Zaloguj się

Umów teleporadę
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Właściwości zdrowotne maślanki

Agata Muchowska

29.05.2022

Aktualizacja: 07.10.2022

Maślanka to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań, ale także prawdziwa bomba odżywcza dla organizmu. Zawiera kwas mlekowy, który jest jednym z najskuteczniejszych probiotyków, oraz mnóstwo witamin i składników mineralnych. Dowiedz się, jak zrobić maślankę samodzielnie.


maslanka-wlasciwosci-zdrowotne-z-czym-i-kiedy-jesc
pexels

Polecane

ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
kiszona-cebula-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
2 min.
Kiszona cebula - jakie ma właściwości zdrowotne?
29.10.2021
platki-kukurydziane-czy-sa-zdrowe-ile-maja-kalorii
Odżywianie
1 min.
Czym wyróżniają się płatki kukurydziane? Skład i właściwości produktu
19.05.2021
nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
Spis treści
  1. Czym jest maślanka?
  2. Właściwości maślanki
  3. Czym się różni maślanka od kefiru?
  4. Jak zrobić maślankę?

Czym jest maślanka?

Maślanka to produkt mleczny, który powstaje podczas produkcji masła w efekcie oddzielania się tłuszczu od śmietany. Ma łagodny, orzeźwiający smak, jest niskokaloryczna i lekkostrawna, dzięki czemu doskonale wspomaga odchudzanie. Na polskie stoły trafiła za sprawą górali, którzy podawali ją turystom jako regionalny specjał. Polacy docenili nie tylko wyjątkowy smak maślanki, ale także jej dobroczynne dla zdrowia właściwości. 

Jak większość produktów fermentacji mlekowej, maślanka stanowi naturalny probiotyk. Probiotyki to tzw. dobre bakterie, które dbają o równowagę flory bakteryjnej i regenerują przewód pokarmowy, niszczony przez niezdrowe produkty oraz antybiotyki. Jednym z najpopularniejszych i najskuteczniejszych probiotyków są pałeczki kwasu mlekowego zawarte w maślance. Ich rolę w budowaniu odporności znano już w starożytności.

Maślanka jest ogólnodostępnym produktem spożywczym. Można ją kupić niemal w każdym sklepie lub zrobić samodzielnie w domu. Doskonale sprawdza się jako napój orzeźwiający. Skutecznie łagodzi pragnienie i zapobiega odwodnieniu. Pasuje do ziemniaków z sadzonym jajkiem, można zrobić z niej owocowe smoothie, chłodnik, marynatę lub dressing. Maślanka nadaje się też jako zakwas do chleba lub dodatek do ciasta.

Właściwości maślanki

Maślanka, podobnie jak kefir bądź zsiadłe mleko, ma wiele właściwości zdrowotnych. Bogata jest w dobrze przyswajalne białka, witaminy z grupy B, A, E i D oraz minerały. Podstawą jest jednak kwas mlekowy.

Kwas mlekowy to probiotyk, mający zbawienny wpływa na układ trawienny. Większość odporności bierze się z „dobrych bakterii” zamieszkujących jelita. To one odpowiadają za walkę z infekcjami, grzybami i bakteriami. Gdy równowaga dobrych i złych bakterii jest zaburzona, może dochodzić do nieprzyjemnych dolegliwości, osłabienia organizmu, a w efekcie nawet do poważnych chorób. Niedobór „dobrych bakterii” poznasz po:

  • zgadze,

  • częstych zaparciach,

  • biegunkach,

  • gazach,

  • nudnościach,

  • ogólnym osłabieniu,

  • złym samopoczuciu,

  • podatności na infekcje.

Jeśli zauważysz u siebie takie objawy, sięgnij po produkty fermentacji mlecznej. Pomogą one odbudować zniszczoną florę bakteryjną i zabezpieczą organizm przed ingerencją „złych bakterii”, wirusów, grzybów i innych chorobotwórczych drobnoustrojów. Nie zapominaj o piciu maślanki, zwłaszcza jeśli jesteś w trakcie antybiotykoterapii.

Maślanka jest nieocenionym wsparciem w walce z wieloma chorobami. Pomaga w leczeniu:

  • wrzodów żołądka,

  • nadciśnienia,

  • chorób zwyrodnieniowych kości,

  • zapaleń w obrębie jamy ustnej,

  • oparzeń.

Dzieje się tak nie tylko z powodu bogactwa kwasu mlekowego i witamin, ale także wapnia. Wapń bierze bowiem udział w budowie kości zębów, sprzyja krzepnięciu krwi i regeneracji komórek.

Mimo że maślanka jest produktem mlecznym, mogą ją pic osoby z nietolerancją laktozy. W procesie fermentacji następuje rozkład cukru mlecznego, odpowiedzialnego za nieprzyjemne dolegliwości.

Czym się różni maślanka od kefiru?

Wiele osób myli maślankę z kefirem. Mają one zbliżone wartości odżywcze, imponujące właściwości lecznicze, podobny smak i są efektem fermentacji mleka. Różni je przede wszystkim metoda produkcji oraz zawartość tłuszczu. Kefir zawiera więcej tłuszczu niż maślanka. Maślanka jest bogata w lecytynę, która rozbija tłuszcz, dlatego jej regularne picie sprzyja odchudzaniu. Lepiej sprawdza się także w kosmetyce. Produkty do pielęgnacji na bazie maślanki zmniejszają przebarwienia i plamy, redukują zmarszczki, oczyszczają pory i odżywiają skórę.

Kefir od maślanki różni się metodą produkcji. Powstaje dzięki fermentacji mleka z dodatkiem kultur bakterii, maślanka natomiast to efekt uboczny produkcji masła.

Jak zrobić maślankę?

Choć w większości sklepów można kupić gotową maślankę, warto ją zrobić samodzielnie. Przepis na domową maślankę jest bardzo prosty. Potrzebne Ci będą prawdziwa, wiejska śmietana, miska i mikser. Śmietanę wlej do miski i ubijaj mikserem tak, aby się zważyła. Rób to, póki maślanka nie oddzieli się od masła. Następnie przelej ją do osobnego pojemnika. W ten sposób uzyskasz nie tylko pyszną maślankę, ale też świeże, domowe masło. 

Dla zdrowia i dobrej kondycji organizmu dobrze jest włączyć maślankę do swojej codziennej diety.

Źródła
  1. S.E. Katz, Sztuka fermentacji, Vivante, Białystok 2019.
  2. A. Lewandowska, Dieta zdrowych jelit, Wydawnictwo RM, Warszawa 2019.
  3. M. Mosley, Jelita wiedzą lepiej. Jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmienić od wewnątrz swoje ciało, Otwarte, Kraków 2018.
  4. D. Schwenk, Żywność probiotyczna, Vital, Białystok 2016.
  5. Ojciec Medici, Na tropie zdrowej żywności. Mleko i przetwory mleczne, pro- i prebiotyki, W promieniach, Warszawa 2021.
Author Agata Muchowska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

syrop-z-dzikiej-rozy-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne
Odżywianie
1 min.
Kiedy warto stosować syrop z owoców dzikiej róży?
14.05.2021
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
detoks-cukrowy-co-jesc-jak-go-przeprowadzic
Odżywianie
1 min.
Detoks cukrowy - co jeść? Jak go przeprowadzić?
29.10.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
  • Kontakt
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

© 2023 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.