account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 2 min.

Jak gotować warzywa na parze. Sprawdź niezawodne przepisy

Magda Habel19.05.2021Aktualizacja: 24.10.2023

Gotowanie na parze pozwala zachować chrupkość i piękne kolory warzyw. Nie to jest jednak najważniejsze – warzywa gotowane na parze zawierają więcej witamin i minerałów niż te przygotowane w tradycyjny sposób.


Gotowanie na parze ma wiele zalet – niskokaloryczny posiłek możesz przygotować szybko i bez soli. Zdrowa kuchnia nie wymaga tak wiele wysiłku, jak mogłoby się wydawać. Nie potrzebujesz również kosztownych urządzeń, aby ograniczyć kaloryczność swoich dań i wprowadzić do diety więcej zdrowych warzyw.

warzywa-na-parze-jak-gotowac-sprawdzone-przepisy
pixabay.com

Polecane

kiszone-pomidory-jak-zrobic-do-czego-wykorzystac
Odżywianie
1 min.
Kiszone pomidory - jak zrobić? Do czego wykorzystać?
29.10.2021
kiszona-marchewka-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
2 min.
Kiszona marchewka - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
kiszona-papryka-jak-zrobic-na-co-pomaga
Odżywianie
1 min.
Kiszona papryka - jak zrobić? Na co pomaga?
29.10.2021
przepisy-z-kapusty-pekinskiej-co-można-z-niej-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jakie są ciekawe przepisy na kapustę pekińską?
27.05.2022
Spis treści
  1. Gotowanie na parze – czy potrzebny jest parowar?
  2. Jak ugotować warzywa na parze?
  3. Sałatka z soczewicą, dynią gotowaną na parze i kolendrą

Gotowanie na parze – czy potrzebny jest parowar?

Gotowanie na parze to obróbka termiczna artykułów spożywczych przy użyciu gorącej pary. W Azji znana i praktykowana od wieków, w zachodnim świecie dopiero zyskuje popularność. W kuchni azjatyckiej gotowanie na parze odbywa się za pomocą bambusowego koszyczka. Bambus to w 100% naturalny i ekologiczny materiał, który jest odporny na działanie wilgoci i wysokiej temperatury. Warto przemyśleć jego zakup – sprawdza się nie tylko do przygotowania pierożków wonton, ale również polskiej marchewki czy ziemniaków. Do gotowania na parze możesz używać metalowego lub silikonowego koszyczka na nóżkach. Ustawia się go w garnku na niewielkiej ilości gotującej się wody. Wadą tego rozwiązania jest konieczność kontrolowania poziomu wody podczas gotowania i mała pojemność. Parowar to spory wydatek i dodatkowe urządzenie w kuchni. Z pewnością jest to dobre rozwiązanie dla osób, które chcą przygotowywać w ten sposób większość posiłków. Jego zaletą jest łatwa obsługa i możliwość ugotowania całego obiadu na parze w ilości większej niż dla jednej osoby.

Jak ugotować warzywa na parze?

Zanim przejdziemy do kwestii technicznych, warto wspomnieć o tym, że warzywa na parze są zdrowsze od gotowanych w wodzie. Udowodniono, że te gotowane na parze mimo obróbki cieplnej zachowują większe ilości substancji odżywczych. Co więcej, gorąca para częściowo wypłukuje z jarzyn szkodliwe substancje chemiczne – trafiają one do wody znajdującej się pod koszyczkiem zamiast na Twój talerz. Warzywa z pary zachowują również swój intensywny kolor i nie rozpadają się.

Krótkie blanszowanie warzyw pozwala im zachować chrupkość – nie są surowe, ale nie są również tak miękkie, jak po gotowaniu w wodzie. Gotowanie warzyw na parze jest dziecinnie proste – wystarczy je umyć i obrać wedle uznania. Większe warzywa, np. ziemniaki, pokrój w plasterki, brokuł i kalafior podziel na różyczki. Ułóż na koszyczku lub w parowarze i gotuj. Jak długo gotuje się warzywa na parze? Przygotowaliśmy dla Ciebie przydatną listę. Warzywa na parze – czas gotowania:

  • dynia w kostkach – 8 minut,

  • papryka w paskach – 10 minut,

  • fasola szparagowa – 10 minut,

  • świeży szpinak – 10 minut,

  • kalafior w różyczkach – 12 minut,

  • świeże szparagi – 13 minut,

  • marchew w plasterkach – 15 minut,

  • bakłażan w plastrach – 15 minut,

  • brokuły w różyczkach – 15 minut,

  • ziemniaki w talarkach – 20 minut,

  • kukurydza w kolbie – 20 minut,

  • burak w plastrach – 25 minut,

  • cebula w całości – 35 minut,

  • młode ziemniaki w mundurkach – 40 minut.

