account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Olej MCT - dlaczego warto stosować?

Bartosz Kulczyński24.01.2022Aktualizacja: 07.10.2022

W ostatnich latach olej MCT zyskuje na popularności. Przypisuje mu się szeroki, korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jednak czy rzeczywiście można wzmocnić swój organizm, regularnie go stosując?


olej-mct-co-to-jest-jak-stosowac-wlasciwosci
pixabay.com

Polecane

jaki-kefir-jest-najzdrowszy-i-kiedy-powinno-sie-go-pic
Odżywianie
1 min.
Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
25.05.2022
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
Spis treści
  1. Olej MCT - co to jest?
  2. Skład oleju MCT
  3. Olej MCT - charakterystyka
  4. Olej MCT a odchudzanie
  5. Olej MCT a funkcje poznawcze
  6. Znaczenie oleju MCT dla jelit
  7. Wpływ oleju MCT na wyniki sportowe
  8. Olej MC a olej kokosowy
  9. Jak stosować olej MCT?

Olej MCT - co to jest?

Olej MCT to olej zbudowany ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które w swoim łańcuchu węglowym mają od 6 do 12 atomów węgla (choć niejednokrotnie można spotkać się z nomenklaturą, że związki te obejmują kwasy tłuszczowe zawierające do 10 atomów węgla). Jest to wyrób handlowy, ponieważ żaden z naturalnych produktów nie ma tak wysokiego udziału procentowego wspomnianych kwasów tłuszczowych. Oleje MCT są zwykle produkowane przemysłowo z wykorzystaniem oleju kokosowego lub oleju palmowego, gdyż to właśnie te produkty zawierają największy poziom średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Niewielkie ilości tych składników występują również naturalnie w maśle i tłustych produktach mlecznych.

Skład oleju MCT

Wiele osób zastanawia się, które konkretnie kwasy tłuszczowe wchodzą w skład oleju MCT. Otóż do wspomnianych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych zalicza się: kwas kapronowy (6 atomów węgla), kwas kaprylowy (8 atomów węgla), kwas kaprynowy (10 atomów węgla) i kwas laurynowy (12 atomów węgla). Jednakże większość olejów MCT nie zawiera w składzie kwasu kapronowego ze względu na jego nieprzyjemny zapach i smak. Ponadto dobrej jakości oleje MCT są pozbawione kwasu laurynowego, ponieważ uważa się, że składnik ten nie podlega takim samym, korzystnym z punktu widzenia zdrowia przemianom, jak wcześniej wymienione pozostałe związki.Przeglądając produkty handlowe, można zauważyć, że udział procentowy poszczególnych kwasów tłuszczowych kształtuje się następująco:

  • kwas kapronowy - 0-2%,

  • kwas kaprylowy - 45-65%,

  • kwas kaprynowy - 28,5-45%,

  • kwas laurynowy - 0-3%.

Olej MCT - charakterystyka

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe istotnie różnią się od długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Charakteryzują się one tym, że są częściowo rozpuszczalne w wodzie i do strawienia nie wymagają obecności żółci oraz enzymów trzustkowych (lipazy trzustkowej). Po spożyciu są one wchłaniane w jelitach i transportowane bezpośrednio do krwiobiegu, a następnie do wątroby, z pominięciem cząsteczek transportowych - chylomikronów. Dużą zaletą średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych jest to, że nie są w dużym stopniu magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Ich wartość energetyczna wynosi 8,3 kcal/g i jest niższa w porównaniu do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (9,2 kcal/g).

Olej MCT a odchudzanie

Aktualny stan wiedzy pokazuje, że olej MCT może wspomagać odchudzanie. Jednakże taki efekt naukowcy odnotowali w przypadku, gdy w diecie zastąpiono długołańcuchowe kwasy tłuszczowe średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi. Autorzy opracowania naukowego dowiedli, że taka praktyka przyczyniła się do obniżenia masy ciała na poziomie 0,51 kg, a także do zmniejszenia obwodu talii (średnio o 1,46 cm) i obwodu bioder (średnio o 0,79 cm). Dodatkowo naukowcy odnotowali niewielkie obniżenie podskórnej i trzewnej tkanki tłuszczowej. Z kolei w innej publikacji badacze wykazali, że przyjmowanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT) przyczynia się do zmniejszenia spożycia energii, co może mieć teoretycznie wpływ na redukcję masy ciała. Jednocześnie uznali oni, że olej MCT nie oddziałuje na nasz apetyt. Na podstawie dostępnych informacji można zauważyć, że włączenie oleju MCT do diety może skutkować obniżeniem masy ciała tylko w nieznacznym stopniu.

