Jak wygląda, pachnie i smakuje najniebezpieczniejszy owoc świata - durian?
Sylwia Brodniewska
24.01.2022
Aktualizacja: 28.09.2022
Durian znany jest ze swojego odpychającego zapachu, który w Azji jest uważany za afrodyzjak. Zawiera on wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. W Polsce ciężko go spróbować, ale na wakacjach w Azji można go kupić na wielu targach. Najwięksi smakosze jedzą go bezpośrednio łyżeczką, ale to niejedyny sposób.

Polecane




Co to jest durian?
Durian to owoc, który najbardziej popularny jest w Azji, gdzie uznaje się go za naturalny afrodyzjak. W krajach europejskich nie jest często spożywany, głównie ze względu na zapach. Durian jest uważany za najbardziej śmierdzący owoc świata. Istnieje ponad 300 odmian tego owocu, jednak niewiele z nich jest bezwonnych. W większości charakteryzują się odpychającym zapachem, który przypomina połączenie sera pleśniowego z zepsutym mięsem. Z uwagi na ten aromat jego spożywanie jest zabronione w wielu krajach.
Durian może ważyć nawet 5 kilogramów i mierzyć 40 cm. Rośnie na wysokich drzewach. Kiedy dojrzeje, spada, stanowiąc zagrożenie dla ludzi i zwierząt. Właśnie dlatego jest uważany za najniebezpieczniejszy owoc świata. Durian ma kolczastą skórkę w kolorze żółto-brązowym oraz miąższ o konsystencji surowego ciasta. Jego nasiona mają orzechowy smak i wielkością są zbliżone do kasztanów. Wiele osób uważa, że smakuje on jak połączenie czosnku z serem i orzechami, co jest o tyle zaskakujące, że owoce zazwyczaj kojarzą się ze słodyczą.
Dlaczego durian jest uważany za zakazany owoc?
Ze względu na odpychający zapach duriana w krajach azjatyckich zabronione jest korzystanie z taksówek i komunikacji miejskiej, jeśli ma się ze sobą ten owoc.W wielu miejscach widnieją tabliczki z zakazem wejścia do środka z durianem. Nie można z nim także udać się do galerii handlowych, miejsc kultu religijnego czy innych zamkniętych pomieszczeń.
Aby skosztować duriana, należy wybrać się na targ, gdzie jest on sprzedawany w całości lub podzielony na mniejsze części. Często jest zapakowany na tackach, ale istnieje możliwość spróbowania go na miejscu. Chcąc skosztować duriana, należy wybierać egzemplarze mniej dojrzałe, ponieważ ich zapach nie jest bardzo intensywny. Mocno przejrzałe owoce mogą wydzielać sok, który bardzo nieprzyjemnie pachnie i może ubrudzić ubranie. Durian może być spożywany jedynie w specjalnych miejscach. Jego zapach jest tak intensywny, że przechowywany w zamkniętym opakowaniu w lodówce, może wniknąć w kartonowe opakowania innych produktów.
Durian - właściwości zdrowotne
Egzotyczne owoce charakteryzują się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Durian jest bombą witaminową. Zawiera witaminy z grupy B oraz dużo witaminy C, która pozytywnie wpływa na odporność organizmu, jest wykorzystywana w walce z gorączką, a także anemią. Ponadto durian jest źródłem wapnia, cynku, magnezu, potasu czy fosforu. Owoc ten ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, w szczególności jest polecany w problemach żołądkowych.
Owoce duriana wykazują działanie odmładzające, dlatego azjatyckie kobiety pomimo jego zapachu często go spożywają. Wywar jego z liści jest stosowany jako środek antydepresyjny, a także w minimalizowaniu obrzęków, w przypadku próchnicy czy leczeniu żółtaczki. W 100 g owocu znajduje się ok. 160 kcal, przez co nie należy do najmniej kalorycznych produktów spożywczych.
Jak jeść owoce duriana?
Durian bez problemu jest dostępny w krajach azjatyckich. W Polsce jego zakup może być utrudniony, ale można poszukać w sklepach z produkami z Azji. Jego cena może być jednak bardzo wysoka, dlatego jeśli będziesz w Azji, spróbować go u lokalnych handlarzy.
Duriana można jeść na wiele sposobów: na surowo, smażonego, pieczonego czy ugotowanego. Najwięksi smakosze wyjadają łyżeczką miąższ. Doprawiony solą w smaku przypomina frytki. Durian najczęściej jest podawany jako dodatek do dania głównego. Może także stanowić składnik deserów czy zup. W sklepach można spotkać cukierki z tego owocu. Durian nie powinien być spożywany w towarzystwie alkoholu, ponieważ może to prowadzić do uszkodzenia wątroby.
Owoce duriana bardzo szybko tracą świeżość, dlatego zazwyczaj są one dostępne w krajach, w których rosną na drzewach. Jeśli masz możliwość skosztowania tego owocu, wybierz ten przygotowany z ryżem i cukrem, ponieważ wówczas jego smak będzie najbardziej orzechowy.
- L. Kie, K. Bonan, Okinawafood, Wydawnictwo Muza, Warszawa 2018.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.
Najchętniej czytane



