Darmowe e-booki o zdrowiu od Welbi
  • Poradniki
  • Plany żywieniowe (diety)
  • Kompendia wiedzy
Sprawdź za darmo

Zaloguj się

Umów teleporadę
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Czym jest cynamon i dlaczego warto go spożywać nie tylko zimą?

Paulina Kłos-Wojtczak

26.05.2022

Aktualizacja: 07.10.2022

Laski cynamonu kojarzą nam się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. Przyprawa ta ma jednak szerokie zastosowanie i można korzystać z jej dobroczynnych właściwości przez cały rok. Aromatyczny cynamon jest składnikiem wielu potraw i napojów, a także kosmetyków i produktów na bazie ziół.


Wszyscy lekarze w jednym miejscu

Teleporada bez kolejek i dojazdów!

E-wizyta od 65 zł
cynamon-co-to-jest-na-co-pomaga-jak-dziala
pexels

Polecane

dieta-po-kolonoskopii-czego-nie-wolno-jesc
Odżywianie
3 min.
Jak wygląda dieta po kolonoskopii? Co jeść, a czego unikać?
19.05.2021
syrop-z-bialego-bzu-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak przygotować syrop z białego bzu i kiedy warto go stosować?
17.09.2021
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
Spis treści
  1. Czym jest cynamon?
  2. Co znajduje się w cynamonie?
  3. Jakie właściwości ma cynamon?
  4. Jak jeść cynamon?
  5. Przeciwwskazania do spożywania cynamonu 

Czym jest cynamon?

Cynamon, czyli zmielona kora z cynamonowca, wyróżnia się przede wszystkim bardzo charakterystycznym, lekko ostrym zapachem i korzennym smakiem. Cynamonowiec uprawiany jest przede wszystkim w Ameryce Południowej, Australii i Azji. Narasta na wysokość nawet do 20 m. Cynamon kojarzony jest głównie z piernikami spożywanymi w okresie świąt Bożego Narodzenia. Warto zaznaczyć, że pierwsze wzmianki o zastosowaniu tego rozgrzewającego surowca pochodzą z ok. 2800 r. p.n.e. W starożytności cynamon wykorzystywany był do balsamowania zwłok, a także jako silny afrodyzjak. 

Obecnie największą popularnością cieszą się dwa gatunki cynamonu: cejloński i chiński. Ze względu na walory zdrowotne i aromatyczne znacznie lepiej jest wybierać ten pierwszy. Dlatego też kupując przyprawy w proszku lub produkty zawierające w składzie cynamon, zwracaj uwagę na to, aby był on cejloński.

Co znajduje się w cynamonie?

Cynamon, zarówno w laskach, jak i proszku, to źródło wielu czynnych biologicznie substancji. Zalicza się do nich m.in.:

  • polifenole, w tym np. katechiny, kwas cynamonowy, kawowy, waniliowy, p-kumarowy, hydroksybenzoesowy i galusowy,

  • beta-karoten,

  • aldehyd cynamonowy,

  • eugenol,

  • pinen

  • cymen,

  • limonen,

  • safrol. 

Co ciekawe, cynamon zaliczany jest do tzw. termogeników, czyli związków, które dzięki swojemu składowi biochemicznemu wspierają przemianę materii i wspomagają proces odchudzania. 

Jakie właściwości ma cynamon?

Tak jak inne zioła lecznicze, cynamon ma nie tylko walory smakowe, lecz także zdrowotne. Oto najważniejsze z nich:

Nad właściwościami cynamonu w medycynie i leczeniu chorób przewlekłych, nowotworów i schorzeń o podłożu neurodegeneracyjnym prowadzi się obecnie wiele badań naukowych. Badacze sprawdzają, czy cynamon ma wpływ na gromadzenie się białka TAU w tkance mózgowej, co zwiększa ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Cynamon dodawany jest również do past do zębów, zmieniając ich smak i właściwości. Przyprawa ta zmniejsza stany zapalne dziąseł i zapobiega powstawaniu próchnicy. 

