account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 1 min.

Sposoby na potrawy z grzybów

Agata Muchowska03.06.2022Aktualizacja: 22.10.2023

Jesień to czas grzybobrania. Wiele osób nie wyobraża sobie domowego gulaszu bądź bigosu bez grzybów. Są one doskonałym uzupełnieniem wielu dań, doskonale nadają się też jako przystawki. Zobacz, co możesz z nich zrobić.


przepisy-na-grzyby-marynowane-w-occie-smazone
pixabay

Polecane

biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021
kiszone-pomidory-jak-zrobic-do-czego-wykorzystac
Odżywianie
1 min.
Kiszone pomidory - jak zrobić? Do czego wykorzystać?
29.10.2021
kiszona-marchewka-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
2 min.
Kiszona marchewka - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
kiszona-papryka-jak-zrobic-na-co-pomaga
Odżywianie
1 min.
Kiszona papryka - jak zrobić? Na co pomaga?
29.10.2021
Spis treści
  1. Dlaczego warto jeść grzyby?
  2. Dla kogo dania z grzybów?
  3. Jak przyrządzić grzyby?

Dlaczego warto jeść grzyby?

Grzyby były spożywane przez ludzi od zarania dziejów. Informację o ich smaku i dobroczynnym działaniu przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie. Swoich amatorów grzyby znalazły także w Polsce. Z uwagi na klimat i bogactwo lasów można ich tu znaleźć mnóstwo. Grzyby, wbrew powszechnej opinii, w umiarkowanych ilościach są nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Znajdziesz w nich:

  • sole mineralne,

  • witaminę A w postaci karotenu,

  • witaminy z grupy B,

  • potas,

  • wapń,

  • żelazo,

  • białko,

  • błonnik,

  • beta-glukany.

Grzyby są źródłem wapnia. Wapń stanowi budulec kości i zapobiega osteoporozie. Bierze także udział w procesie krzepnięcia krwi. W grzybach znajdziesz też błonnik, odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę jelit, oraz białko. Białko zawarte w grzybach jest specyficzne, ponieważ jego właściwości są podobne zarówno do białka zwierzęcego, jak i roślinnego.

Grzyby uchodzą za produkty ciężkostrawne. W dużych ilościach faktycznie mogą powodować dolegliwości żołądkowe. Wszystko przez zawartą w nich chitynę. Jest to wielocukier przypominający budową celulozę, jednak nie jest on dobrze trawiony przez ludzki organizm. Mimo to nie warto rezygnować z grzybów.

Musisz jednak pamiętać, że nie wszystkie grzyby są jadalne. Po każdym grzybobraniu upewnij się, że w Twoim koszyku nie ma „trujaków”. Jeśli nie znasz się na grzybach, możesz je sprawdzić w każdej placówce sanitarno-epidemiologicznej. To bardzo ważne, ponieważ z powodu zatrucia grzybami w Polsce umiera rocznie nawet kilkadziesiąt osób.

Dla kogo dania z grzybów?

Dania z grzybów, choć pyszne, nie są dla każdego. Nie powinny ich jeść:

  • osoby starsze,

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,

  • dzieci,

  • osoby uczulone na grzyby,

  • osoby cierpiące na choroby nerek, wątroby i układu pokarmowego.

Grzyby są ciężkostrawne, dlatego osoby z upośledzonym układem pokarmowym nie powinny ich spożywać. Grozi to bowiem nieprzyjemnymi dolegliwościami w postaci bólu brzucha, uczucia ciężkości, gazów i wzdęć. Wpływ na pojawienie się niepożądanych skutków ma także sposób  przyrządzania grzybów. Smażone smakują najlepiej, jednak są najcięższe dla organizmu. Wszystko dlatego, że chłoną tłuszcz. Najlepiej spożywać grzyby marynowane, w occie lub duszone.

Jeśli nie masz problemów trawiennych ani uczulenia na grzyby, możesz je śmiało jeść. Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzić z ich ilością i poddać je obróbce termicznej. Dzięki temu lepiej je strawisz. 

Dania z grzybów są polecane osobom, które chcą zrzucić kilka kilogramów, są bowiem niskokaloryczne. 100 gramów świeżych grzybów zawiera zaledwie 34 kalorie. Znajdujące się w grzybach przeciwutleniacze pomagają zachować młodość. Blokują namnażanie się wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia się organizmu. Grzyby są także ważnym i jednym z podstawowych elementów diety wegańskiej i wegetariańskiej. Wszystko dlatego, że swoją mięsistą konsystencją przypominają mięso. Można je też przygotowywać jak mięso, np. w formie gulaszu albo pieczone. Zawierają również dużo białka podobnego do białka zwierzęcego.

Jak przyrządzić grzyby?

Grzyby znane i doceniane są zwłaszcza z powodu walorów smakowych. Można je łączyć z potrawami mięsnymi, dodawać do sałatek, marynować, smażyć albo zalać octem. Grzyby są jednak ciężkostrawne, warto więc wiedzieć, z czym je łączyć, aby dodatkowo nie obciążyć organizmu.

Grzyby najlepiej smakują w połączeniu z kaszą. Dania z kaszy są lekkostrawne, dobrze przyswajalne i mają niski indeks glikemiczny. Są na tyle lekkie dla żołądka, że doskonale równoważą ciężkość grzybów. Grzyby to również smaczny dodatek do sosów, pierogów i zup. Nie wymagają mocnego doprawiania – wystarczy sól i pieprz. Warto dodać także odrobinę ziół, takich jak tymianek bądź rozmaryn, aby potrawa była bardziej strawna. Grzyby doskonale smakują jako przystawka w postaci marynowanej lub w occie. Wystarczy zalać je wrzącym roztworem z mieszanki wody i octu w proporcji 4:1 i dodać przyprawy – cebulę, cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę i pieprz. 

Jeśli cenisz smak tradycyjnej kuchni, wprowadź do swojej diety dania z grzybów. Oczywiście w rozsądnej ilości.

Źródła
  1. R. Hofrichter, Tajemnicze życie grzybów, Prószyński i S-ka, 2018.
  2. T. Isokauppila, Lecznicze grzyby, Vivante, 2018.
  3. Praca zbiorowa, Grzyby prozdrowotne. Przyrodnictwo z tradycją odkryte na nowo, Dedal, 2014.
Author Agata Muchowska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

niedobor-bialych-krwinek-co-jesc-co-wlaczyc-do-diety
Odżywianie
2 min.
Niedobór białych krwinek - co jeść? Co włączyć do diety?
28.10.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
ile-bialka-ma-jajko-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Czy jajka zawierają dużą ilość białka?
19.05.2021
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.