Jeśli używasz garnka z sitkiem lub koszyczkiem, pamiętaj, aby umieścić go z przygotowaną potrawą w garnku, dopiero gdy woda się zagotuje. Od tego momentu możesz zacząć odmierzać czas. Wspomnieliśmy już, że na parze można gotować bez użycia soli. Natomiast dodatek ulubionych ziół z pewnością wzbogaci smak Twojego posiłku. Mieszanka warzyw na parze może być samodzielnym posiłkiem wegetariańskim. Nie zapomnij skropić ich oliwą – część witamin przyswaja się dopiero po rozpuszczeniu w tłuszczach. Tak przygotowane jarzyny możesz wykorzystać również jako dodatek do mięs lub składnik sałatki.

Sałatka z soczewicą, dynią gotowaną na parze i kolendrą

Składniki na dwie porcje:

  • 1/2 szklanki soczewicy (czarnej, zielonej lub pomarańczowej),

  • 1 łyżka oliwy extra vergine,

  • 400 g surowej dyni pokrojonej w 1–1,5-centymetrową kostkę,

  • 4 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika,

  • pęczek świeżej kolendry,

  • opcjonalnie: 50 g pokruszonego sera koziego.

Sos winegret balsamiczny:

  • 4 łyżki oliwy extra vergine,

  • 2 łyżki octu balsamicznego,

  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego,

  • 1 łyżka sosu sojowego,

  • 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli,

  • 1 starty ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Wypłucz soczewicę i umieść w rondelku. Zalej ją ¾ szklanki wody, dodaj sól, pieprz i oliwę. Zagotuj pod przykryciem i trzymają ją na ogniu, aż uzyska odpowiednią miękkość. Zwykle trwa to około 25 minut w przypadku soczewicy czarnej (pomarańczową soczewicę gotujemy 15 minut, natomiast zieloną 20 minut). Gdy soczewica stanie się miękka, pozostaw rondelek na ogniu do odparowania pozostałej na dnie wody.

Kostki dyni umieść w koszyczku do gotowania na parze – gotuj je około 8 minut pod przykryciem. Dynię umieść na talerzu lub półmisku, dopraw solą i pieprzem oraz orzeszkami pinii. Jeśli chcesz użyć pestek słonecznika, upraż je na suchej patelni. Przygotuj sos – wymieszaj ze sobą wszystkie podane składniki. Polej sałatkę winegretem, posyp pokruszonym kozim serkiem i posiekaną kolendrą.

Sałatka najlepiej smakuje, gdy dynia jest jeszcze ciepła. Warzywa gotowane na parze można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Jest to sprawdzony patent na przekonanie dzieci do jedzenia warzyw. Mają one bowiem piękny kolor i nie są papkowate – to zwykle przekonuje kilkulatka do tego, aby ich spróbować. Zdecydowanie warto wypróbować ten sposób przygotowania warzywnych dodatków i całych dań.

Źródła
  1. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku: <a href="https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/salatka_z_dynia_soczewica/przepis.html">https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/salatka_z_dynia_soczewica/przepis.html</a>, dostęp: kwiecień 2021.
Author Magda Habel picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

niedobor-bialych-krwinek-co-jesc-co-wlaczyc-do-diety
Odżywianie
2 min.
Niedobór białych krwinek - co jeść? Co włączyć do diety?
28.10.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
ile-bialka-ma-jajko-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Czy jajka zawierają dużą ilość białka?
19.05.2021
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
papryczka-chili-marynowana-w-oleju-suszona
Odżywianie
1 min.
Papryczka chili - marynowana, w oleju, suszona
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.