Olej MCT a funkcje poznawcze

Najnowsze wyniki badań dowodzą, że spożywanie oleju MCT składającego się w 30% z kwasu kaprylowego i w 70% z kwasu kaprynowego powoduje poprawę funkcji poznawczych takich jak pamięć. Naukowcy odnotowali korzystne działanie, gdy olej MCT był stosowany w ilościach 12 lub 18 g na dzień przez 4 tygodnie.

Znaczenie oleju MCT dla jelit

Olej MCT może być wartościowym składnikiem diety dla zdrowych jelit. Wynika to m.in. z tego, że ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe i może poprawiać skład flory bakteryjnej znajdującej się w jelitach.

Wpływ oleju MCT na wyniki sportowe

Wielokrotnie można spotkać się z informacją, jakoby stosowanie oleju MCT miało zwiększać wydolność fizyczną. Z tego względu zaleca się suplementację tym produktem wśród sportowców. Jednakże przeprowadzone badania naukowe nie potwierdzają takiego działania. Dla przykładu, w jednym z badań naukowcy zaobserwowali, że regularne spożywanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych nie zwiększyło wytrzymałości, ani nie zmieniło w sposób znaczący metabolizmu związanego z wydajnością u wytrenowanych biegaczy. Pokazuje to, że olej MCT nie ma raczej zastosowania w żywieniu sportowców, w tym np. w diecie biegaczy.

Olej MC a olej kokosowy

Powszechnie przyjęło się stawiać znak równości pomiędzy olejem MCT a olejem kokosowym. Wynika to głównie, z tego, że olej kokosowy zawiera w swoim składzie stosunkowo dużo średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Jednakże zdecydowaną większość stanowi kwas laurynowy, który jak już wspomniano, nie jest „pełnoprawnym” przedstawicielem tej grupy związków. Zakładając więc, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe obejmują wyłącznie kwas kapronowy, kwas kaprynowy i kwas kaprylowy, to ich suma w oleju kokosowym wynosi zaledwie ok. 15-16%.

Jak stosować olej MCT?

Dotychczas naukowcy nie opublikowali żadnych oficjalnych zaleceń co do stosowania oleju MCT. Jednakże wydaje się, że korzyści może przynieść już spożycie 1 lub 2 łyżek tego produktu dziennie. Nie należy przekraczać 4-6 łyżek oleju MCT na dzień. Dobową dawkę średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych warto stopniowo zwiększać (począwszy np. od 1 łyżki na dzień), aby uniknąć dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Olej MCT najlepiej spożywać na surowo. Nie zaleca się na nim smażyć. Olej ten jest produktem pochodzenia roślinnego, dlatego mogą spożywać go osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jest źródłem skoncentrowanego tłuszczu, dlatego jeśli zastanawiasz się, co jeść na diecie ketogenicznej, to dobrym rozwiązaniem jest włączenie tego produktu do swojego jadłospisu. Jednocześnie pamiętaj, że najlepszy olej MCT to ten, który zawiera jak najwięcej kwasu kaprylowego i kwasu kaprynowego.

Źródła
  1. Bueno NB. i in., Dietary medium-chain triacylglycerols versus long-chain triacylglycerols for body composition in adults: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, „Journal of the American College of Nutrition” 2015, nr 34, 2, s. 175-183.
  2. Maher T. i in., A systematic review and meta-analysis of medium-chain triglycerides effects on acute satiety and food intake, „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” 2021, nr 61, s. 636-648.
Author Bartosz Kulczyński picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
sok-z-czerwonej-porzeczki-jak-go-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki, by zachować cenne właściwości owocu?
27.05.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.