Przepis na bezglutenowe gofry – pyszne ciasto w kilka minut!
Alergia na gluten nie wyklucza skosztowania pysznych dań i przekąsek. Nawet mając uczulenie na to białko, możesz jeść gofry! Dowiedz się, jak zrobić ciasto!
Dieta bezglutenowa – jakie mity wokół niej krążą?
Odkąd w przestrzeni publicznej wybrzmiało, że gluten jest szkodliwy, część społeczeństwa masowo powielała tę informację i przechodziła na dietę bezglutenową. W opinii o niekorzystnym wpływie glutenu na zdrowie jest jedynie część prawdy. Zapominano o drugiej części: gluten jest szkodliwy, ale dla osób na niego uczulonych lub mających choroby, które w połączeniu ze spożyciem produktów glutenowych wywołują niepożądane objawy. To nie oznacza, że nikt nie może żywić się daniami, które go zawierają. Kolejnym mitem jest to, że gluten znajduje się wyłącznie w zbożu. Mógł na to wpłynąć symbol kłosa na opakowaniach produktów bezglutenowych. Niemniej przejście na dietę bezglutenową stało się w niektórych kręgach po prostu modne.
Kluczowe są testy na alergie pokarmowe. Może się okazać, że w przypadku danej osoby gluten wcale nie należy do jej alergenów pokarmowych, a wykluczenie go z diety jest bezzasadne. Oczywiście to nie oznacza, że wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych będzie niewłaściwe, nawet jeśli nie przemawiają za tym aspekty medyczne. Warto pamiętać o tym, że pozbawienie się glutenu bez przyczyny może rzutować na stan zdrowia. Zboża są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a każda rewolucja żywieniowa powinna być skonsultowana z dietetykiem.
Gluten jako alergen pokarmowy – jakie objawy wywołuje? W czym jest gluten?
Jeśli okaże się, że gluten jest alergenem pokarmowym, można spodziewać się objawów, dotykających różnych układów organizmu. W przypadku układu pokarmowego objawami nietolerancji glutenu są: nudności, wzdęcia, biegunki, bóle w okolicy podbrzusza i żołądka, wymioty i zaparcia. U dzieci można zaobserwować również opóźniony wzrost kości, krzywicę i zbyt niską masę ciała. Nietolerancja na gluten może również oddziaływać na układ nerwowy. Wówczas powoduje zaburzenia koncentracji, trudności z przyswajaniem wiedzy, chwiejność i zmienność nastrojów, depresję. Można spodziewać się bólu mięśni i stawów, a także zaburzeń hormonalnych.
Gluten znajduje się w naprawdę wielu produktach, które można znaleźć na półkach sklepowych. Są to: wędliny, konserwy mięsne, mąką pszenna i żytnia, biszkopty, pierniki, produkty mleczne z ziarnami zbóż, kawa zbożowa, sos sojowy, suszone owoce, majonez, ser topiony, kukurydziane płatki śniadaniowe. Niektóre produkty mogą zawierać omawiany alergen, ale nie muszą. Z tego względu szczególnie osoby, które mają alergię na gluten, powinny zgłębić wiedzę na temat składów i zwracać uwagę na to, co kupują. Po pomoc z właściwym doborem produktów warto zgłosić się do dietetyka, który ma na ten temat odpowiednio dużą wiedzę.
Przepis na gofry bezglutenowe
Składniki:
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki kukurydzianej (w jej przypadku trzeba zwrócić uwagę na to, czy rzeczywiście nie zawiera glutenu)
70 g mąki ryżowej
1½ łyżeczki cukru
½ łyżeczka soli
40 g masła w temperaturze pokojowej
2 większe jajka (rozmiar M)
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej kokosowy (do posmarowania gofrownicy)
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, sól, masło, proszek do pieczenia i mleko dodaj do miski. Następnie wbij żółtka jaj, pozostaw białka. Całość możesz wymieszać łyżką lub od razu przystąpić do miksowania. Miksuj do momentu, aż uzyskasz gładką masę, pozbawioną grudek. Rozgrzej gofrownicę, a w osobnej miseczce ubij białka na pianę. Ubite białka dodawaj małymi porcjami do wcześniej przygotowanej masy na gofry bezglutenowe, za każdym razem mieszaj łyżką lub miksuj na wolnych obrotach. Powierzchnię grzewczą gofrownicy posmaruj olejem kokosowym. Następnie wlej masę i smaż gofry około 3 minut. Czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od mocy rozgrzania gofrownicy.
Gofry możesz jeść z ulubionymi dodatkami, np. z cukrem pudrem, czekoladą, konfiturą lub owocami.
- J. Michałowska, K. Pastusiak, P. Bogdański, Kontrowersje wokół glutenu, „Varia Medica” 2018, nr 1(2), s. 13–19.
- Z. Bartuzi, N. Ukleja-Sokołowska, Alergia pokarmowa na mąkę i celiakia, „Alergia” 2014, nr 2, s. 4–10.
- P. Limanowska i in., Ocena wybranych aspektów życia codziennego i czynników determinujących przestrzeganie diety bezglutenowej u osób chorych z celiakią, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2014, nr 20(49), s. 356–359
- I. Rybicka, A. Gliszczyńska-Świgło, Niedobory składników odżywczych w diecie bezglutenowej, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2016, nr 97(3), s. 183–186.
- W. Madejska, Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata, Wydawnictwo Septem, 2021.
- B. Kuligowska-Dudek, Dieta bez mleka i glutenu, Wydawnictwo Poligraf, 2017.
- E. Bubis, I. Przetaczek-Rożnowska, Gluten i choroby wynikające z jego nietolerancji, „Kosmos” 2016, nr 65(2), s. 392–302.
- K. Ścibor i in., Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku, „Journal of Clinical Healthcare”, nr 1, s. 18–24.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.