Jakie są ciekawe przepisy na kapustę pekińską?
Kapusta pekińska jest bardzo często podawana do obiadu w formie surówki. Nie każdy jednak wie, że można z niej ugotować różne smaczne dania. Niezrównane są gołąbki z kapusty pekińskiej czy kapusta pekińska na ciepło. Warto poeksperymentować w kuchni i wprowadzić do niej nowe smaki.
![przepisy-z-kapusty-pekinskiej-co-można-z-niej-zrobic](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/1CMREiSFIseGY3e9RuxP4D/ec0cbcea748a48a9449dd6f5cb1738f6/przepisy-z-kapusty-pekinskiej-co-moz__na-z-niej-zrobic.jpg?w=1920&h=1280&fl=progressive&q=90&fm=jpg)
Polecane
![kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/7sVbk6a5micn3gigDPyP2u/bdb68ee8fc051521ec4fc3e3bc95a4be/kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku.jpg?w=250&h=250&fl=progressive&q=50&fm=jpg&fit=thumb)
![przepisy-na-groszek-zielony-w-strakach-mlody-z-puszki/](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/012VxiSuk7xhCcEFT5hQdF/0842985b76f9ee93497a1956b3e6d8b9/przepisy-na-groszek-zielony-w-strakach-mlody-z-puszki.jpg?w=250&h=250&fl=progressive&q=50&fm=jpg&fit=thumb)
![sok-z-buraka-jak-go-zrobic-sprawdzony-przepis](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/1kq6R9MNqlXAe6ON2myhfw/b1c4d26b5dec9d6360c2acfba2eb259d/sok-z-buraka-jak-go-zrobic-sprawdzony-przepis.jpg?w=250&h=250&fl=progressive&q=50&fm=jpg&fit=thumb)
![salata-endywia-jak-ja-przyrzadzic-przepisy](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/4ztKemUadS3bxZkraTYelw/fe8fbd5a6bcc599ef41711ca704979f4/salata-endywia-jak-ja-przyrzadzic-przepisy.jpg?w=250&h=250&fl=progressive&q=50&fm=jpg&fit=thumb)
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu
Kapusta pekińska smakuje wyśmienicie w formie surówki do obiadu.
Składniki:
1 mała kapusta pekińską lub pół dużej,
1 starta na tarce marchewkę,
1 pokrojone w kostkę jabłko,
2 mandarynki obrane ze skóry i oczyszczone z pestek,
sól, pieprz,
sok z cytryny,
oliwę z oliwek.
Sposób przygotowania:
Kapustę posiekaj drobno do miski, posyp solą, by zmiękła. Dodaj startą marchewkę i pokrojone w kostkę jabłuszko. Mandarynkę podziel na cząstki i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do surówki. Dopraw pieprzem sałatkę, polej sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dobrze wymieszaj całość. Podawaj jako przystawkę do drugiego dania.
Przepis na duszoną kapustę pekińską na ciepło
Mało osób wie, że kapustę pekińską można przygotować na ciepło. Dobrze sprawdzi się w formie zasmażanej czy też jako bigos. Możesz zaskoczyć swoich gości i przygotować dla nich kapustę pekińską na ciepło.
Składniki:
1 duża główka kapusty pekińskiej drobno pokrojoną,
2 jabłka pokrojone w kostkę,
3 marchewki starte na tarce,
1 pietruszka stara na tarce,
2 cebule drobno pokrojone,
koncentrat pomidorowy lub passatę pomidorową,
sól, pieprz, olej z pestek winogron,
2 łyżki mąki.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej trochę oleju i zeszklij cebulę. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę. Podduś kilka minut. Do garnka dodaj pokrojoną kapustę pekińską. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj cebulę z marchewką i pokrojone w kostkę jabłka. Wlej około pół litra wody i dwie łyżki oleju. Gotuj całość przez mniej więcej 20 minut. Gdy składniki będą miękkie, dodaj kilka łyżek passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego. Mąką rozpuść w pół szklanki wody. Wymieszaj, by nie było grudek. Dodaj do kapusty i zamieszaj całość. Ponownie zagotuj kapustę, cały czas mieszając. Kapusta sprawdzi się doskonale jako obiad oraz jako lekka kolacja.
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Z kapusty pekińskiej możesz przyrządzić zupę kapuścianą oraz gołąbki, które przygotowuje się bardzo podobnie jak z kapusty białej, a ich smak jest również bardzo dobry. By zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej, nie potrzebujesz wymyślnych składników.