Jak jeść cynamon?

Cynamon występuje nie tylko w postaci lasek i proszku. Jest także dodatkiem do wielu produktów spożywczych, w tym: dżemów, musów jabłkowych, musli, batonów, jogurtów, herbat, kaw, syropów, czekolad, maseł orzechowych i deserów. Ważne jest jednak, aby nie przekraczać dziennej zalecanej dawki wynoszącej 1 gram (co równa się ok. pół łyżeczki cynamonu w proszku). Nie można zatem spożywać go bez ograniczeń. 

Kora cynamonowca jest wykorzystywana również jako dodatek do alkoholi, w tym grzanych win i piw. 

W sztuce kulinarnej cynamon bardzo dobrze komponuje się z miodem, jabłkami i imbirem. Szczyptę tej przyprawy można dodawać nie tylko do ciast, lecz także dań wytrawnych. Jest szczególnie popularny w kuchni indyjskiej, gdzie łączy się go z gęstymi sosami, np. z orzechów nerkowca, z sokiem z limonki i serem paneer. Cynamon rekomendowany jest w szczególności do przygotowywania dań rozgrzewających, również z cebulą i czosnkiem. Taka potrawa będzie nie tylko pyszna i aromatyczna, lecz także lekkostrawna. 

Przeciwwskazania do spożywania cynamonu 

Cynamon jest przyprawą stosunkowo bezpieczną i może być zjadany nawet przez dzieci. Niemniej jednak istnieje kilka ważnych przeciwwskazań do jego stosowania. Jednym z nich są choroby wrzodowe układu pokarmowego. Nadmierna ilość cynamonu może bowiem przyczynić się do nudności, bólów brzucha, zatwardzenia i zgagi. Należy ją ograniczyć również u osób, które mają problemy z krzepliwością krwi.

Ilość cynamonu warto ograniczyć również w przypadku kamicy wątrobowej i zaburzeń w okolicy woreczka żółciowego. Przyprawa ma wpływ na trawienie tłuszczów. Ponadto cynamon zaliczany jest do jednych z dość silnych alergenów, zarówno kontaktowych, jak i pokarmowych. Tym samym może powodować występowanie reakcji alergicznych, np. wysypek na skórze. 

Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku jednoczesnego, długotrwałego stosowania leków, w tym metforminy (ryzyko uszkodzenia wątroby), statyn (ryzyko stanów zapalnych wątroby) oraz pioglitazon (zwiększa biodostępność). 

Kobiety w ciąży i karmiące piersią muszą uważać, aby nie spożywać zbyt dużej ilości cynamonu, ponieważ może on doprowadzić do przedwczesnego porodu.

Źródła
  1. I. Czapska, E. Studzińska-Sroka i W. Bylka, Ocena aktywności biologicznej cynamonu w badaniach in vitro. Postępy Fitoterapii, 2019, nr 4, s. 251–256.
  2. K. Kaławaj i M.K. Lemieszek, Prozdrowotne właściwości cynamonu. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, t. 21, nr 3, s. 328–331.
  3. A. Kędzia, M. Ziółkowska-Klinkos i wsp., Działanie in vitro olejku cynamonowego (Oleum Cinnamomi) na grzyby drożdżopodobne. Postępy Fitoterapii, 2015, nr 1, s. 16–20.
Author Paulina Kłos-Wojtczak picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Internista, pediatra i inni specjaliści dostępni nawet w 1h

Umów teleporadę

Najchętniej czytane

jaki-kefir-jest-najzdrowszy-i-kiedy-powinno-sie-go-pic
Odżywianie
1 min.
Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
25.05.2022
bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
zywnosc-przetworzona-czym-jest-i-jak-wplywa-na-zdrowie
Odżywianie
2 min.
Żywność przetworzona - czyli jaka? Czy jest zdrowa?
24.01.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na fit gofry – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
  • Kontakt
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności

© 2023 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.