Статті для українців які можуть допомогти

Побачити більше

безкоштовні лікарі для України

Звернутися до лікарів
przepisy-na-grzyby-marynowane-w-occie-smazone
pixabay

Dlaczego warto jeść grzyby?

Grzyby były spożywane przez ludzi od zarania dziejów. Informację o ich smaku i dobroczynnym działaniu przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie. Swoich amatorów grzyby znalazły także w Polsce. Z uwagi na klimat i bogactwo lasów można ich tu znaleźć mnóstwo. Grzyby, wbrew powszechnej opinii, w umiarkowanych ilościach są nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Znajdziesz w nich:

  • sole mineralne,

  • witaminę A w postaci karotenu,

  • witaminy z grupy B,

  • potas,

  • wapń,

  • żelazo,

  • białko,

  • błonnik,

  • beta-glukany.

Grzyby są źródłem wapnia. Wapń stanowi budulec kości i zapobiega osteoporozie. Bierze także udział w procesie krzepnięcia krwi. W grzybach znajdziesz też błonnik, odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę jelit, oraz białko. Białko zawarte w grzybach jest specyficzne, ponieważ jego właściwości są podobne zarówno do białka zwierzęcego, jak i roślinnego.

Grzyby uchodzą za produkty ciężkostrawne. W dużych ilościach faktycznie mogą powodować dolegliwości żołądkowe. Wszystko przez zawartą w nich chitynę. Jest to wielocukier przypominający budową celulozę, jednak nie jest on dobrze trawiony przez ludzki organizm. Mimo to nie warto rezygnować z grzybów.

Musisz jednak pamiętać, że nie wszystkie grzyby są jadalne. Po każdym grzybobraniu upewnij się, że w Twoim koszyku nie ma „trujaków”. Jeśli nie znasz się na grzybach, możesz je sprawdzić w każdej placówce sanitarno-epidemiologicznej. To bardzo ważne, ponieważ z powodu zatrucia grzybami w Polsce umiera rocznie nawet kilkadziesiąt osób.

Dla kogo dania z grzybów?

Dania z grzybów, choć pyszne, nie są dla każdego. Nie powinny ich jeść:

  • osoby starsze,

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,

  • dzieci,

  • osoby uczulone na grzyby,

  • osoby cierpiące na choroby nerek, wątroby i układu pokarmowego.

Grzyby są ciężkostrawne, dlatego osoby z upośledzonym układem pokarmowym nie powinny ich spożywać. Grozi to bowiem nieprzyjemnymi dolegliwościami w postaci bólu brzucha, uczucia ciężkości, gazów i wzdęć. Wpływ na pojawienie się niepożądanych skutków ma także sposób  przyrządzania grzybów. Smażone smakują najlepiej, jednak są najcięższe dla organizmu. Wszystko dlatego, że chłoną tłuszcz. Najlepiej spożywać grzyby marynowane, w occie lub duszone.

Jeśli nie masz problemów trawiennych ani uczulenia na grzyby, możesz je śmiało jeść. Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzić z ich ilością i poddać je obróbce termicznej. Dzięki temu lepiej je strawisz. 

Dania z grzybów są polecane osobom, które chcą zrzucić kilka kilogramów, są bowiem niskokaloryczne. 100 gramów świeżych grzybów zawiera zaledwie 34 kalorie. Znajdujące się w grzybach przeciwutleniacze pomagają zachować młodość. Blokują namnażanie się wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia się organizmu. Grzyby są także ważnym i jednym z podstawowych elementów diety wegańskiej i wegetariańskiej. Wszystko dlatego, że swoją mięsistą konsystencją przypominają mięso. Można je też przygotowywać jak mięso, np. w formie gulaszu albo pieczone. Zawierają również dużo białka podobnego do białka zwierzęcego.

Jak przyrządzić grzyby?

Grzyby znane i doceniane są zwłaszcza z powodu walorów smakowych. Można je łączyć z potrawami mięsnymi, dodawać do sałatek, marynować, smażyć albo zalać octem. Grzyby są jednak ciężkostrawne, warto więc wiedzieć, z czym je łączyć, aby dodatkowo nie obciążyć organizmu.

Grzyby najlepiej smakują w połączeniu z kaszą. Dania z kaszy są lekkostrawne, dobrze przyswajalne i mają niski indeks glikemiczny. Są na tyle lekkie dla żołądka, że doskonale równoważą ciężkość grzybów. Grzyby to również smaczny dodatek do sosów, pierogów i zup. Nie wymagają mocnego doprawiania – wystarczy sól i pieprz. Warto dodać także odrobinę ziół, takich jak tymianek bądź rozmaryn, aby potrawa była bardziej strawna. Grzyby doskonale smakują jako przystawka w postaci marynowanej lub w occie. Wystarczy zalać je wrzącym roztworem z mieszanki wody i octu w proporcji 4:1 i dodać przyprawy – cebulę, cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę i pieprz. 

Jeśli cenisz smak tradycyjnej kuchni, wprowadź do swojej diety dania z grzybów. Oczywiście w rozsądnej ilości.

Źródła
  1. R. Hofrichter, Tajemnicze życie grzybów, Prószyński i S-ka, 2018.

  2. T. Isokauppila, Lecznicze grzyby, Vivante, 2018.

  3. Praca zbiorowa, Grzyby prozdrowotne. Przyrodnictwo z tradycją odkryte na nowo, Dedal, 2014.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Telekonsultacja z lekarzem
już w ciągu godziny!
Umów się

Uzyskaj odpowiedź
dzięki konsultacji
online

  • specjalistyczna porada
  • przedłużenie recepty
  • skierowanie na badania
Umów się

Najchętniej czytane

jak-schudnac-z-nog-jakie-sa-najlepsze-metody
FitnessOdżywianie
1 min.
Jak schudnąć z nóg? Jakie są najlepsze metody?
02.06.2022
ziola-na-stawy-na-bole-na-odbudowe-chrzastki
ZdrowieOdżywianie
1 min.
Zioła na stawy - na bóle, na odbudowę chrząstki
24.01.2022
cwiczenia-na-drugi-podbrodek-jak-sie-go-pozbyc
FitnessOdżywianie
1 min.
Ćwiczenia na drugi podbródek - jak się go pozbyć?
29.10.2021
jak-biegac-zeby-schudnac-co-warto-wiedziec
FitnessOdżywianie
1 min.
Jak biegać, żeby schudnąć? Co warto wiedzieć?
29.10.2021
Popularne w kategorii Odżywianie

© 2021 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.