Składniki:
1 kapusta pekińska,
przecier pomidorowy,
1 szklanka ryżu sypkiego,
1 cebula pokrojoną w drobną kostkę,
około 1 kg mięsa mielonego z indyka,
sól,
pieprz,
olej,
2 jajka.
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską podziel na liście i umyj. Do gotującej się i osolonej wody wrzucaj po kolei liście i blanszuj przez 2 minuty. Wyciągnij liście na sitko i zostaw do wystygnięcia.
Ugotuj ryż. 1 szklankę ryżu zalej 2 szklankami wody i dodaj pół łyżki soli. Gotuj ryż do miękkości, aż wchłonie całą wodę z garnka i pozostaw do wystygnięcia.
Cebulę zeszklij na oleju na patelni, a następnie poczekaj, aż ładnie się przyrumieni.
Do dużej miski wsyp ostudzony ryż, mięso mielone i cebulę z patelni. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 2 jajka, by farsz do gołąbków lepiej się kleił. Wymieszaj masę.
Naczynie żaroodporne posmaruj niewielką ilością oleju. Z ostudzonych liści kapusty odetnij zgrubienia. Nałóż do liści farsz i zawiń. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przygotuj sos na gołąbki. Wymieszaj wodę z przecierem pomidorowym i powstałym sosem polej gołąbki. Zamknij naczynie żaroodporne. Piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza i piecz gołąbki przez mniej więcej godzinę.
Kiszenie kapusty pekińskiej
Aby urozmaicić swoje menu, możesz przygotować kapustę pekińską kiszoną. Pokrój na ćwiartki kapustę pekińską i ułóż w wyparzonym słoiku. Dodaj kilka ząbków czosnku, kawałek pokrojonego korzenia chrzanu i łodygi kopru. Wszystko zalej ciepłą solanką przygotowaną w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Dodaj 50 ml soku z kiszonych ogórków. Odstaw w ciepłe miejsce, najlepiej na parapet w kuchni. Po mniej więcej 4 dniach kapusta pekińska będzie już ukiszona i gotowa do jedzenia.
Surówka z czerwonej kapusty pekińskiej
W sklepie możesz znaleźć też czerwoną wersję kapusty pekińskiej. Warto przygotować z niej surówkę, bo jest równie smaczna jak jej biała odpowiedniczka.
Składniki:
1 główka czerwonej kapusty pekińskiej,
1 cebula pokrojoną w kostkę,
1 puszka kukurydzy odsączoną z zalewy,
sól,
pieprz,
1 łyżka majonezu,
1 ząbek czosnku,
4 łyżki jogurtu greckiego.
Sposób przygotowania: Pokrój kapustę na drobne kawałki. Dodaj do niej cebulę i kukurydzę. Wymieszaj jogurt z majonezem. Dodaj do sosu ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dopraw go solą i pieprzem. Powstałym sosem zalej kapustę i dobrze wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce do połączenia się smaków.
- L. Hayden, Kapusta dla zdrowia i urody, Bauer-Weltbild Media, 2006.
- M. Pieńkos, Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół, SBM Renata Gmitrzak, 2018.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.
Najchętniej czytane
![dieta-na-jelita-co-jesc-jadlospis-i-przepisy](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/7jTTkLNYGC54FnUdc11Som/79703e45e885f8e9da4044453502aa8a/dieta-na-jelita-co-jesc-jadlospis-i-przepisy.jpg?w=250&h=250&fl=progressive&q=50&fm=jpg&fit=thumb&f=face)
![sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/24oko06Y6fAALzBZhUo0ZK/78b1dd87f1530388becfb9b6b36bc450/sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac.jpg?w=250&h=250&fl=progressive&q=50&fm=jpg&fit=thumb&f=face)
![ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/XHqRNwcjTZW6RjbuiRmf9/4fd67ea83ba7ae2a81912dce8d36e4dd/ziola-na-obnizenie-potasu-jakie.jpg?w=250&h=250&fl=progressive&q=50&fm=jpg&fit=thumb&f=face)
![zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii](https://images.ctfassets.net/skltjd930ae2/4kVK3eyODNCyKg4As1anLM/05ca7cb19457089b4159f8b30668af9a/zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii.jpg?w=250&h=250&fl=progressive&q=50&fm=jpg&fit=thumb&f=face)