account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 1 min.

Przepis na bezglutenowe gofry – pyszne ciasto w kilka minut!

Olga Rymarska

27.05.2022

Aktualizacja: 12.10.2022

Alergia na gluten nie wyklucza skosztowania pysznych dań i przekąsek. Nawet mając uczulenie na to białko, możesz jeść gofry! Dowiedz się, jak zrobić ciasto!


gofry-bezglutenowe-przepis-na-idealne-ciasto
pexels

Polecane

salata-rzymska-do-czego-pasuje-z-czym-podawac
Odżywianie
1 min.
Sałata rzymska - do czego pasuje? Z czym podawać?
24.01.2022
kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
przepisy-na-zdrowe-dania-z-kasza-gryczana
Odżywianie
3 min.
Przepisy na zdrowe dania z kaszą gryczaną
24.01.2022
zupa-dyniowa-z-jakimi-dodatkami-ja-podawac
Odżywianie
2 min.
Zupa dyniowa - z jakimi dodatkami ją podawać?
27.07.2021
Spis treści
  1. Dieta bezglutenowa – jakie mity wokół niej krążą?
  2. Gluten jako alergen pokarmowy – jakie objawy wywołuje? W czym jest gluten?
  3. Przepis na gofry bezglutenowe

Dieta bezglutenowa – jakie mity wokół niej krążą?

Odkąd w przestrzeni publicznej wybrzmiało, że gluten jest szkodliwy, część społeczeństwa masowo powielała tę informację i przechodziła na dietę bezglutenową. W opinii o niekorzystnym wpływie glutenu na zdrowie jest jedynie część prawdy. Zapominano o drugiej części: gluten jest szkodliwy, ale dla osób na niego uczulonych lub mających choroby, które w połączeniu ze spożyciem produktów glutenowych wywołują niepożądane objawy. To nie oznacza, że nikt nie może żywić się daniami, które go zawierają. Kolejnym mitem jest to, że gluten znajduje się wyłącznie w zbożu. Mógł na to wpłynąć symbol kłosa na opakowaniach produktów bezglutenowych. Niemniej przejście na dietę bezglutenową stało się w niektórych kręgach po prostu modne.

Kluczowe są testy na alergie pokarmowe. Może się okazać, że w przypadku danej osoby gluten wcale nie należy do jej alergenów pokarmowych, a wykluczenie go z diety jest bezzasadne. Oczywiście to nie oznacza, że wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych będzie niewłaściwe, nawet jeśli nie przemawiają za tym aspekty medyczne. Warto pamiętać o tym, że pozbawienie się glutenu bez przyczyny może rzutować na stan zdrowia. Zboża są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a każda rewolucja żywieniowa powinna być skonsultowana z dietetykiem.

Gluten jako alergen pokarmowy – jakie objawy wywołuje? W czym jest gluten?

Jeśli okaże się, że gluten jest alergenem pokarmowym, można spodziewać się objawów, dotykających różnych układów organizmu. W przypadku układu pokarmowego objawami nietolerancji glutenu są: nudności, wzdęcia, biegunki, bóle w okolicy podbrzusza i żołądka, wymioty i zaparcia. U dzieci można zaobserwować również opóźniony wzrost kości, krzywicę i zbyt niską masę ciała. Nietolerancja na gluten może również oddziaływać na układ nerwowy. Wówczas powoduje zaburzenia koncentracji, trudności z przyswajaniem wiedzy, chwiejność i zmienność nastrojów, depresję. Można spodziewać się bólu mięśni i stawów, a także zaburzeń hormonalnych.

Gluten znajduje się w naprawdę wielu produktach, które można znaleźć na półkach sklepowych. Są to: wędliny, konserwy mięsne, mąką pszenna i żytnia, biszkopty, pierniki, produkty mleczne z ziarnami zbóż, kawa zbożowa, sos sojowy, suszone owoce, majonez, ser topiony, kukurydziane płatki śniadaniowe. Niektóre produkty mogą zawierać omawiany alergen, ale nie muszą. Z tego względu szczególnie osoby, które mają alergię na gluten, powinny zgłębić wiedzę na temat składów i zwracać uwagę na to, co kupują. Po pomoc z właściwym doborem produktów warto zgłosić się do dietetyka, który ma na ten temat odpowiednio dużą wiedzę. 

Przepis na gofry bezglutenowe

Składniki:

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 50 g mąki kukurydzianej (w jej przypadku trzeba zwrócić uwagę na to, czy rzeczywiście nie zawiera glutenu)

  • 70 g mąki ryżowej

  • 1½ łyżeczki cukru

  • ½ łyżeczka soli

  • 40 g masła w temperaturze pokojowej

  • 2 większe jajka (rozmiar M)

  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250 ml mleka

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • olej kokosowy (do posmarowania gofrownicy)

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier, sól, masło, proszek do pieczenia i mleko dodaj do miski. Następnie wbij żółtka jaj, pozostaw białka. Całość możesz wymieszać łyżką lub od razu przystąpić do miksowania. Miksuj do momentu, aż uzyskasz gładką masę, pozbawioną grudek. Rozgrzej gofrownicę, a w osobnej miseczce ubij białka na pianę. Ubite białka dodawaj małymi porcjami do wcześniej przygotowanej masy na gofry bezglutenowe, za każdym razem mieszaj łyżką lub miksuj na wolnych obrotach. Powierzchnię grzewczą gofrownicy posmaruj olejem kokosowym. Następnie wlej masę i smaż gofry około 3 minut. Czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od mocy rozgrzania gofrownicy.

Gofry możesz jeść z ulubionymi dodatkami, np. z cukrem pudrem, czekoladą, konfiturą lub owocami.

Źródła
  1. J. Michałowska, K. Pastusiak, P. Bogdański, Kontrowersje wokół glutenu, „Varia Medica” 2018, nr 1(2), s. 13–19.
  2. Z. Bartuzi, N. Ukleja-Sokołowska, Alergia pokarmowa na mąkę i celiakia, „Alergia” 2014, nr 2, s. 4–10.
  3. P. Limanowska i in., Ocena wybranych aspektów życia codziennego i czynników determinujących przestrzeganie diety bezglutenowej u osób chorych z celiakią, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2014, nr 20(49), s. 356–359
  4. I. Rybicka, A. Gliszczyńska-Świgło, Niedobory składników odżywczych w diecie bezglutenowej, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2016, nr 97(3), s. 183–186.
  5. W. Madejska, Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata, Wydawnictwo Septem, 2021.
  6. B. Kuligowska-Dudek, Dieta bez mleka i glutenu, Wydawnictwo Poligraf, 2017.
  7. E. Bubis, I. Przetaczek-Rożnowska, Gluten i choroby wynikające z jego nietolerancji, „Kosmos” 2016, nr 65(2), s. 392–302.
  8. K. Ścibor i in., Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku, „Journal of Clinical Healthcare”, nr 1, s. 18–24.
Author Olga Rymarska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
elektrolity-domowej-roboty-jak-i-z-czego-je-zrobic
Odżywianie
1 min.
Elektrolity domowej roboty - jak i z czego je zrobić?
29.10.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
jak-zrobic-nalesniki-z-maki-kukurydzianej
Odżywianie
2 min.
Jak przygotować smaczne i zdrowe naleśniki kukurydziane? Sprawdzone przepisy
19.05.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.