krok, ponieważ twarda skóra warzywa może uszkodzić sokowirówkę. Dokładnie umyte i obrane buraki pokrój na kawałki dopasowane do rozmiaru urządzenia. Jeśli używasz wyciskarki wolnoobrotowej, obieranie ze skóry nie będzie konieczne. Po wyciśnięciu sok możesz przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pianki, która zbiera się na górze. Jeśli napój jest zbyt intensywny w smaku, dodaj trochę wody.
Naturalny sok z buraka ma nieco ziemisty posmak, który nie każdemu odpowiada. Aby się go pozbyć, możesz dodać przypraw takich jak sól lub czosnek. Przepis na sok z buraka niekiedy uwzględnia także inne dodatki, takie jak sok jabłkowy lub sok z marchwi. Tak przygotowany koktajl ma doskonały smak i jest prawdziwą bombą witaminową.
Sok z kiszonych buraków – przepis
Nieco bardziej czasochłonny pod względem przygotowania jest sok z kiszonych buraków. Przepis uwzględnia następujące składniki:
1,5 kg obranych czerwonych buraków,
2 litry przegotowanej wody,
kromka żytniego chleba na zakwasie
1 główka (nie ząbek!) czosnku,
2 liście laurowe,
10–15 ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny mielony.
W pierwszej kolejności umyj buraki, obierz i pokrój w grube plastry. Do dużego słoika lub naczynia kamionkowego włóż czosnek oraz przyprawy, a na nich połóż plastry z buraków. Ułóż w ten sposób kilka warstw aż do całkowitego wypełnienia naczynia. Na wierzchu połóż kromkę chleba żytniego, a całość zalej wodą z solą w ten sposób, aby wszystkie buraki zostały przykryte. Naczynie nakryj talerzem, aby zablokować dopływ powietrza. Tak przygotowany zakwas przechowuj 5–7 dni w temperaturze pokojowej.
Po zakończonym procesie fermentacji przelej napój do szklanych, szczelnych butelek i wstaw do lodówki. Sok z kiszonych buraków jest nie tylko dobrym dodatkiem do obiadu, lecz także naturalnym probiotykiem, który warto stosować np. po zakończonej kuracji antybiotykowej.
Jak zrobić sok z buraków bez wyciskarki?
Wiele osób zastanawia się, jak zrobić sok z buraka bez sokowirówki. Jak się okazuje, wyciskarkę można zastąpić blenderem (kielichowym lub ręcznym). Wybraną ilość buraków pokrój na drobne kawałki, aby urządzenie mogło z łatwością je zmiksować.
Do naczynia wlej 1–2 szklanki wody i ułóż drobno pokrojone warzywo. Blenduj kilkukrotnie aż do uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej popularny koktajl smoothie. Uzyskane w ten sposób purée przecedź przez sitko lub gazę i wyciśnij dokładnie, aby nie zmarnować ani kropli cennego napoju – sok jest gotowy do spożycia od razu. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać ulubione przyprawy.
Przepis na syrop z buraka. Naturalny sposób na kaszel
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sok z buraka na zimę, skorzystaj z przepisu na syrop. Do przygotowania tego specyfiku potrzebne będą 2 składniki:
burak
miód/cukier
Zetrzyj buraka na tarce o cienkich oczkach i zasyp na noc cukrem. Rano powinien pojawić się sok, który najlepiej pić po łyżeczce kilka razy dziennie. Jest to naturalny syrop na kaszel i lek na odporność. Aby zwiększyć lecznicze działanie, możesz dodać odrobinę soku z cytryny.
- L. Kostina, Leczenie burakiem, Naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości, Wydawnictwo Kos 2018.
- E. Kołota i in., Burak ćwikłowy i liściowy, Wydawnictwo Hortpress 2006.
- B.Stockton i in., Terapia sokowa, czas na juicing, Wydawnictwo Buchmann 2015.
- B.A. Dąbrowska, Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej w postaci płynnej, koktajle, soki, zupy, przekąski, Wydawnictwo WAM 2020.
- A. Ziemnicka, Soki i koktajle w minutę, Wydawnictwo Słowne 2018.
- P. Crocker, Wielka księga soków, Wydawnictwo Laurum 2018.
- S. Gursche, Wyciskamy soki, Zdrowie płynące z warzyw, owoców i ziół, Wydawnictwo Źródło Życia 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.